Márk
13 °C
28 °C

Cannavaro, Nápoly aranya

2006.11.28. 23:30
Kedden egész Olaszország a világbajnok labdarúgó-válogatott csapatkapitányát, a hétfőn Aranylabdával kitüntetett Fabio Cannavarót ünnepelte, a gálának otthont adó franciák ugyanakkor fanyalogva fogadták az újságírók döntését.

"Te vagy Nápoly aranya" - méltatta a Corriere della Sera a 33 éves Fabio Cannavarót, aki hétfő este átvehette a France Football francia szaklap elismerését, a legjobb Európában játszó futballistának járó Aranylabdát. Az újságírók szavazatai alapján elismert hátvéd szokásos szerénységével és nagylelkűségével szülővárosának ajánlotta az elismerést.

Mágikus futballista

Giorgio Napolitano államfő "szép gesztusnak" nevezte a nyilatkozatot és Giovanna Melandri sportminiszterhez hasonlóan telefonon gratulált a győztesnek. A tárca vezetője szerint a Real Madrid légiósa "megérdemelte a díjat, mert mágikus futballista".

Fabio Capello, a spanyol élklub edzője a németországi vb legjobbjaként emlegette Cannavarót, aki a bundabotrányba keveredett Juventus másodosztályba való száműzetése után követte őt a királyi gárdához.

Világraszóló botrány

A franciák mindeközben érthető csalódottsággal fogadták, hogy nem a nagy kedvenc Thierry Henry részesült a France Football szakmagazin által létrehozott rangos elismerésben.

A Le Parisien "kisebb rosszulléttel" értesült a hírről, mivel Cannavaro a vb után nem nyújtott kiemelkedő teljesítményt a Realban. A lap hangsúlyozta: az a játékos kapta a szobrot, akit egy 1999-es fotó injekciós tűvel a karjában mutat. Raymond Domenech szövetségi kapitány még keményebben fogalmazott.

"Fel akarnak idegesíteni? Ennek a díjnak már semmi jelentősége, mert csak azt mutatja, hogy mekkorát tudnak tévedni az újságírók. Cannavaro remek játékos, de Henry az egész szezonban brillírozott. Az igazi Aranylabdát sokkal inkább a FIFA fogja kiosztani december 18-án, és Henry fogja átvenni".

A francia bajnokságot toronymagasan vezető Olympique Lyon vezetőedzője, Gerard Houllier "világraszóló botrányról" beszélt, míg az 1991-ben aranylabdás Jean-Pierre Papin közölte: "Cannavaro nem szolgált rá a kitüntetésre, mert Madridban látszott, hogy komoly problémákkal küszködik."