Szilvia
5 °C
16 °C

Leszámolás is lehetett a cataniai rendőr halála

2007.02.05. 13:38
Cataniában eltemették a pénteken este, a Catania-Palermo labdarúgó mérkőzés után meggyilkolt rendőrt. Olaszországban hétfőn dönt a belügyminisztérium és a futballszövetség a folytatásról. A rendőrség munkáját nehezíti, hogy senki nem akar együttműködni velük, félve a maffia bosszújától, melynek egyes vélemények szerint köze van a gyilkossághoz.

Hétfő délelőtt eltemették a péntek esti Catania-Palermo első osztályú labdarúgó mérkőzés utáni zavargások során megölt rendőrt. A szertartást megelőzően vasárnap óta tízezrek vonultak el Filippo Raciti ravatala előtt, amelyet a helyi rendőrség halottasházában állítottak fel. A temetést az állami RAI UNO televízió élőben közvetítette. A tragédia árnyékában ugyanakkor egyre erősebbek azok a hangok, amelyek a futballt féltik a várható szigorú intézkedésektől.

A maffia is képbe került

Mint azt a boncolás megállapította, a 39 éves Racitit egy súlyos tárgy, egyes feltételezések szerint vasdorong által okozott belső sérülések, köztük többszörös májrepedés ölték meg. Amikor az első jelentésekben szereplő petárda felrobbant mellette, már sebesülten ült a kocsijában.

A boncolás alapján állítólag megdőlt az a feltételezés, mely szerint a rendőrfelügyelő leszámolás áldozata lett, de teljesen még ez sem zárható ki. Raciti ugyanis koronatanú volt egy cataniai vezérhuligán elleni perben, amelyben a vádlottat elítélték, felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Az olasz lapok ellenben egyelőre nem feltételezik komolyan, hogy az ultrák bosszút álltak volna.

Egyelőre a rendőrség annyit tud, halála 20 és 20 óra 30 perc között állt be, vagyis a meccsel egyidőben, ami félórás csúszással, 18 óra 30 perckor kezdődött, és a második félidőben egy jó félórára félbe is szakadt.


Eltemették Filippo Racitit (fotó: AFP)

A hatóságok nem zárják ki az ügyből a maffia felelősségét sem, mert egyes jelek szerint a futballhuligánokat a szervezett alvilág látja el kábítószerrel és fegyverekkel. Emlékeztetnek arra is, egyes ultra csoportok korábban zsarolták Antonino Pulverentit, a Catania elnökét, és elképzelhető, hogy a szicíliai rangadó után kitört zavargásokat előre kitervelték, hogy így büntessék az egyesületet és engedetlen elnökét - írta a milánói Corriere della Sera napilap.

Senki nem működik együtt a rendőrséggel

Eddig 29 személyt vettek őrizetbe az ügyben, köztük két orvos és egy rendőr gyerekeit. Az őrizetesek között van kilenc fiatalkorú, továbbá négy szenegáli állampolgár, akiknek belvárosi bazárjában a mérkőzés előtt több száz petárdát vásároltak a szurkolók. A rendőrségnek nehéz dolga van, mert láthatóan senki nem akar együttműködni az ügy felderítésében.

Hétfőre várható döntés az olasz belügyminisztérium és a futballszövetség (FIGC) részéről, hogy folytatják-e, és ha igen, milyen körülmények között az idei bajnokságot. Vannak olyan elképzelések is, hogy egy időre megtiltják a vendégszurkolók utazásait.

A show és a nulla tolerancia

Antonio Matarrese, az olasz A és B liga elnöke, korábban a FIGC elnöke szerint azonban "a show-nak folytatódnia kell". "Rövid volt a klubok gyásza" - írta a római La Repubblica kommentátora, aki szerint a csapatfőnökök sietsége azzal magyarázható, hogy már egy kéthetes szünet is ötszázmillió eurós kiesést jelent nekik a reklámpiacon és a tévéközvetítések elmaradása miatt. A lap felidézi, hogy Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) új elnöke, aki most maximálisan szolidáris az olasz szövetség nulla toleranciát hirdető elképzeléseivel, egykor játékosként, miután átélte az 1985-ös, a Heysel Stadionban rendezett tragikus kimenetelű BEK-döntőt, még szintén a folytatás mellett foglalt állást.

Továbbra is bizonytalan a folytatás

A La Repubblica internetes honlapján indított szavazás szerint az olvasók 62 százaléka nyilatkozott úgy, hogy félbe kell szakítani a bajnokságot és legalább egy évig szüneteltetni azt, amíg mélyreható változások nem történnek. Csupán 32 százalék állt ki a pontvadászat időleges felfüggesztése és a megfelelő intézkedések utáni folytatása mellett. Öt százalék viszont úgy vélte: csak néhány hétre szabad felfüggeszteni a Campionatót, mert Olaszország nem élhet futball nélkül.

A románok lemondtak a kárpótlásról

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) lemondott a sportág olasz irányítói által felajánlott kárpótlásról, amelyet a Cataniában történt pénteki tragédia miatt törölt szerdai barátságos mérkőzésért cserébe ajánlottak fel. A román szövetség első embere kijelentette, együtt éreznek az olaszokkal, remélik, egy későbbi időpontban sor kerülhet a két ország felnőtt válogatottjainak összecsapására. A román nemzeti együttes szerdán Moldova legjobbjaival csap össze Bukarestben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?