Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Zidane az év futballistája lehet

2006.11.29. 13:53
A FIFA nyilvánosságra hozta, hogy a szövetségi kapitányok és a csapatkapitányok szavazása alapján Fabio Cannavaro, Ronaldinho vagy Zinedine Zidane lehet a 2006 legjobbja. Eredményhirdetés december 18-án.

Szerdán hozta nyilvánosságra a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), hogy a szövetségi kapitányok és a válogatottak csapatkapitányainak szavazatai alapján melyik három játékosból kerülhet ki 2006 legjobb futballistája.

Meglepő lista

A listára a francia Zinedine Zidane (Real Madrid), az olasz Fabio Cannavaro (Real Madrid) és a brazil Ronaldinho (FC Barcelona) került fel.

Ronaldinho a legutóbbi két évben, Zidane - aki a nyári, németországi vb után visszavonult - pedig pályafutása alatt összesen háromszor nyerte el a FIFA év játékosa címet (1998, 2000, 2003). A világbajnok Cannavaro hétfőn kapta meg az idei Aranylabdát.


Ronaldinho-gólöröm a hétvégén (fotó: AFP)

Némi meglepetés a névsor. Ugyanis a FIFA elnöke, a véleményét sokszor változtató Sepp Blatter a vébé után még bírálta az újságírókat, amiért Zidane-nak adták torna legjobbjának járó díjat. Raádásul Zidane csak egy fél évet szerepelt, hiszen július 9. óta nem lépett pályára. Több helyen meglepetéssel kommentálták azt is, hogy az idei két legjelentősebb döntőben szerepelt Thierry Henry nem fért be a legjobb háromba. Ronaldinho helye is kétségbe vonható, hiszen hiába a szombat este szerzett álomgól, ha a májusi BL-döntő óta az egész világ rossz formáját taglalja.

Különdíjak is lesznek

A díjátadó gálát december 18-án rendezik Zürichben és az eseményen a legjobb női játékost is kitüntetik. Ebben a kategóriában az amerikai Kristine Lilly, a német Renate Lingor és a brazil Marta közül kerül ki a győztes. Szintén kiosztják majd a FIFA Elnöki és a Fair Play díját, valamint jutalmazzák a németországi világbajnokság legjobbjait is.

A vb legjobbja szavazásának dobogósai, Zidane, Cannavaro és a szintén olasz Andrea Pirlo, különdíjat vehet majd át, csakúgy, mint a góllövőlista első három helyezettje, a német Miroslav Klose, az argentin Hernan Crespo és a brazil Ronaldo. Mellettük Gianluigi Buffon, a torna kapusa szintén elismerésben részesül. A brazil és a spanyol válogatott mint a világbajnokság legsportszerűbb együttesei vehetnek át díjat.