Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Két hét kényszerszünet az olasz futballbajnokságban

2007.02.05. 20:46
Egyelőre nem tudni, hány olaszországi labdarúgó-stadion felel meg a legszigorúbb előírásoknak, a spanyol EFE hírügynökség szerint csak egy, a római; más források szerint négy, esetleg hat. A kormány döntése értelmében ezekben a stadionokban lehet csak meccset játszani a kéthetes szünet után. A többiben zárt kapus találkozókra kényszerítik a klubokat, amelyek hatalmas veszteséggel számolhatnak. Parázs vita bontakozott eközben a miniszterelnök, és a ligaelnök között.

Az olasz kormány, az olimpiai bizottság és a labdarúgó-szövetség vezetőinek hétfő esti ülésén úgy határoztak, hogy a jövőben csak azokban a stadionokban lehet nézők előtt mérkőzéseket rendezni, melyek minden szempontból megfelelnek a rendkívül szigorú biztonsági előírásoknak. A döntésről Giuliano Amato belügyminiszter számolt be sajtótájékoztatón.

Csak névre szóló jegyekkel lehet bemenni a stadionba

A kormány szerdán rendkívüli ülést tart, melyen előkészíti a stadionokra vonatkozó, várhatóan minden eddiginél szigorúbb új biztonsági előírásokat.

A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint is csak olyan stadionban lehetne élvonalbeli bajnokit rendezni, amelyben névre szólóak a jegyek, a nézőket pedig elektromos beléptető kapukon, illetve forgóajtókon keresztül engedik be a lelátóra. A tízezer férőhelyesnél nagyobb stadionokban kötelező a belső, illetve a külső teret lefedő videórendszer.

Hány stadionban lehet egyáltalán meccset rendezni?

Korábban a dpa német hírügynökség azt írta, hogy az előírásoknak egyelőre a római, a torinói, a genovai, a messinai, a palermói és a sienai élvonalbeli csapat stadionja felel meg, hozzátéve, hogy a milánói arénában, valamint Parmában heteken belül befejeződik a belső megfigyelő rendszer kiépítése.

Az AFP úgy tudja csak a torinói Olimpiai és a római Olimpiai Stadion, valamint a palermói és a sienai létesítmény felel meg teljesen a követelményeknek, az EFE viszont úgy értesült, hogy egyedül a római Olimpiai Stadion tökéletes, míg közel áll ehhez a milánói Giuseppe Mezza Stadion valamint a torinói Olimpiai Stadion.

Döbbenet és éles bírálat

Romano Prodi miniszterelnök ezzel együtt bírálta Antonio Matarresét, az Olasz Labdarúgó Liga elnökét, mert szerinte a sportvezető hozzáállása elfogadhatatlan. "Elképesztő kijelentéseket olvastam a sajnálatos tragédiával kapcsolatban, a futballnak vissza kell térnie a gyökereihez, senki sem felejtheti el, hogy elsősorban játékról beszélünk. A liga elnökének kijelentéseit elfogadhatatlannak tartom" - mondta a politikus.

Prodi hozzátette: a kormány gondoskodik arról, hogy ne legyen több halálos áldozata egyetlen labdarúgó-mérkőzésnek sem.

"Megdöbbentettek minket a történtek, de a show-nak folytatódnia kell - mondta Matarrese. "A labdarúgás hatalmas üzlet, remekül működő rendszer, melyhez sajnos hozzátartoznak a fájdalmas halálesetek is. Nem szabad ezért megsemmisíteni egy sportágat. A futball egy külön iparág, a népszerűség sajnos nemcsak örömmel jár együtt, de a fájdalmat is el kell viselni."

Mínusz

A klubok így is hatalmas veszteséggel zárhatnak, ha a szezon hátralévő fordulóiban nem engedhetnek be nézőiket, illetve ha a bérleteseknek vissza kell fizetniük belépőik árát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!