Benedek
-4 °C
5 °C

Tőzsér: Most már elvárjuk magunktól a továbbjutást

2006.11.22. 11:54
Nagyon közel került az AEK Athén a Bajnokok Ligája tizenhatos, kieséses köréhez, miután kedden legyőzte az AC Milant. A meccsen kezdő volt, és majdnem hetven percet játszott a görögök magyar légiósa, Tőzsér Dániel, aki elárulta a siker titkát.
Legyőzte 1-0-ra a Milant az AEK Athén a Bajnokok Ligája ötödik fordulójában, és a sikerben része volt Tőzsér Dánielnek is, aki a görögök kezdőcsapatában szerepelt, hatvanhat percig a pályán volt. Az olaszok a vereséggel megnyerték a csoportot, de a magyar középpályás csapata remek helyzetbe került: utolsó meccsén, az Anderlecht ellen megszerezhetik a kellő pontot vagy pontokat, a másik meccs eredményétől függetlenül továbbjuthatnak.

Julio Cesar újra formában volt

A Milan eddigi négy találkozójából hármat megnyert, egyet döntetlenre adott, veresége meglepetés, még akkor is, ha a bajnokságban bukdácsol a gárda.

"Bíztunk a sikerben már a meccs előtt is, egyértelműen győzni mentünk a pályára, a három pont volt a célunk. A csoportból tovább akarunk jutni, ehhez közel is kerültünk" - nyilatkozta az Indexnek a meccs másnapján Tőzsér Dániel.

A győztes gól szabadrúgásból jött össze, az egyik brazil légiós, Julio Cesar remekül csavart a jobb alsó sarokba. Itthon, előző csapatában, a Ferencvárosban Tőzsér volt az állandó szabadrúgás lövő, ezúttal viszont még a labda mögé sem állt oda.

"Julio Cesar és én vagyunk kijelölve a pontrúgásokra, de neki az utóbbi időben remekül megy, szinte mindig betalál. A kezdés előtt megbeszéltük, hogy a formája miatt ezúttal is ő rúgja rá a közelebbről, én oldalról kisérletezhettem és a szögleteket végeztem el" - árulta el a tehetség.

Tőzsér alapember egy külföldi klubban

A kezdőcsapatba kerülés legtöbb külföldön próbálkozó honfitársunknak szinte elérhetetlen feladat, Tőzsér viszont alapember az AEK-ben. Bár edzője, a korábban a Barcelonát is irányító Serra Ferrer lecserélte, nem azért, mert elégedetlen volt vele.

"Visszajelzést egyelőre nem kaptam a mestertől, talán a délutáni edzésen majd beszélgetünk a meccsről. Szerintem nem lehetett elégedetlen, kezdő voltam, úgy gondolom, a taktikán akart változtatni, amikor lehívott a pályáról."

Görög csapat, magyar játékos pedig még ritkábban kerül szembe Milan-szintű klasszisokkal, Tőzsér szerint mindegyikük kivételes játékos, nem is tudta megmondani, ki ellen volt a legnehezebb: "Ezen a szinten nem érdemes, és nem is nagyon lehet kiemelni senkit, mindegyik milanos szenzációs futballista. A pozíciómból adódóan a legtöbbet Brocchival és Gourcuff-fal találkoztam, de sokszor kerültem szembe Kakával is".

Nem volt nagy ünneplés

Az AEK idei, talán története egyik legnagyobb győzelmét aratta kedden, ráadásul óriási esélye lett, hogy a BL-ben először a kieséses körbe jusson. Ennek ellenére visszafogottak maradtak a játékosok. "Természetesen örültünk nagyon az öltözőben, de nem jobban, mint egy bajnoki után. Semmi különös, speciális dolog nem volt, mennünk kell tovább, hétvégén újra bajnoki, már arra kell figyelnünk."

Az AEK hét pontjával második a csoportban a már biztos első, tízpontos Milan mögött, eggyel előzi meg a harmadik Lille-t. Utolsó meccsét idegenben, a már csak az UEFA-kupás folytatásra pályázó Anderlecht elen vívja, míg a Lille Milanóba utazik. Ennél jobb sansza talán sosem lesz a görög klubnak, minden bizonnyal óriási az elvárás a szurkolók és a vezetők részéről is.

Nem függnek mások eredményétől

"A rajongók és a vezetők is nagyon akarják, hogy továbbjussunk, de azt mondanám, hogy ez után mi, játékosok várjuk el magunktól leginkább, hogy a 16 közé kerüljünk. A sorsunk a saját kezünkben van, Brüsszelben megfelelő eredményt kell elérnünk" - bizakodott Tőzsér.

Magyar játékos ritkán jut közel efféle sikerhez - magyar csapat az FTC óta soha - , nálunk már csak tizenéves emlékekből tudni, mi kell a hasonló eredmény eléréséhez. Tőzsér szerint egyszerű a dolog: "Felkészülés, kemény munka, az edzői utasítások százszázalékos betartása kell a győzelemhez" .