Géza
-11 °C
-4 °C
Sífutás
Percről Percre

Kínlódás a fiatalokkal is

2006.11.15. 21:54
A megfiatalított magyar labdarúgó-válogatott roppant gyenge színvonalú meccsen egygólos győtzelmet aratott Kanada ellen. A vendégek hiába játszottak a meccs nagyrészében mezőnyfölényben, Priskin fejese eldöntötte a találkozót.

A magyar labdarúgó-válogatott a szeptember közepén elveszítette Málta elleni Európa-bajnoki selejtezőjét, ami akkor Bozsik Péter szövetségi kapitány állásába került. Az utána - ideiglenes jelleggel - kinevezett Várhidi Péter aztán a székesfehérvári összecsapásra többnyire utánpótláskorú játékosokat hívott meg, miközben az MLSZ vezetése továbbra is Bölöni Lászlónak kuncsorog.

Újoncok és Détári

A Kanada elleni meccs kezdőcsapatába Várhídi négy újoncot állított, köztük olyan játékost (Vass) is, aki még magyar élvonalbeli találkozón sem szerepelt. A kispad is tele volt újoncokkal, hiszen ott további öt olyan labdarúgó foglalt helyet, aki még nem szerepelt a válogatottban.

A két együttes eddig mindössze egyszer találkozott egymással, az 1986-os világbajnokságon a magyar csapat nyert Esterházy és Détári góljával 2-0-ra. (Détári gólja volt az utolsó, amit a magyar válogatott szerzett világbajnokságon.)

Egy-egy helyzet mindkét oldalon

A magyar válogatott kezdte a találkozót, de hogy finoman fogalmazzunk, látszott, hogy mindössze három napot gyakorolhatott együtt a keret. A vendégek bátran letámadták Husztiékat, és a labdabirtoklásban is sokkal jobbak voltak.

Az első komolyabb lehetőségnél Végh hárított, Radzinski 18 méteres szabadrúgását tolta ki a léc alól. A magyar együttes először a 17. percben jutott el az ellenfél kapujához, akkor Bodnár pontos beadását fejelte kapura Hrepka, de Wagenaar hatalmas bravúrral védte a bal alsó sarokra tartó labdát.

Priskin gól a hajrában

A helyzet után támadásban maradt ugyan a magyar együttes, de újabb gólhelyzetet nem tudott kialakítani a kanadai kapu előtt. Ellenben hátul többször is bizonytalankodott a magyar védelem, így a meglepetés erejével hatott, hogy megszerezte a vezetést. A 36. percben a Huszti elleni szabálytalanságot követően az addig "láthatatlan" Sándor György ívelt középre és a remekül érkező Priskin öt méterről csúsztatott a kapuba.

Egy percel később ugyanő növelhette volna a magyar csapat az előnyét, de Priskin lövése ezúttal célt tévesztett. A hátralévő percekben ismét a vendégek játszottak mezőnyfölényben, de a magyar kapu előterében a magyar bajnokságban is ritkán látható ügyetlenkedéseket produkáltak.

Dögunalom egy félidőn át

A szünetben a kanadaiak friss embereket hoztak be, míg a magyar együttes nem változtatott összeállításán. Az első tíz perc tömény unalomban telt, majd Vassnak kellett bravúrral mentenie, miután Baloghot csúnyán befűzték. A következő percben aztán már csak a szerencse mentette meg a magyar csapatot, amikor Radzinski öt méterről az üres kapu helyett az égbe lőtte a labdát.

A folytatásban az eddigi forgatókönyv szerint zajlott a meccs, enyhe de eredménytelen kanadai mezőnyfölény, kapkodó, sokat hibázó magyarok. A félidő hátralévő részében újabb magyar játékosok álltak be, akik növelhették válogatottságuk számát, de más említésre méltó esemény nem történt.

Összességében elmondható azt átalakuló fiatal magyar válogatott megszerezte a roppant fontos győzelmet, de a játék semmivel sem volt jobb egy közepes színtű magyar bajnokinál. Mindezt egy olyan ellenféllel szemben, amely még az utolsó napon is behívott játékost a magyar másodosztályú Pápából.

Magyarország-Kanada 1-0 (1-0)

Székesfehérvár, 6000 néző, v: Weiner (német)

Magyarország: Végh Zoltán - Bodnár László, Balogh Béla, Juhász Roland, Vanczák Vilmos - Vass Ádám, Tóth Balázs, Huszti Szabolcs (Rodenbücher István, 83.) - Sándor György (Bodor Boldizsár, 71.) - Hrepka Ádám (Farkas Balázs, 70.), Priskin Tamás (Torghelle Sándor, 78.)

Kanada: Josh Wagenaar - Ante Jazic (Adam Braz, 28.), Andrew Hainault, Chris Pozniak, Tom Nsaliwa - Patrice Bernier, Atiba Hutchinson (Jamie Peters, a szünetben), Julian De Guzman (Issey Nakajima-Farran, a szünetben), Ian Hume (Andrzej Ornoch, 87.) - Tomasz Radzinski, Rob Friend

gól: Priskin (36.)
sárga lap: Tóth (52.), Huszti (60), illetve Hume (60.), Friend (70.)