Béla
13 °C
27 °C

Barátok és ellenfelek emlékeznek világszerte a száguldó őrnagyra

2006.11.17. 20:08
A magyar nagykövetségeken is leróhatják tiszteletüket a pénteken elhunyt Puskás Ferencet gyászolók. A külföldi játékostársak, ellenfelek is sorra emlékeztek meg a futballtörténelem egyik legnagyobb alakjáról. Madridi csapattársa, Di Stefano szerint minden idők egyik legjobb labdarúgójának mondta, a Manchester Unitedet edző Sir Alex Ferguson pedig máig nem érti, hogyan veszthette el a magyar csapat az 1954-es vb-döntőt.

A péntek reggel elhunyt Puskás Ferenc emléke előtt világszerte leróhatják kegyeletüket tisztelői: a magyar nagykövetségeken és egyéb külképviseleteken kondoleáló könyvet nyitnak - tájékoztatta a külügyminisztérium az MTI-t. A megemlékezés eme formáját a nemzetközi gyakorlatban, hivatalban lévő közéleti személyiségek halála esetén gyakorolják."

Puskás "Öcsi" nem csupán a nemzet sportolója volt, nem csak a magyarság, de az egész világ sportszerető társadalmának tiszteletét és megbecsülését vívta ki hosszú sportpályafutása alatt. A magyar külképviseletek ezért, ily módon kívánják lehetővé tenni, hogy a sportszerető közönség kinyilvánítsa együttérzését halála felett" - írta közleményében a minisztérium.

Az egykori játékostársak és ellenfelek, futballszakemberek nemcsak Magyarországon, világszerte is emlékeztek a pénteken elhunyt Puskás Ferencre.

Nincstelen klasszisok, milliomos átlagfocisták

A BBC a "nincstelenül" elhunyt Puskás Ferenc és a mai "középszerű futballmilliomosok" életének összevetésével emlékezett meg pénteken a magyar legendáról. A londoni rádió szakírójának jegyzete szerint a mai, "egészen hétköznapi" angol játékosok "mindegyike milliomos", miközben Anglia nehézségekbe ütközik, ha "egy tisztességes csapatot kell kiállítania".


Kattintson!

Ez különösen annak ismeretében szégyenteljes, hogy milyen sok óriási futballista halt meg szegénységben, akik a mai időkben milliomosok lettek volna - hangzott a BBC visszaemlékezésében.

Sir Tom Finney, az 1954-ben Budapesten járt, és ott Puskásék által 7-1-re megvert angol válogatott játékosa szintén a BBC-nek pénteken azt mondta: a budapesti mérkőzés előtt soha nem látott olyan játékot, mint Puskásét. Puskásnak "kissé tömzsi alkatával együtt is csodálatos bal lába volt ... és csodálatos akcióbefejező volt" - emlékezett Sir Tom.

Finney szerint az 1954 májusában, Budapesten pályára vonult angol válogatott valamivel gyengébb volt, mint amelyik a Wembley-ben játszott a magyarokkal, de a budapesti meccsen kiálló magyar együttes "csodálatos volt ... soha nem találkoztunk még ilyen csapattal".

Athénban lelkesített Puskás

Görögországban is gyászolják Puskás Ferencet, aki a Panathinaikosz trénereként vált a szurkolók kedvencévé. "Le vagyunk sújtva. Puskás minket nagyon lelkesített és a Panathinaikosszal a legnagyobb sikert érte el a görög csapatok közül" - mondta Antonisz Antoniadisz, a Görög Labdarúgó-szövetség elnöke.

Puskás vezetőedzőként 1971-ben bejutott a BEK-döntőbe a Panathinaikosszal, ahol az athéni együttes 2-0-ás vereséget szenvedett az Ajaxtól. Klubszinten ez a görög futball legnagyobb sikere.

Di Stefano is barátot veszített

A Reuters brit hírügynökség összeállításában kiemeli, hogy akik ellene játszottak, gyakran a barátai lettek annak ellenére, hogy technikás játékától tartottak a pályán. "Nemcsak az ötvenes évek, hanem minden idők egyik legjobb futballistája volt. Egy nagyszerű csapatban játszott, amely évekig veretlen volt" - mondta a 74 éves Horst Eckel, aki tagja volt annak a német válogatottnak, amely az 1954-es berni vb-döntőben óriási meglepetésre 3-2-re legyőzte a Puskás vezette Aranycsapatot.

Választott hazájában, Spanyolországban nemcsak a Real Madrid színeiben szerzett góljai, hanem kedvessége miatt is szívesen emlékeznek Puskásra, aki soha nem feledte el, hogy honnan indult.

"Egy nagyszerű játékos, jó barátom távozott az élők sorából. Minden idők egyik legjobb labdarúgója volt" - mondta Alfredo di Stefano, akit annak idején Puskással és Francisco Gentóval a Bernabeu Angyalaiként emlegettek.

Sir Alex nem érti

Sir Alex Ferguson, a Manchester United vezetőedzője különleges játékosként jellemezte az elhunytat. "Néhányszor találkoztam vele mérkőzéseken. Szomorú, amikor egy ilyen formátumú játékos meghal. Mást ilyenkor nem lehet tenni, mint emlékezni rá és azokra a nagyszerű találkozókra, amelyeken játszott. Jó párszor láttam játszani is, kétségkívül kivételes képességű futballista volt. Hogy miért nem nyerte meg a magyar csapattal az 1954-es világbajnokságot, máig rejtély számomra" - fogalmazott a skót szakember.

A legyőző is megrendült

Az AFP francia hírügynökség Ottmar Waltert, az 1954-es vb-döntőben a magyarokat legyőző német válogatott klasszisát szólaltatta meg.

"Nagyon megrázott Puskás halálhíre, mivel hosszú éveken át baráti viszonyban voltunk. A világ egyik legjobb futballistája volt, káprázatosan cselezett, lőtt és remekül fogta össze csapatát. Amikor 1954-ben világbajnokok lettünk, őszintén elismerte, hogy a jobbik válogatott nyerte a döntőt. Ezt a legutóbbi, budapesti találkozónkon is elmondta. Ez is mutatja sportszerű hozzáállását."