Jusztina
3 °C
16 °C

Amerikai tulajdonba került a Liverpool FC

2007.02.06. 16:10
George Gillett és Tom Hicks amerikai milliárdosok lettek a Liverpool FC új tulajdonosai. A két üzletember közül Gillett a Montreal Canadiens jégkorong csapatának, míg társa a Dallas Stars hokicsapatának és a Texas Rangers baseball-csapatának is tulajdonosa.

A Liverpool labdarúgó klub elfogadta két amerikai vállalkozó vételi ajánlatát, így a klub már a brit Premiership harmadik csapata, amely amerikai tulajdonba kerül.

A londoni tőzsdének címzett közleményben a klub vezetői arról számolnak be, hogy részvényeiket eladták George Gillett és Tom Hicks milliárdosoknak darabonként 5000 pennyért. A Liverpool részvényei ezek szerint 174,1 millió fontot érnek, amihez még 44,8 millió fontnyi adósságot is átvállalják a vevők.

Új stadion, játékos vásárlási alap

A két új tulajdonos azon kívül, hogy rendezik a klub jelenleg 80 milliós adósságát, vállalta a Liverpool új, 60 ezres befogadóképességű stadionjának felépítését és annak finanszírozását: A brit lapok értesülése szerint 215 millió fonttal kötelezik el magukat e projekt mellett. A stadion kizárólag a Liverpoolé lesz, nem kell osztoznia a városi rivális Evertonnal, mint azt korábban tervezték.

Ígéretet tettek arra is, hogy külön játékos vásárlási alapot hoznak létre, de ennek tervezett összegét nem közölték. Az üzlet azután jött létre, hogy a dubai vezetés által támogatott Dubai International Capital elállt vételi szándékától.

Nagy vonzerő az angol foci

A brit klubok közül a Manchester United és az Aston Villa van amerikai tulajdonban. Manchesterben 2005 májusa óta a Tampa Bay Buccaneers amerikaifutball-csapatot is tulajdonló Malcolm Glazer tartja az abszolút ellenőrzést klubnál, míg 2006 augusztusában Randolph Lerner, a Cleveland Browns Football Club tulajdonosa vette meg az Aston Villát.

A brit labdarúgás egyébként is nagy vonzerőt gyakorol a külföldi tőkére a klubok kedvező pénzügyi kilátásai és a magas nézőszám miatt. Az elmúlt években vette meg Roman Abramovics a Chelsea-t, Alexandre Gaydamak orosz származású francia üzletember a Portsmouth tulajdonosa lett a múlt szezonban, decemberben pedig egy az izlandi labdarúgó szövetség által vezetett konzorcium vált a West Ham United tulajdonosává.

Dallas, Texas, Montreal, Liverpool

Gillett és Hicks mellesleg tulajdonosai az NHL-ben szereplő hokicsapatoknak is. Hicks a Dallas Stars mellett a Texas Rangers baseball-csapat tulajdonosa is, míg Gillett a Montreal Canadienst tulajdonolja.