Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Buzsáky még mindig csapata legnépszerűbb játékosa

2006.11.16. 12:05
Az angol labdarúgó másodosztályban szereplő Plymouth szurkolói ismét Buzsáky Ákost választották a csapat idei legjobbjának. A magyar játékos ezzel megvédte tavalyi címét és édesapja szerint hosszabb távon szeretne Angliában maradni, ugyanakkor a válogatottságról lemondott, lévén Matthäus embereként úgy sem hívják.

A magyar labdarúgó-válogatott Kanada elleni győzelmével talán kicsit szebbé tette az évvégét a Málta elleni megalázó vereség után. Azonban nem csak a válogatott aratott győzelmet szerdán, hanem egy korábbi válogatott játékos is.

Megvédte elsőségét


Buzsáky Ákos (fotó: Plymouth Argyle)
Buzsáky Ákost, az angol másodosztályban szereplő Plymouth középpályását a klub honlapján a csapat szurkolói az idei év legjobbjának választották. A magyar játékos ezzel "megvédte" címét, hiszen a szurkolói szavazatok alapján tavaly is ő bizonyult a legjobbnak.

Buzsáky a szavazatok 41 százalékát kapta, míg a második helyen végzett David Norris 35, a harmadik Paul Wotton 13 százalékot kapott.

A feljutás sem elképzelhetetlen

A játékos édesapja, aki korábban edzője is volt, meglepődött a szavazás eredményén, mondván fia tavasszal sérült volt. Az őszi szezon kezdetén is kisebb sérülés hátráltatta, úgy kellett bejátszania magát a csapatba. Ugyanakkor a szavazás eredményét érdekesnek tartja, lévén a két irányító végzett az élen, míg a csapatkapitány, az amolyan angol őserőt képviselő Wotton lett a harmadik.

"Hallottam, hogy Ákosnak jó meccsei vannak mostanában, és a csapatnak is megy, hiszen olyan helyen állnak, ahol korábban még soha. Az indulásnál még nem volt célkitűzés a feljutás, de két győztes meccs után, már az egész város a feljutásról beszél" - mondta érdeklődésünkre az idősebb Buzsáky arról, hogy a Plymouth jelenleg a hetedik, azonos pontszámmal, mint a már rájátszást jelentő helyen álló West Bromwich Albion.

Telt ház és új taktika

Véleménye szerint fia jó szereplésében jelentős szerepe van az új edzőnek, hiszen amíg korábban a tipikus angol focit játszották - hátulról előre ívelni a labdát - szinte a feje felett zajlott a meccs. A mostani edzőnél, Ian Holloway-nél azonban precízebb a csapat játéka, szűkebben játszanak, okosan védekeznek.

Fia további pályájáról nem tudott egyelőre többet mondani, hiszen még másfél évig szerződés köti a Plymouth csapatához. "Ahogy most látom, szeretne Angliában maradni, nem vonzza, hogy otthon, 800-1000 ember előtt játsszon és egyébként nagyon jól érzi magát ott, hiszen szeretik a focit. Tízezer néző alatt soha nem játszanak, a hazai meccseiken szinte mindig telt ház van és az ötezres vendégszektor is mindig megtelik".

Matthäus miatt nem lehet válogatott

Buzsáky apuka szerint ugyanakkor fia hiába játszotta az elmúlt szezonban az egyik legtöbbet az idegenlégiósok közül, nem nagyon számíthat a válogatott meghívójára. Hiába volt már tavaly is több angol elsőosztályú klub megkeresése, mivel Lothar Matthäusnál kedvencnek számított, nem valószínű, hogy mostanság hívnák.