Jenő
-3 °C
6 °C

Eb-pályázat: a botrányok döntenek vagy Platini?

2007.02.06. 00:53
Olaszországban a cataniai rendőrhalál után felfüggesztették a futballbajnokságot és ismét felmerült: ezzel megnőttek a magyar-horvát pályázat esélyei a 2012-es Európa-bajnokság elnyerésére. Az áprilisi döntést azonban nem a szicíliai botrány vagy a tavalyi Juventus-bunda befolyásolja, hanem a döntéshozók meggyőzése és az, megemelik-e az Eb-mezőnyt tizenhatról huszonnégyre.

Sokan úgy gondolják, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) január végén megválasztott elnöke, Michel Platini színrelépésével csökkentek a 2012-es magyar-horvát közös rendezésű Eb-pályázat esélyei. Néhány hazai futballszakember, Mészöly Kálmán, Várhidi Péter a svéd Lennart Johansson folytatódó elnöksége esetén kedvezőbbnek láttatta a magyar esélyeket.


Futballháború Cataniában

A skótok találták ki a létszámbővítést

Még többen gondolják úgy, hogy a hétvégi, cataniai halálos áldozatot követelő botránnyal nőttek az esélyek. Ráadásul a kevésbé esélyesnek tartott ukrán-lengyel jelentkezéssel is gond van: a lengyel sportminiszter felfüggesztette a szövetség elnökét, mert nem tisztázták kielégítően a bundabotrányt. Ezzel azonban magukra hargították a nemzetközi futbllszervezeteket, azok ugyanis kifejezetten idegesek attól, ha a kormányok beavatkoznak a szövetségek ügyeibe.

Magunk mindezek ellenére azt gondoljuk: az esélyeink nem változtak, egyik fejlemény sem befolyásolta a meglévő erőviszonyokat, még ha talán illendő mostanában azt sulykolni, hogy nőttek az esélyek.

Az esélyesek már kiestek

A 2012-es rendezési jogért eredetileg öt pályázó szállt harcba. Az első szűkítésnél kimaradt a favoritként emlegetett Görögország, valamint Törökország is. Pedig az UEFA internetes honlapján a szakértők a két országnak adták a legnagyobb esélyt. A harmadik pozíciót Olaszország foglalta el, a negyediken és az ötödiken a két közös pályázat állt holtversenyben, azaz a horvát-magyar és az ukrán-lengyel.

Nem változhattak, mert az április közepi döntésig még több mint két hónap van hátra, és addig még egy nagyon fontos kérdésben is dönt az UEFA. Nevezetesen arról, hogy 2012-ben az eddigi tizenhat vagy már huszonnégy csapat vehet részt az Európa-bajnokságon. A skótok előterjesztése nagy tetszést váltott ki a tagállamok körében, negyvennégyen támogatták az ötvenháromból.

A szállodákra nem érvényes a kormánygarancia

Az előterjesztés mellé álltak még a spanyolok is, hiszen a 28-as Eb selejtezősorozatában ők is bukdácsolnak. A huszonnégyes tornáról kirobbanthatatlanok lennének, a tizenhatoson azonban - a kicsik folyamatos erősödével - már nem biztos résztvevők. Az ötletgazda skótok '96-ban vettek részt utoljára nagy tornán, elemi érdekük, hogy kijussanak, hiszen eurómilliókat hoz a részvétel.


Platini: kit, merre lendít?

A létszám duzzasztása több stadiont nem követel ugyan, szállodákat viszont igen. Győrben, Debrecenben és Székesfehérváron is legalább két-két ötcsillagosat kellene építeni. Erre viszont nem adhat a kormány garanciát, a befektetők viszont kissé ódzkodhatnak. Minőségileg, mennyiségileg egyaránt.

Hat szavazat már elég lehet

Az UEFA végrehajtó bizottsága, amelyik döntést hoz a pályázatról, jelenleg tizennégy tagú, és Michel Platini, illetve érdekeltsége okán még két tisztviselő, az olasz és az ukrán kimarad a szavazásból. Az első körben tehát tizenegyen szavaznak, közülük, ha hatan a Magyarországot és Horvátországot támogatják, akkor megérte harmadszor is küzdeni, eldőlt a küzdelem.

A döntéshozók

Michel Platini (Franciaország, UEFA-elnök)
Franco Carraro (Olaszország)
Senes Erzik (Törökország)
Vjacseszlav Koloszkov (Oroszország)
Marios N. Lefkaritisz (Ciprus)
Gilberto Madaíl (Portugália)
Gerhard Mayer-Vorfelder (Németország)
Joseph Mifsud (Málta)
Per Ravn Omdal (Norvégia)
Mircea Sandu (Románia)
Mathieu Sprengers (Hollandia)
Hrihorij Szurkisz (Ukrajna)
Geoffrey Thompson (Anglia)
Angel María Villar Llona (Spanyolország)

A bennfentesek úgy szoktak számolni, hogy öten biztosan ránk szavaznak. Ezek a számítások azonban szigorúan találgatások, hiszen ebben a közegben gyakorta elő szokott fordulni, hogy szentül megígérik négyszemközti beszélgetéseken a szavazatot, a lapra azonban más kerül. Mi több, az sem ritka, hogy a vb-tag szemrebbenés nélkül elfogad egy kedves és szívélyes meghívást, kisebb ajándékokat, de a szavazásnál erre már nem emlékszik.

Éjjel-nappal számolnak Gyárfásék

A hazai pályázati bizottság vezetője, Gyárfás Tamás emlékeztetett arra, hiba lenne a tagok "pártállását" végigvenni. Még akkor is, ha ők zárt körben éjjel-nappal ezt elemzik, és nyilván azon tanakodnak, miként lehet többet magunk mellé állítani.

Egyelőre biztosnak látszik, hogy a spanyol küldött a miénk, valószínűleg a román is, talán a német is. Az ukrán Szurkisz kiesésük után szintén velünk lehet. Vélhetően a máltai és a ciprusi küldött mellett a török is az olaszokat támogatja. A többieket még csak besorolni is nehéz.

A részben olasz származású Platini egyelőre csak annyit árult el, ha döntenie kell, arra kizárólag akkor kerülhet sor, ha döntetlen lesz az arány.

Lehet-e versenyezni az olasz diplomáciával

Hivatalosan sohasem fogja senki elmondani, nem hivatalosan viszont igen, hogy a szavazást eldöntheti: mit akar Joseph Blatter, a nemzetközi szövetség (FIFA) mindenható elnöke. Látszólag neki semmi köze és beleszólása nincs a szavazásba, a háttérből viszont mozgathatja a szálakat, így Platinit is, aki közismerten kiváló viszonyt ápol vele. A messzeföldön híres olasz diplomáciával - különösen a táskással - nehéz felvenni a versenyt, és kétségtelen, hogy ők cserében több mindenben képesek segíteni mások céljait, törekvéseit, mint a másik két nemzet.


Demszky Gábor, Zoran Cvrk, a pályázat horvát menedzsere, Vlatko Markovic, a horvát futballszövetség elnöke, Gyárfás Tamás, a magyar pályázati bizottság vezetője, Kisteleki István, MLSZ-elnök és Ábrahám Attila, az NSH korábbi elnöke: áprilisban is mosolyognak?

Vagyis: ki beszél itt már az egész olasz futballt megrázó és átszövő bundabotrányról, vagy arról, hogy a lengyeleknél a bunda és a korrupciós botrány után pillanatnyilag kormánybiztos vezeti a szövetséget?

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?