Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Cipruson a fiatalok égették a magyar futballt

2007.02.06. 22:44
A magyar labdarúgó-válogatott még sohasem kapott ki Ciprus ellen, kedden ezt a sorozatot is megdöntötte és 2-1-re maradt alul. A Máltán leégett neves csapat helyett most egy névtelen, tehetségesnek kikiáltott tizenegy mutatta meg a semmit. Mindössze egy tudatos támadást vezettek Hrepkáék, amikor már leállt a cipusi második vonal. Vitray Tamás úgy búcsúzott az Izland elleni 1-2 után: "jó éccakát." A túlkoros juniorcsapat még ennyit sem érdemelt, de Várhidi kapitány szerint nyerhettünk is volna és egyenrangú erők küzdelme folyt.

A csúfosan elbukott máltai Európa-bajnoki selejtező után egy emberként gondolta azt a futballszakma és a futball vezetői: most elérkezett a fiatalítás ideje, hiszen van egy sokra hivatott utánpótláscsapatunk, ők megmutathatják.

Se támadás, se védelem

Mind a csapat, mind a kapitány úgy mehetett el erre a vajas-, zsíros-, vagy csupaszkenyértúrára, hogy az eredmény másodlagos, hiszen maga az Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöke, Kisteleki István jelentette ki: őt nem érdeklik a közeljövő eredményei.

A kapitány, Várhidi Péter azt is előrebocsátotta: nem mi vagyunk az esélyesek, hiszen Ciprus 5-2-re verte Írországot, a németek pedig megszenvedtek a döntetlenért a szigeten. Azt azonban nem említette, hogy az a ciprusi gárda minimum hat helyen cserélődött ki keddre.

Előbb röviden intézzük el a keddi mérkőzést: tudatos támadás nélkül sikerült végigjátszani egy olyan kilencven percet, amelyiknek a célja épp az volt, hogy tudatos támadásokat vezessünk. Emellett a védekezés sem volt tudatos, két bekapott gól bizonyította ezt. A vége: 1-2.

Ismerkedési válogatott

A fiatalságé tehát a jövő, fogadjuk el, de arra ki ad majd magyarázatot, hogy a családi kapcsolatok miatt is favorizált Sándor György miért tűnt el a mezőnyben? Ha meg éppen nem tűnt el, akkor egy szögletet úgy rúgott be, hogy a másik zászlónál hagyta el a pályát a labda. Vagy a mentalistása miatt dicsért és most csatárként játszatott Gera Zoltán, miért nem tört egyszer sem kapura, miért nem próbálkozott lövéssel, miért erőltette az esernyőcseleket?! Bár azokat kétségtelenül szépen hajtotta végre. Vagy az MTK-s Hrepka Ádám miért nem találkozott egyszer sem a labdával a saját térfelén? A Stoke City juniorjai között sem vezéregyéniség Vass Ádámtól vajon mit várt a kapitány? A csapat mozgatását? Ennek híján nyilván az Erciyessporban sem kezdő Tóth Balázsnak kellett volna fazont szabnia.

Az ismerkedési válogatott az első tudatos akcióját a kilencvenedik percben vezette a ciprusi B ellen, így nem csoda, az első félidőtől érződött, itt nekünk nincs esélyünk, pedig még csak a szurkolók sem hangolták ellenünk a bírót. Ciprus egy lecsorgó labda után nagy helyzetben hibázott, hogy aztán Juhász Roland-Vanczák Vilmos átszellemüljön, hozza a máltai formáját, ehhez csatlakozott Vass Ádám és Balogh Béla, így a tizennyolcadik percben négyen nem tudták elrúgni a tizenhatos vonalán táncoló labdát, amit Jaiszumasz megköszönt és a jobb sarokba vágott.


A ciprusi Mariosz Ilia és Huszti Szabolcs küzd a labdáért. Fotó: MTI

Ezután egy szögletrúgást követően - ezt most Sándor pontosan adta be - Balogh a kapufára fejelt, a védő Csizmadia Csaba pedig az ismétlésnél a háló tetejére stukkolt.

A fordulás után a magyar csapatból továbbra is hiányzott a várt kreativitás, pedig egy ilyen edzőmeccsen talán nem lett volna nagy elvárás, hogy valami ehhez hasonlítót akarunk látni.

A becserélt Kanta labdavesztése után a 73. percben a hazaiak könnyen és gyorsan kipasszolták a magyar védelmet, Balogh úgy futott, mint a Vác ellen. Nem csoda, hogy középre játszották a labdát mellette, Juhászt megelőzte Okkasz, és elpörgette Végh mellett a labdát.

Éledezés a végén

A néha nemcsak hátra, hanem előre is látogató Tóth Balázs ugyan még lőtt egy kapufát, az érthetetlenül csak csereként érkezett Priskin Tamás pedig a kapuba lőtt egy szép gólt, a 89. percben. Kitartotta a védőt, éles szögben felnézett, és oda lőtte, ahová gondolta. Várhidi kapitány biztosan tudja a mellőzése okát, miért csak csereként hozta be, hiszen a Watfordban edződő csatár még egy emeléssel is észrevétette magát, míg a helyén kezdő Hrepka Ádám annyit tett a csapat játékához, mint az apokalipszis lovasai. A lefújásra felpaprikázódtak a játékosaink, de ez már nagyon elkésett volt.

Málta ellen egy "nevekből" álló csapat égette rommá magát, most egy névtelen. Várhidi kapitánynak a jövőnek tekintett csapata.

Előre

"Ahogyan elveszítettük ezt a mérkőzést, ugyanúgy meg is nyerhettük volna - értékelt néhány perccel a lefújás után Várhidi Péter szövetségi kapitány az MLSZ honlapjának. - Ha újra lehetne játszani a találkozót egy év múlva, biztosan mi lennénk a jobbak. Bátran tovább kell mennünk a megkezdett úton, nem kell idegeskednünk, mert bár bosszantó a vereség, de az első húsz perctől eltekintve - amikor még nem éreztük a játék ritmusát - egyenrangú erők küzdelme folyt. Változatlanul az a véleményem, hogy a megfiatalított magyar válogatott szép jövő előtt áll."

Szerdán, Lettország ellen a szépen csillogó bronz a tét, vagy esetleg egy vállalható vereség, amelyiken elkerülhető gólokat kapunk.

Jegyzőkönyv

Ciprus-Magyarország 2-1 (1-0)
Limasszol, 300 néző, v.: Geraszimu (ciprusi)
Ciprus: Morfisz (Antonisz, a szünetben) - Ilia (Kriszosz, 71.), Szaciasz (Luka, a szünetben), Haralambusz, Paraszkevasz - Lambrosz, Aszimakisz, Kriszosztomosz (Makridisz, 52.), Karalampidisz (Nikolau, 65.) - Jiaszumisz (Aloneftisz, 61.), Okkasz
Magyarország: Végh - Csizmadia, Balogh, Juhász, Vanczák - Tóth B., Vass, Sándor (Kanta J., 63.), Huszti (Tisza, 76.) - Gera, Hrepka (Priskin, 58.)
Gólszerzők: Jiaszumisz (18.), Okkasz (73.), illetve Priskin (89.)
Sárga lap: Csizmadia (25.) Tóth B. (36.), Kanta (83.)