Klaudia
-4 °C
2 °C

Van Basten: A játékosmúltam már nem számít

2006.11.15. 14:08
Szerdán számos barátságos labdarúgó mérkőzést rendeznek Európa-szerte. Ezek közül kiemelkedik a holland-angol összecsapás. A találkozó előtti utolsó edzést követő sajtótájékoztató keterében, a hollandok szövetségi kapitánya, Marco van Basten válaszolt az Index munkatársának kérdéseire.

Mennyit számított az edzői karrierjében sikeres játékos-pályafutása?

A sikeres múlt nagyon jól jön a kezdeteknél, lehetőséget és bizalmat adott. Ez azonban csak az elején van így, utána már csak az eredmények számítanak. Ha ezek nem jönnek, másképp fognak megítélni.

Még mindig élvezi az edzősködést?

Napról napra egyre jobban élvezem a maga kihívásaival együtt. Azt kell mondjam és lehet hogy furcsán hangzik, de most kezdek belejönni. Nagyon jó a játékosokkal találkozni hétről hétre.

Miért hívta meg a keretbe két év után a Milan játékosát Clarence Seedorfot?

Ezt a kérdést könnyű volt feltenni, de elég összetett megválaszolni. Két éve amikor elkezdtük ezt a projektet, úgy gondoltuk a fiatal tehetségekre építünk. Így is történt, ezért Seedorf kimaradt. A teljesítményét látva azonban rákellett jönnünk, ő még mindig a csúcson játszik, igazi topfutballista. Leginkább ezért került vissza a válogatottba.


Ezúttal is csak tartalékként számít rá?

Ha nincs Sneijder és van Persie kiesése, valószínűleg most se kertült volna be. Mivel ők nincsenek sokat változik a játékunk és szükségünk van Seedorf szervezői képességeire.

A média már rég visszahívta volna őt. Ez mennyire számított a döntésében?

Korábban azt nyilatkoztam a média nyomása nem mérvadó de az utóbbi időben olyan erőssé vált, hogy nem hagyhatjuk figyelmen kívül.

A pályán hol számít rá?

A középpályán, de hogy annak melyik pontján az csak a meccsen derül ki.

Mi a különbség az angol és a holland csapat között?

Természetesen más a játékunk és az utóbbi meccsek sikere mellettünk szól. Az Eb-selejtezőkön jobban állunk, de igazából csak a pontjaink számában van különbség. Legutóbb ők elég szerencsétlen módon kaptak ki Horvátországban, ahol különben becsúszhat egy vereség, mert a horvát nagyon jó csapat.

Steve Mclaren vagy az ön feladata a nehezebb?

Hasonló cipőben járunk, a sajtó nyomása óriási mindkettőnkre. Talán neki kicsit könnyebb a dolga, mert nagyobb bajnokságból, több játékos közül válogathat.