Béla
12 °C
27 °C

Puskást méltatták az EP-ben tartott megemlékezésen

2006.11.23. 14:41
Az Európai Parlamentben többek között Schmitt Pál illetve a görög Manolisz Mavrommatisz tartott megemlékezést a múlt pénteken elhunyt Puskás Ferencről. Mindketten kiemelték az egykori labdarúgó majd edző sportolói és emberi nagyságát.

Puskás Ferenc sportolói és emberi nagyságát is méltatták az Európai Parlamentben a világhírű futballistáról tartott megemlékezésen, amelyet a magyar néppárti delegáció szervezett - derül ki abból a közleményből, amelyet a delegáció csütörtökön juttatott el az MTI brüsszeli irodájához.

Felelevenített sikerek

A huszadik századi legismertebb magyar munkásságát a delegáció elnöke, Schmitt Pál, illetve Puskás Ferenc görög jó barátja, az egykori újságíró, jelenleg európai parlamenti képviselő Manolisz Mavrommatisz méltatta.

Schmitt felelevenítette a világhírű magyar játékosnak, illetve az Aranycsapatnak a legnagyobb sikereit, többek között a helsinki olimpiai bajnoki címet, az 1953-ban a Wembley Stadionban az angol csapat ellen aratott győzelmet, az 1954-es világbajnoki döntőt, a Real Madriddal elért csodás sikersorozatot, illetve felvillantott néhány momentumot nem kevésbé sikeres edzői pályafutásából.

Pótolhatatlan veszteség

Schmitt szerint, aki a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is, Puskás távozása pótolhatatlan veszteség az egyetemes olimpiai- és sportmozgalomnak egyaránt.

Mavrommatisz személyes hangvételű emlékezésében kifejtette, hogy maga is jól ismerte Puskást, aki 1969-74 között az athéni Panathinaikosz trénere volt. Mavrommatisz jó barátjának nevezte Puskást, aki mint mondta, szívesen beszélt vele spanyolul, és egyik utolsó találkozásuk alkalmával megbízta életrajza megírásával.

Kiváló játékos, edző, barát

Mavrommatisz szerint Puskás amellett, hogy kiváló labdarúgó, majd kiváló edző volt, igaz barátként sem csalódott benne. Puskás Ferenc nagylelkűségével, őszinteségével, emberi nagyságával példát mutatott az egész világnak - idézte a közlemény a görög képviselőt.

A magyar labdarúgó-válogatott egykori csapatkapitánya a múlt pénteken 79 esztendős korában hunyt el. Halálhírét a világ szinte valamennyi híroldala vezető hírként hozta és szinte minden komolyabb külföldi sajtóorgánum megemlékezett róla. Az elmúlt napokban barátai és ellenfelei méltatták, és korábbi klubjai is méltó módon búcsúztak el tőle.