Zsuzsanna
-3 °C
3 °C
Jászapáti Petra
kedd 11:00
Jászapáti Petra
Rövidpályás gyorskorcsolya

Húsz éve lőtt utoljára gólt nagy tornán a magyar futballválogatott

2006.11.15. 22:58
A szerdai, a fiatalítás jegyében játszott Kanada elleni válogatott mérkőzés kapcsán az észak-amerikaiakkal játszott legutóbbi meccset idéztük fel. 1986-ban Mezey György csapata a vébén 2-0-ra győzte le Kanadát és Détári Lajos találata mostanáig az utolsó nagy tornán szerzett gólunk.

Szerda este a magyar labdarúgó-válogatott a szövetségi kapitány menesztése után átmeneti edzővel, Várhidi Péterrel lépett pályára Székesfehérváron, Kanada ellen. A fiatalokkal teletűzdelt együttes gyenge meccsen 1-0-ra verte az észak-amerikaiakat.

A kanadaiak elleni legutóbbi meccs azonban jóval emlékezetesebb volt. Mezey György együttese az 1986-os mexikói világbajnokságon játszott a szerdai ellenféllel. Már a szovjetek elleni szégyen, a 0-6 után. De még azzal a reménnyel, hogy ha nagy arányban nyer, majd jó eredményt ér el a Michel Paltini-féle franciákkal szemben, akkor még csoportharmadikként is továbbléphet.

A meccset úgy kezdte a magyar csapat, ahogy ellenünk indítottak a szovjetek. Egy gyors góllal. Ehhez kellett persze szerencse is, bár Détári Lajos keresztlabdája az épp tíz évvel később felbukkant David Beckham zseniális passzait idézte most vissza. Kiprich előtt termett az átadás, ő azonban a tizenhatos jobb oldalán elvétette azt, viszont a védőkről Esterházy Márton elé pattant. Ő már nem hibázott, a második percben 1-0.

Egy ideig még szorongatott magyar csapat, de aztán ugyanaz történt, mint a szovjetek ellen, átfutották a középpályáját. Ez alkalommal ez nem került gólokba, de a szünetig többször veszélyeztettek a kanadaiak.

Már az első félidőben is feltűnő volt Kiprich gyengesége, de a szünet után az akkor még tatabányai támadó sorozatban vétette el a legnagyobb helyzeteket is. a 75. percben is, amikor egy nagyon szép támadás végén Lettieribe gurított, de a kipattanót Détári belőtte.

A 12 méterről esett gól máig az utolsó magyar találat nagy tornán. Bognár György emelése sem befelé pattant a kapufáról és a franciák ellen is eredménytelen volt a válogatott és 2-9-es gólaránnyal kiesett. Húsz év telt el azóta.

Jegyzőkönyv

Magyarország-Kanada 2-0 (1-0)
1986. június 6., Irapuato, 14 000 néző, vezette: Al Sharif (szíriai)
Magyarország: Szendrei - Sallai, Nagy A. (Dajka, 62.), Garaba, Varga J. - Kardos, Bognár, Détári, Burcsa (Róth, 28.) - Kiprich, Esterházy
Kanada: Lettieri - Lenarduzzi, Samuel, Bridge, Wilson (Sweeney, 40.) - Ragan, James (Segota, 53.), Norman, Valentine - Gray, Vrablic
Gól: Esterházy (2.), Détári (75.)