Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Várhidi a világ legjobb harminc csapata közé akar kerülni

2007.02.04. 18:02
Az első idegenbeli fellépésére készülő szövetségi kapitány, Várhidi Péter ezúttal is kijelentette: csak olyan játkosokra számít, akik mentálisan is alkalmasak a válogatottságra. A fiatal csapatban vannak meglepő nevek, akik a felnőttek közt még itthon sem bizonyítottak. Az eladásukhoz viszont biztosan jobb, ha válogatottság is lesz a nevük mellett.

Várhidi Péter szövetségi kapitány szerint a magyar labdarúgó-válogatott négy éven belül harminc helyet lép előre a nemzetközi szövetség (FIFA) világranglistáján, ha megkapja a hosszú távú építkezéshez a kellő türelmet és támogatást. Többek között ez hangzott el a ciprusi négyes tornára készülő nemzeti együttes vasárnap délutáni találkozóján.

A fiatalok rutinszerzésében bízva

A kapitány arról nem értekezett, hogy mire alapozza a négyéves türelmet, mert eddig senki sem kapott ilyen hosszú távra bizalmat. Hozzájárulhat ehhez ugyanakkor az MLSZ elnöke, Kisteleki István meglepő kijelentése, miszerint az eredmények nem érdeklik.

"A mai fiataloknak nincs példaképük, minden gyermek külföldi kedvencet keres magának" - mondta Várhidi. "A mi feladatunk egy szerethető és eredményes magyar válogatott kialakítása. Hiszek benne, hogy a fiatalítás az egyetlen járható út. Természetesen azokról az idősebb futballistákról sem mondok le, akik mentálisan beillenek az új együttesbe. Csak olyanokat hívok be, akiknek valóban megtiszteltetés a szereplés a válogatottban és elfogadják, hogy a nemzeti csapatban nem lehet sok pénzt keresni. Biztos vagyok benne, hogy a fiatalokkal, akik nagyon tehetségesek, ha megszerzik a kellő nemzetközi rutint, akkor négy éven belül képesek leszünk harminc helyet előrelépni a FIFA világranglistáján, sőt a legjobb harminc közé is bekerülhetünk."

Miért fogják támadni Várhidit?

Az elmúlt években a negyvenedik hely táján is mindössze egyszer állt a magyar csapat, még Bicskei Bertalan vezetése alatt. A FIFA-rangsorban jelenleg a hatvanegyedik helyen állnak a magyarok, a tizenkilenc éves korosztályt ellenben az ötödikre rangsorolja az UEFA, ők lehetnek az előrelépés zálogai.

A kapitány hozzátette: az első fél év a csapatépítés jegyében telik el. Így alapember lehet a válogatott a Stoke City utánpótlás csapataiban edződő, a felnőttek közé nem is kerülő Vass Ádám. A Plymouth-ban ellenben rendszeres lehetőséget kapó Buzsáky Ákos nem kapott meghívót. Mint korábban a kapitány kifejtette, nála Sándor György és Kanta József is előbb van a rangsorban. Várhidit valószínűleg sokan támadják még emiatt, hiszen Sándor a lányának barátja.

A mentalitás is fontos szempont

"Ebben az időszakban kell megtalálni azokat a játékosokat, akikre épülhet az új válogatott. Biztos lesznek olyanok, akik menetközben maradnak ki, és akadnak olyanok is, akik később kerülnek be a keretbe. A kapu mindenki előtt nyitva áll és megígérem, hogy mindenkinek lehetőséget biztosítok, aki a pályán nyújtott teljesítményével és a mentalitásával ezt kiérdemli, és beilleszkedik abba a szerkezetbe, amit elképzeltem."

Ez a felállás alighanem a 4-4-2-es rendszer lesz, Kanada ellen is ebben a felfogásban játszottak a fiatalok.

Ismerkedési délelőttök, délutánok

Várhidi nem fogalmazott meg konkrét elvárást a kedden kezdődő ciprusi négyes tornával kapcsolatban. "Tíz évvel ezelőtt még toronymagas esélyesként léptünk volna pályára Ciprus ellen, ez a helyzet azóta megváltozott. Ellenfelünk az utóbbi időben legyőzte Spanyolországot, Írországot és közel állt a világbajnoki bronzérmes német válogatott megveréséhez is. Nekünk évek óta nincs számottevő nemzetközi eredményünk. A négyes tornán szeretnék minél több játékosnak lehetőséget biztosítani, előzetesen nem volt lehetőségünk közösen készülni, ezért az elkövetkező pár nap kiváló alkalom lesz egymás jobb megismerésére."

Várhidi együttese kedden - magyar idő szerint 18 órakor - Ciprus ellen lép pályára Limasszolban, és szerdán az eredménytől függően Bulgária vagy Lettország következik.

A magyar keret:
Kapusok: Végh Zoltán (MTK Budapest), Fülöp Márton (Sunderland)
Védők: Pollák Zoltán (MTK Budapest), Juhász Roland (RSC Anderlecht), Vanczák Vilmos (St. Truiden), Balogh Béla (MTK Budapest), Rodenbücher István (MTK Budapest), Vaskó Tamás (Újpest FC), Csizmadia Csaba (SV Mattersburg)
Középpályások: Filkor Attila (Internazionale), Kanta József (MTK Budapest), Sándor György (Újpest FC), Tóth Balázs (Kayseri Erciyesspor), Tőzsér Dániel (AEK Athén), Zsidai László (MTK Budapest), Vass Ádám (Stoke City), Huszti Szabolcs (Hannover 96)
Csatárok: Farkas Balázs (Dinamo Kijev), Priskin Tamás (Watford), Gera Zoltán (West Bromwich Albion), Hrepka Ádám (MTK Budapest), Tisza Tibor (Újpest FC)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!