Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Két hét kényszerszünet az olasz futballbajnokságban

2007.02.05. 20:46
Egyelőre nem tudni, hány olaszországi labdarúgó-stadion felel meg a legszigorúbb előírásoknak, a spanyol EFE hírügynökség szerint csak egy, a római; más források szerint négy, esetleg hat. A kormány döntése értelmében ezekben a stadionokban lehet csak meccset játszani a kéthetes szünet után. A többiben zárt kapus találkozókra kényszerítik a klubokat, amelyek hatalmas veszteséggel számolhatnak. Parázs vita bontakozott eközben a miniszterelnök, és a ligaelnök között.

Az olasz kormány, az olimpiai bizottság és a labdarúgó-szövetség vezetőinek hétfő esti ülésén úgy határoztak, hogy a jövőben csak azokban a stadionokban lehet nézők előtt mérkőzéseket rendezni, melyek minden szempontból megfelelnek a rendkívül szigorú biztonsági előírásoknak. A döntésről Giuliano Amato belügyminiszter számolt be sajtótájékoztatón.

Csak névre szóló jegyekkel lehet bemenni a stadionba

A kormány szerdán rendkívüli ülést tart, melyen előkészíti a stadionokra vonatkozó, várhatóan minden eddiginél szigorúbb új biztonsági előírásokat.

A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint is csak olyan stadionban lehetne élvonalbeli bajnokit rendezni, amelyben névre szólóak a jegyek, a nézőket pedig elektromos beléptető kapukon, illetve forgóajtókon keresztül engedik be a lelátóra. A tízezer férőhelyesnél nagyobb stadionokban kötelező a belső, illetve a külső teret lefedő videórendszer.

Hány stadionban lehet egyáltalán meccset rendezni?

Korábban a dpa német hírügynökség azt írta, hogy az előírásoknak egyelőre a római, a torinói, a genovai, a messinai, a palermói és a sienai élvonalbeli csapat stadionja felel meg, hozzátéve, hogy a milánói arénában, valamint Parmában heteken belül befejeződik a belső megfigyelő rendszer kiépítése.

Az AFP úgy tudja csak a torinói Olimpiai és a római Olimpiai Stadion, valamint a palermói és a sienai létesítmény felel meg teljesen a követelményeknek, az EFE viszont úgy értesült, hogy egyedül a római Olimpiai Stadion tökéletes, míg közel áll ehhez a milánói Giuseppe Mezza Stadion valamint a torinói Olimpiai Stadion.

Döbbenet és éles bírálat

Romano Prodi miniszterelnök ezzel együtt bírálta Antonio Matarresét, az Olasz Labdarúgó Liga elnökét, mert szerinte a sportvezető hozzáállása elfogadhatatlan. "Elképesztő kijelentéseket olvastam a sajnálatos tragédiával kapcsolatban, a futballnak vissza kell térnie a gyökereihez, senki sem felejtheti el, hogy elsősorban játékról beszélünk. A liga elnökének kijelentéseit elfogadhatatlannak tartom" - mondta a politikus.

Prodi hozzátette: a kormány gondoskodik arról, hogy ne legyen több halálos áldozata egyetlen labdarúgó-mérkőzésnek sem.

"Megdöbbentettek minket a történtek, de a show-nak folytatódnia kell - mondta Matarrese. "A labdarúgás hatalmas üzlet, remekül működő rendszer, melyhez sajnos hozzátartoznak a fájdalmas halálesetek is. Nem szabad ezért megsemmisíteni egy sportágat. A futball egy külön iparág, a népszerűség sajnos nemcsak örömmel jár együtt, de a fájdalmat is el kell viselni."

Mínusz

A klubok így is hatalmas veszteséggel zárhatnak, ha a szezon hátralévő fordulóiban nem engedhetnek be nézőiket, illetve ha a bérleteseknek vissza kell fizetniük belépőik árát.