Géza
-11 °C
-4 °C
Sífutás
Percről Percre

Angyalföldi játékjoggal Csepelen a tétényi futballisták

2006.11.27. 16:35
A Láng Vasas felnőtt labdarúgócsapata Csepelen játszik, a Budatétény játékosaival. Az elnök szerint szerint minden rendben van, a bajnokság nélkül maradt futballisták perelnének. Az MLSZ és a BLSZ semmit nem tud és úgy tűnik, nem is akar tenni.

"Lesti mindenhol feljelentett minket, neki semmi nem jó, ami itt zajlik, mégis a fia még mindig nálunk játszik, pedig rég elvihette volna, ha minden olyan rossz itt" - mondta Rónaszéki Zsuzsa, a Budapesti Labdarúgó-Szövetség (BLSZ) munkatársa, aki az angyalföldi Láng Vasas futballklub elnöke is.

Felháborodás

Rónaszéki arra reagált kissé indulatosan, hogy a budapesti bajnokság első osztályában szereplő Láng egykori elöljárói több fórumon is jelezték: szerintük jogtalanul járt el, amikor a felnőtt csapat játékengedélyét elvitte Csepelre, ahol aztán a Budatétény játékoskerete indul Láng néven. A tétényiek vezetője, Takács Krisztián egyébként korábban már többször próbálkozott az egyesítéssel, de csak most sikerült neki.

Lesti László, aki mérnök és futballedző egy személyben, azon háborodott fel, hogy amikor Rónaszéki átvette a csapat vezetését, megígérte, rövid határidőn belül szerez szponzort és biztosítja a bajnokságban való szerepléshez szükséges feltételeket. Ez később nem történt meg, mi több, a csapat játékjogát a már korábban említett módon elvitte Csepelre.

Nem akarnak rosszat

Ezért a Láng felnőtt kerete hivatalos levelet írt Kovács Attilának, a BLSZ elnökének és Kisteleki Istvánnak, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnökének, de az elmúlt hónapok során még csak válaszra sem méltatta őket a két szervezet vezetője. Sőt, Kolláth György alkotmányjogász segítségével jogi útra terelték az ügyet.

"Nem akarunk mi senkinek rosszat, de mi harcoltuk ki az indulás jogát, és ezzel élni is szeretnénk, annak ellenére, hogy a BLSZ-nál azt mondták, ez nem számít" - mondta Lesti, aki több helyen is utánanézett az esetnek, amely véleménye szerint alapszabály-ellenes. Rónaszéki nekik csak annyit mondott, az utánpótlásra szeretné helyezni a hangsúlyt, és elsőrangú nevelőbázist akar létrehozni.

"Perben állunk joggal való visszaélés miatt. Ki akart válni a felnőtt csapat, de Rónaszéki megtagadta a játékosok szavazati jogát" - mondta Lesti

Ezt maga Rónaszéki is megerősítette, aki elmondta, a felnőtt labdarúgás egyesületen belül önálló szakágként működhet, addig is a jelenlegi csapat az év végéig féláron bérelheti a pályát.

Nem mindenki szereti

Rónaszéki munkáját egyébként ezen ügytől függetlenül több utánpótlás-szakember is kritizálta. Elmondásuk szerint neki köszönhető, hogy például az 1997-es korosztályban az elmúlt években jól működő bajnoki rendszert törölték, helyette egy új, kuparendszert vezettek be. Ennek köszönhetően a gyerekek nem játszanak minden héten, hanem többnyire csak két-három hetente, akkor viszont egy délelőtt vagy délután alatt három-négy meccset is.

Ugyanakkor nem érti Lestiék felháborodását, hiszen véleménye szerint nem vették el a csapat játékjogát. "Amióta én vagyok a sportkör elnöke - négy éve -, az utánpótlásra szeretnénk helyezni a hangsúlyt. A létesítmény az önkormányzaté, az összes költséget nekünk kell előteremtenünk" - mondta a BLSZ munkatársa, aki az utánpótlás vezetője is.

A gyerekfocira koncentrálnak

"Az utánpótlás-nevelés fejlesztése érdekében szerződést kötöttünk az olasz Interrel, amely értelmében segítenek a megfelelő edzőket a megfelelő képesítéshez juttatni" - mondta Rónaszéki. Lesti vádjaira pedig csak annyit mondott, ő nem tett semmi jogelleneset, hiszen az U19 lett a felnőtt csapat, mivel szeretnék, ha a felnőtt együttes különválna és minden energiájukkal az utánpótlásra tudnának figyelni.

Rónaszéki azt elismeri, 2006. július 10-ig nem tudták jogilag letudni a szétválást, de a Láng még így is tartozik neki. "Komoly dilemmába kerültem, de a Csepel bejelentkezett, ők fizetnek mindent, így ők játszanak. Egyébként is, amikor a Láng taggyűlését tartottuk, Lestiék megvétózták a jelenlétet, így alapszabályt kellett módosítanunk. Majd a következő összejövetelre el sem jöttek, így a közgyűlés határozatképtelen volt."

Véleménye szerint az elnökségnek egyébként is jogában áll megszüntetni szakosztályokat és ő előre szólt, vagy megoldják az önálló életet, vagy megszüntetik a felnőtt labdarúgó-szakosztályt. "Miután úgy döntöttem, inkább az utánpótlásra költök, azt mondták, megpróbálnak lépni az ügyben, közös megoldást találni. Ezt nem tették meg, és most utólag panaszkodnak."