Béla
12 °C
27 °C

Van amiben jobb az MTK, mint az Anderlecht

2006.11.14. 10:58
Október elején a belga Anderlecht védője, Juhász Roland volt a válogatott keret egyik legfiatalabb tagja, november közepére a Kanada ellen készülő társulat egyik legrutinosabb játékosa lett. A máltai 2-1-es bukás őt is nagyon megviselte, de szerinte nagyot téved az, aki szerint a játékosoknak az lenne az érdeke, hogy rossz legyen a hazai futball. Egykori feltörekvő "emtékás" csapattársait türelemre inti egy esetleges külföldi szerződés kapcsán, mert itthon is lehet fejlődniük, erősödniük.

A tavaly augusztusban a belga bajnok Anderlechthez igazoló Juhász Roland gyorsan a jelenlegi magyar labdarúgás szimbólumává vált. Két edzés után ugyanis beállították a kezdők közé, ráadásként a Chelsea elleni Bajnokok Ligája-találkozón kellett az elefántcsontparti klasszist, Didier Drogbát semlegesítenie.

A legjobbkor távozott


Juhász az Anderlecht színeiben

Az esete tükrözte, itthon is lehet európai szintű edzésmunkát végezni, a most huszonhárom éves védőnek nem volt gondja a beilleszkedéssel, hosszú távon viszont nem mutathatta meg, mire képes a gyorsabb, a hazainál összetettebb futballban, mert a második meccse után megsérült, eltörött a talpcsontja.

"Visszagondolva nyugodtan állíthatom, nagy szerencsém volt, hiszen ha a sérülés itthon történik velem, akkor aligha igazolnak le, vagyis még egy évet önhibámon kívül az MTK-nál maradok, és nem tudok olyan ütemben fejlődni, ami szerintem elvárható és szükséges volt. Azt gondolom, jómagam a legjobb időszakban, nem utolsósorban a legjobb korban távoztam" - ismerte be.

Türelem, türelem

A válogatott kerettel Tatán készülő játékos úgy érzi, hogy fiatalabb társainak nem feltétlenül fontos azonnal és némileg meggondolatlanul külföldre szerződniük.

"Talán elfogadja tőlem tanácsként a két fiatal ambíciózus csatár, Hrepka Ádám és Németh Krisztián is, hogy türelmesek legyenek. Csak induljunk ki abból, itthon mégiscsak felnőttek között játszanak, edződhetnek, erősödhetnek. Nem veszítenek azzal, ha még egy évet maradnak. Nem biztos, hogy az a jó, ha gyorsan váltanak, ha mindenáron külföldre mennek, mert a fokozatosságot szem előtt kell tartaniuk. Kivált, mert az MTK-nál jól lehet erősíteni, izmot építeni, csak példaként mondom: a magyar csapat e tekintetben a belga Anderlecht előtt jár, jobb a konditerme" - mondta az Indexnek, és hozzátette, mindenben segíti egykori klubtársait.

A máltai hidegrázás

Juhász nem tagadta, a Málta szó hallatán még mindig a hideg rázza ki, igencsak megviselte a 2-1-es vereség, de ezzel már nem akar foglalkozni, mert Kanada ellen szeretne a pályán lenni, és jó teljesítményt nyújtani.

A nemzeti csapatról úgy nyilatkozott, hogy a legutóbbi összetartáson még ő volt a legfiatalabb, most pedig ő az egyik legidősebb. Ezzel egyszersmind utalt a bizalmat elveszítő Bozsik Péter és az egy meccsre megbízatást kapó Várhidi Péter válogatási elveire. Mindez az ő játékát is átalakítja valamelyest, hiszen neki kell segíteni, alkalomadtán irányítani a fiatalabbakat.

Egy öngól vetette eddig vissza légiósélete alatt

Belga életéről szólva kifejtette, hogy az elmúlt két bajnokijukat egy bokasérülés miatt ki kellett hagynia, egy edzésen - a Milan elleni BL-gólja utáni első gyakorláson - szerencsétlenül csúszott ugyanis össze egyik csapattársával.

Elárulta, minden meccsen jól érzi magát Belgiumban, mindössze egy tavalyi öngól vetette eddigi légiós karrierje alatt vissza. Van cél előttük, mert a második helyezést kudarcként értékelik a patinás klub vezetői.

Háromjegyes, önkritikus értékelés

Úgy gondolja, van megfelelő önkritikája, a meccsek utáni értékelést három részre szokta osztani, vagy rosszul, átlagosan és jól játszhat. Kanada elleni találkozót reméli, a harmadik kategóriába sorolhatja.

"Nagyot téved az, akinek megfordul a fejében: mi játékosok ne akarnánk azt, hogy jobb legyen a hazai futball" - összegzett.