Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Dárdai Pálé a Magyar Aranylabda

2006.11.14. 14:37
Életében először választották a legjobb magyar futballistának a harmincéves Dárdai Pált. A Hertha BSC nagy fölénnyel verte Gera Zoltánt, aki sérülései valamint kihagyásai miatt nem védhette meg elsőségét. A tizenhét éves MTK-s Németh Krisztián úgy lett ötödik a szavazáson, hogy húsz élvonalbeli meccset nem játszott végig.

Idén immár kilencedik alkalommal adták át a legjobb magyar futballistának járó Magyar Aranylabdát. A szavazást az nb1.hu és annak főszerkesztője, Imre Mátyás szervezte, aki a France Footbal által életre hívott igazi szavazáson Magyarországot képviseli.

Dárdai nagy fölénnyel lett az első helyen

Az idén is huszonkét magyar újságíró adta le szavazatát, és ahogyan várható volt, a sérülésekkel küszködő és a válogatottban a vártnál halványabb teljesítményt nyújtó Gera Zoltán elveszítette az elmúlt két évben kivívott címet. A harmincéves Dárdai Pál ugyanis megelőzte, a Hertha BSC középpályása életében először nyerte el az elismerést.

Ki a legjobb magyar játékos?

 • 408
  Gera Zoltán
 • 95
  Huszti Szabolcs
 • 72
  Dárdai Pál
 • 65
  Németh Krisztián
 • 57
  Lipcsei Péter
 • 40
  Sándor Tamás
 • 27
  Hrepka Ádám
 • 21
  Priskin Tamás
 • 19
  Juhász Roland

Dárdai igazából az ősszel nyújtott kiemelkedő teljesítményt berlini csapatában, a válogatottban pedig az angoloknak lőtt gólját még vélhetően sokáig ismételni fogják, míg a bosnyákok elleni győztes Eb-selejtezőn élete egyik legteljesebb meccsét játszotta. "Szép volt főnök" - köszönték meg gólját társai a 3-1-es zenicai győzelemkor.

Huszti előzhetett volna

Gera a második helyre erőlködés oda, a harmadik az Anderlechtben játszó Juhász Roland lett, aki kevéssel előzte meg a hannoveri Huszti Szabolcsot. Ha később van a szavazás, könnyen előfordulhat, hogy a bal lábas játékos megelőzte volna a védőt, hiszen mégiscsak történelmi gólt lőtt a Bayern München ellen múlt szerdán. A rangsor ötödik helyezettje Németh Krisztián lett.

Németh előretörése hűen mutatja a szélsőségek közt mozgó értékítéletet a magyar futballban, mert tizenhét évesen lehetett ötödik. Ráadásként az MTK csatára húsznál több élvonalbeli meccset eddig nem játszott végig.

Lipcsei az ötödik helyen

A legjobb itthon játszó labdarúgó a debreceni Sándor Tamás lett, Némethet és az ugyancsak "emtékás" Hrepkát megelőzve. Sándor technikai felkészültségéhez kétség sem férhet, az Index azért nem szavazott rá, mert a csúfosan elbukott szkopjei BL-selejtezőben ő is gyengén és akarat nélkül játszott, pedig egy ilyen meccsen kellett volna magával ragadni a társait.

A szavazás érdekessége, hogy az itthon játszók közt Lipcsei Péter az ötödik helyezett lett. Lipcseinek elévülhetetlen érdemei vannak a Fradi másodosztálybeli menetelésében, bár jó magyaros szokásként nem erőssége, hogy sprinteljen a labdáért.

Gellei megszorította Csertőit


Dárdai Pál

A légiósok közt a Loki színeiben szereplő Sidibe lett az első, a legjobb edzők versenyét egy szavazattal Csertői Aurél nyerte a korábbi kapitány, most a Fradit felkészítő Gellei Imre előtt. A legjobb játékvezetők versenyében Arany Tamás jóval nagyobb fölénnyel diadalmaskodott.

A csapatok versenyében az Index paradox helyzetbe került, végül - hosszas gondolkodás és visszakozás helyett - az első helyre az MTK-t helyezte, részint biztatásként, részint mert a szerkesztőségben kisebb, aktívan MTK-meccsre járó blokk alakult ki.

Visszásságok

A tizenhét évesekből álló válogatott első helye nem forgott veszélyben, ami megintcsak visszatükrözi a magyar futball visszásságát. A klubcsapataikban egyelőre többnyire csak kiegészítő szerepet betöltő játékosok együtt többre voltak érdemesek, mint egy az egész évet együtt töltő klubcsapat.

Eltévedt szavazat lehetett Lakat T. Károlyé, aki a Tatabányáról Ciprusra szerződött Márkus Tibort jelölte az öt legjobb közül a második helyre, de elgondolkodtató Megyesi Gusztáv voksa Farkas Balázsra, hiszen biztosra vehető, hogy játszani nem látta a nyáron a Dinamo Kijevben feltűnő jobbszélsőt. (Farkas Belgiumban is próbálkozott, utána szerződött az ukrán BL-csapathoz.)

Legalább Annus nem kapott szavazatot

Előrelépés viszont a 2004-es Év sportolója szavazáshoz képest, hogy Annus Adrián és Fazekas Róbert nem kapott szavazatot. Akkor néhány kollégát különösebben nem izgatott, hogy mindkét dobóatlétát megfosztották olimpiai aranyérmétől, páran úgy gondolták, ők nyújtották az év legértékesebb teljesítményét.

Hazai legjobbak:
A szavazás végeredménye:
1. Dárdai Pál (Hertha) 90 pont
2. Gera Zoltán (WBA) 53
3. Juhász Roland (Anderlecht) 43
4. Huszti Szabolcs (Hannover) 39
5. Németh Krisztián (MTK) 20

A legjobb itthon játszó magyar:
1. Sándor Tamás 25
2. Németh Krisztián 22
3. Kanta József 19


A legjobb fiatal tehetség: 1. Németh Krisztián
A legjobb légiós: 1. Ibrahima Sidibe (DVSC)
A legjobb csapat: 1. U17-es válogatott
A legjobb edző: 1. Csertői Aurél (Fehérvár)
A legjobb játékvezető: 1. Arany Tamás
A legjobb újságíró: 1. Pietsch Tibor (Nemzeti Sport)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!