Zsuzsanna
-3 °C
3 °C
Jégkorong
Percről Percre

'Ronaldinho ollója? Úgy a legkönnyebb, hogy fölteszi magának!'

2006.11.29. 16:23
A vélemény, miszerint kapásból gólt ollózni sokkal nehezebb, mint egy mellel levétel után, első hallásra nonszensz, de ha többször és jobban megnézzük Ronaldinho Villareal elleni találatát, minimum vitatkozni érdemes vele. Kielemeztük a csodás találatot.

"Amit Ronaldinho csinált, azt fejelni vagy lőni szokták. Ráadásul így, hogy magadnak fölteszed, a legkönnyebb, sokkal könnyebb, mint egy keresztbe adott labdát beollózni" - reagált egy Index-közeli BLSZ-gólkirályjelölt (Budapesti Labdarúgó-szövetség) cikkeinkre, melyekben a brazil szombati, Villarealnak lőtt csodagólját méltattuk.

Első hallásra nonszensz a véleménye, de ha többször és jobban megnézzük Ronaldinho találatát, minden egyes állításában van valami, amivel legalább vitatkozni érdemes.

"Az ilyet fejelni vagy lőni szokták" - valóban, második, harmadik visszanézésre már biztosan állítható, máshogy, jóval egyszerűbben is be lehetett volna juttatni a labdát a kapuba. Xavi passza szinte tökéletes volt, fejeshez kicsit alacsony, de csukafejesszerű mozdulattal a hálóba továbbíthatta volna a labdát Ronaldinho.

Lőhető volt kapásból is, de a legkézenfekvőbb mozdulatsort, amit száz klasszis futballistából 96-97 csinált volna, a felső-hátsó kameraállás adja meg. Olvasónk is osztja ezt a véleményt, és a videó többszöri megtekintése után pontosan arra az álláspontra jutott, mint mi. "Mellel kicsit maga elé teszi, de nem a kapu közepe felé, mert ott a védő, hanem a kapufa felé, és ballal bevágja utána."

Aki focizott vagy sok meccset nézett a tévében, tudja, ez lett volna a legkézenfekvőbb megoldás. Nézzük csak meg például David Trezeguet idén ősszel a Juventusban, a Modena ellen szerzett találatát: a védelem mögé ívelt labdát mellel úgy veszi le maga mellé, hogy leestekor a lábán legyen, majd berúgja a hosszú sarokba.

Ronaldinho bonyolított, sőt, szórakoztatott, passzióból játszotta meg a helyzetet, méghozzá tudatosan. Amint olvasónk megállapította: "A lehető legszebbet hozta ki a helyzetből." De vajon tényleg így akarta? Erre a kérdésre választ csak Ronaldinho tudna adni, találgatni azért lehet. Hasonló mozdulatsort ugyanis korábban nem nagyon láttunk a világfutballban, kevés találat van, ami Ronaldinhóéra legalább emlékeztet.

Ilyen például Frank Lampard 2005 áprilisában, a 4-2-es Chelsea-Bayern München BL-találkozón lőtt, technikailag nagyon nehéz gólja: Claude Makelele labdáját mellre veszi, mint, Ronaldinho, majd a feje fölött hagyja maga mögé leesni, megfordul, és dropból bevágja a hosszúba.

Az előző szezonból való Ruud van Nistelrooy MU-ban elért gólja, amikor Wayne Rooney szenzációsan, lágyan betett, igen pontos labdáját Lampardhoz hasonlóan veszi mellre, fordul, de még mielőtt a labda földet érne, kapásból berúgja.

Mivel Ronaldinho nem tette magának elég magasra a labdát ahhoz, hogy a teljes klasszikus ollózó mozdulatot megcsinálja, gyanakodhatunk rá, a fentiekhez hasonló megoldásban gondolkodhatott.

Csakhogy, és talán itt jön be az extraklasszis tudása, miközben a labda a levegőben esett lefelé, rájött, elég ügyes és gyors ahhoz, hogy még mielőtt a földre ér, kapura húzza. Megtette, a mozdulat tökéletesre sikerült. Inkább ösztönös, mint teljesen tudatos megmozdulás volt ez, de Ronaldinho mozgásában láthatjuk azt is, ami csak a legnagyobbakat jellemzi: hihetetlenül koordinált, egyetlen kilógó, megtorpanó mozdulat nincs benne. A legjobban a Gazzetta dello Sport szenzációs fotósorozata a bizonyíték erre.


"Magadnak fölteszed, a legkönnyebb, sokkal könnyebb, mint egy keresztbe adott labdát beollózni" - elméletileg így is van, de akkor miért látunk sokkal kevesebb "magadnak föltevős" ollózós gólt, mint "keresztbe belövőst"? Valószínűleg azért, mert más edzésen, edzőmeccsen gyakorolni, és más tétmeccsen, egy húsz-harminc méterről vagy még távolabbról érkező labdát átvenni-föltenni, majd berúgni.

Ebben a kategóriában kétségtelenül a legnagyobb gól Rivaldóé, aki szintén a Barcelona mezében, az 1999-2000-es idény utolsó meccsén: a Valencia ellen, 2-2-es állásnál vette át Frank De Boer 25 méteres labdáját, és ollózta a kapuba, a 89. percben. Találatának ráadásul nagy tétje is volt, azt jelentette, a Barcelona a következő szezonban nem az UEFA-kupában, hanem a BL-ben indulhatott.

Kétségtelen persze, hogy a föltevős ollózáshoz kell egy védelem is, ami nem reagál elég gyorsan, hagyja, hogy az ellenfél megcsinálja az egész mozdulatot - ahogy Cyganék hagyták Ronaldinhónak is -, mégis sokkal több a keresztbe rúgott beadásból ollózott gól. Azaz a statisztika is bizonyítja, Rivaldósan-Ronaldinhósan megoldani mégis nehezebb, de legalábbis ritkább, mint a repülő labdát jól eltaláni. Az is óriási teljesítmény persze, ízelítőként az egyik legszebb, de mindenképp a legpontosabb Marco van Bastentől.

A vitát lezárni nehéz, mert Ronaldinho gólja olyan csodás és olyan összetett, hogy még napokig beszélgethetnénk róla, a lényeget egy mondatban talán Hetthéssy Zoltán, az RTL Klub és a Sport Klub csatorna kommentátora fogalmazta meg: "Ronaldinho gólja azért óriási, mert ilyet még nem láttunk!"

Ha valaki igen, írja meg nekünk!