Árpád
-2 °C
4 °C

Amerikai tulajdonba került a Liverpool FC

2007.02.06. 16:10
George Gillett és Tom Hicks amerikai milliárdosok lettek a Liverpool FC új tulajdonosai. A két üzletember közül Gillett a Montreal Canadiens jégkorong csapatának, míg társa a Dallas Stars hokicsapatának és a Texas Rangers baseball-csapatának is tulajdonosa.

A Liverpool labdarúgó klub elfogadta két amerikai vállalkozó vételi ajánlatát, így a klub már a brit Premiership harmadik csapata, amely amerikai tulajdonba kerül.

A londoni tőzsdének címzett közleményben a klub vezetői arról számolnak be, hogy részvényeiket eladták George Gillett és Tom Hicks milliárdosoknak darabonként 5000 pennyért. A Liverpool részvényei ezek szerint 174,1 millió fontot érnek, amihez még 44,8 millió fontnyi adósságot is átvállalják a vevők.

Új stadion, játékos vásárlási alap

A két új tulajdonos azon kívül, hogy rendezik a klub jelenleg 80 milliós adósságát, vállalta a Liverpool új, 60 ezres befogadóképességű stadionjának felépítését és annak finanszírozását: A brit lapok értesülése szerint 215 millió fonttal kötelezik el magukat e projekt mellett. A stadion kizárólag a Liverpoolé lesz, nem kell osztoznia a városi rivális Evertonnal, mint azt korábban tervezték.

Ígéretet tettek arra is, hogy külön játékos vásárlási alapot hoznak létre, de ennek tervezett összegét nem közölték. Az üzlet azután jött létre, hogy a dubai vezetés által támogatott Dubai International Capital elállt vételi szándékától.

Nagy vonzerő az angol foci

A brit klubok közül a Manchester United és az Aston Villa van amerikai tulajdonban. Manchesterben 2005 májusa óta a Tampa Bay Buccaneers amerikaifutball-csapatot is tulajdonló Malcolm Glazer tartja az abszolút ellenőrzést klubnál, míg 2006 augusztusában Randolph Lerner, a Cleveland Browns Football Club tulajdonosa vette meg az Aston Villát.

A brit labdarúgás egyébként is nagy vonzerőt gyakorol a külföldi tőkére a klubok kedvező pénzügyi kilátásai és a magas nézőszám miatt. Az elmúlt években vette meg Roman Abramovics a Chelsea-t, Alexandre Gaydamak orosz származású francia üzletember a Portsmouth tulajdonosa lett a múlt szezonban, decemberben pedig egy az izlandi labdarúgó szövetség által vezetett konzorcium vált a West Ham United tulajdonosává.

Dallas, Texas, Montreal, Liverpool

Gillett és Hicks mellesleg tulajdonosai az NHL-ben szereplő hokicsapatoknak is. Hicks a Dallas Stars mellett a Texas Rangers baseball-csapat tulajdonosa is, míg Gillett a Montreal Canadienst tulajdonolja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?