Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Nem akarok sem MLSZ-elnök, sem köztársasági elnök lenni

2007.02.11. 13:50
A honvédos George Hemingway szerint az óceán mélységét sem tudja senki, így azt sem, hová süllyedhet még a magyar foci. A magyar Abramovics ennek ellenére százmilliókat költ a fél éve vett klubjára, mert úgy érzi, Magyarországon is lehet nyereséges vállalkozás a futball. Lehet-e mindenkit szeretni a szerencselovagok gyűlölködős, feljelentős közegében, milyenek a magyar bírók, mi a különbség a patkány és a kapitány között? Interjú.

Mi szerepel az ön névjegykártyáján a neve mellet? Hiszen azonkívül, hogy sikeres üzletember, egyetemi előadó, könyvet írt, és most már klubtulajdonos is.

Életművész.

A sikeres üzletek mellett mi vonzotta a magyar futballban? Egyáltalán, miért pont a futballt és miért pont a Honvédot választotta befektetésnek?

Tulajdonképpen két sport vonz, a kosárlabda és a futball. Ezek közül a kosárlabda az Egyesült Államok sportja, Magyarországé inkább a labdarúgás. Milyen más sportágba lehetne itt befektetni? A Honvéd meg úgy jött a képbe, hogy olyan csapatot kerestünk, melynek van jelentős hagyománya és szurkolótábora, emellett pedig budapesti. Ennek három csapat felelt meg, de az egyiknél volt tulajdonos, a másiknál átláthatatlanok voltak a viszonyok, és nincsenek a klub tulajdonában a marketingjogok. Maradt a Honvéd, ahonnan ráadásul szurkolók is kerestek: nem érdekelne-e a dolog.

Fiatalabb korában sportolt?

Futballoztam, kézilabdáztam, birkóztam egy kicsit, általában nagyon rosszul. Az utolsó 43 évemben játékvezető voltam. Mindig szerettem a futballt, de magas szinten a tehetségem hiányában nem tudtam gyakorolni. A játékvezetést viszont igen: a mai napig játékvezető vagyok Kaliforniában, de vezettem több országban is. Legutoljára, mint vendég, Magyarországon 2005-ben vezettem az FTC-MTK utánpótlás-mérkőzést.

Mi a könnyebb: egy meccset vagy egy klubot vezetni?


George Hemingway

Meccset vezetni majdnem százszázalékos élvezet. Klubot vezetni lehet üzlet, élvezet, frusztráció, gyönyör, izgalom, rizikó. Sokkal összetettebb, mint egy meccs vezetése.

Azt mondja, befektetésnek szánja a Honvédot. Ahol befektetésben gondolkozunk, ott nyereségre is gondolunk. Üzlet ma a magyar foci?

A sportszférában a befektetések különböző módokon térülhetnek meg. Ilyen a játékosnevelés és -eladás, de ilyen a felnőtt csapat nyereséges üzemeltetése is szponzorok megnyerésével, a kereskedelmi és marketingjogok okos használatával és persze a szurkolók támogatásával. Én azt gondolom, hogy négy-öt éven belül ez is, az is lehetséges. A legnagyobb probléma, hogy a Demján Sándorokat, az OTP-t, a Mol-t vissza kell hozni a magyar labdarúgásba. Ezek a szereplők már egyszer ott voltak, de látták, hogy tolvajok és szerencselovagok is vannak a magyar labdarúgásban, ezért kivonultak.

Tulajdonosi szinten vagy az Magyar Labdarúgó-szövetségre (MLSZ) érti ezt?

Én senkire sem értem konkrétan. Úgy értem, hogy a magyar labdarúgás környezetébe nagyon sok nem tisztességes, gyors pénzszerzést remélő ember tört be az utóbbi húsz évben. Ezek az emberek elriasztották azokat az üzleti szereplőket, nagyvállalatokat, amelyek minden körülmények között támogatnák a labdarúgást. Pedig ha egy sportágnak van presztízse, az ezeknek a vállalatoknak jó. Ezért kell ezeket az embereket meggyőzni arról, hogy például a Honvédnál minden fillért, amit letesznek az utánpótlásra vagy a klub támogatására, az arra megy, és nem az én dubai nyaralásomat finanszírozza.

A magyar labdarúgás még most is tele van szerencselovagokkal. Ha jól értjük, ön a szponzorokat nem a magyar labdarúgás, hanem a Honvéd számára szeretné megnyerni.

Elsősorban, másodsorban és utolsósorban, kizárólagosan. Engem csak a Honvéd érdekel.

Az angolszász világból jött, és a sportgazdaságban is egyre fontosabbnak számító Kínában is vannak érdekeltségei. Miért éppen Magyarországon fektetett a labdarúgásba?

Amikor a nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején a Pizza Hutot és egyéb érdekeltségeimet behoztam Magyarországra, ugyanezt kérdezték: miért pont ide? Ha már az ember nem otthon csinálja, amit csinál, akkor olyan helyet akar, amiben lát fantáziát, és ami kellemes hely. Budapest ezeknek megfelel. Nagyon sok összetevője van annak, mit miért csinálunk.

Igaz viszont, hogy amikor az elmúlt három évben több befektetést eladtunk Magyarországon, elhatároztam, hogy kevesebbet fogok járni Európába, nem lesz olyan befektetésem, hogy ide-oda kelljen utazgatnom. A Honvéd-üzlet ennek az elvnek az abszolút semmibevétele, de nem tudtam nemet mondani, amikor jöttek hozzám és megkértek. Vannak különböző szenvedélybetegek, vannak alkoholisták, kábítószeresek. Én, ha olyan befektetést látok, aminek nem tudok ellenállni, akkor nem tudok ellenállni.

Nem is kellett nagyon rábeszélni?

Amikor két éve először megkerestek, nem érdekelt a dolog. Hiába jöttek oda a tulajdonosokkal, úgy voltam vele, ez a Honvéd dolga. Amikor krízisbe került a klub, ismét felkerestek, és miután láttam, hogy teljes összeomlás van, úgy gondoltam, lehet a nulláról indulni, a saját terveimet megvalósítani. Ha marhaságot követtem el, a saját fejemmel követtem el. Ugyanakkor nem sok olyan befektetés van, amit az ember élvezhet is, ez pedig élvezhető.

Mit szólt a családja a hírhez, hogy befektet a magyar futballba?

Én nem igazán kérdeztem meg senkit. A két fiamnak elmeséltem a dolgot, mire ők arról érdeklődtek, hogy mik a követelmények Magyarországon, hogy valakit zárt intézetbe utaljanak.

Mielőtt nem volt tulajdonos, és kiment Kispestre, mi volt az első benyomása?

Az, hogy itt biztos nem fogom a mosdót használni.

Bármelyik magyar stadionba elmegy, a mosdók mindenhol rossz állapotban vannak.

De én nem megyek el bármelyik magyar stadionba.

Azt viszont több helyen is említette, hogy szeretne egy családbarát stadiont Kispesten. Ezt a magyar szurkolói kultúrát ismerve hogyan szeretné elérni?

Én többször beszéltem a Honvéd szurkolóival. Engem a Honvéd-szurkolók érdekelnek, engem az én stadionom érdekel, engem az én csapatom és annak a mérkőzései érdekelnek. Engem nem érdekel, hogy máshol hogy van. Én azt mondom, a szurkolóink maximálisan adják meg azt, hogy ha valaki a családjával jön ki, a gyerekek ne halljanak olyat, ne lássanak olyat, ami nem odavaló. Mocskos, ocsmány, rasszista dolgok nem fognak megtörténni.

Azt mondta, az én stadionom. Jelenleg mi is a stadionnak a tulajdonviszonya? Az előző tulajdonos ugyanis arra hivatkozva nem csinált semmit, hogy amíg nincs rendezve a Bozsik-stadion helyzete, addig nem költ rá.

A felújítás nagyon költséges, a mostani munkálatok több száz millióba kerültek. A stadion tulajdonosa egyébként a magyar állam, de most azon dolgozunk az állammal és az önkormányzattal, hogy az a klub tulajdonába kerüljön. Reméljük ez rövid időn belül meg is fog történni.

A Honvéd Kft. tulajdonába?

A Honvéd-csoport valamelyik tagjának a tulajdonába, az egyesület tulajdonába.

Csak sporttevékenységet képzel el a területen, vagy vannak más tervei is, egyéb ingatlanhasznosítási céljai?

A sporttörvény meghatározza, hogy az ingatlan legalább hetven százalékán sporttevékenységet kell folytatni. A másik harminc százalékkal őszintén mondom, még nem foglalkoztam. A Honvédnál 27 pontos tervet készítettem, eddig három-négyet megoldottam, most kezdek két-három újabba, ha majd elértem a huszonhetedikhez, akkor elgondolkozom a területen is.

Persze azért nemcsak a klubjával foglalkozik: elhívta egy ebédre az összes élvonalbeli klubtulajdonost és ügyvezetőt. Ez az invitálás, ha jól tudjuk, feltűnő passzivitást váltott ki.

Én nem mondom, hogy feltűnő, mert csak nekem tűnt fel. Meghívtam a tizenhat klubvezért és a tizenhat ügyvezetőt. Az utóbbiak közül valamennyi eljött, míg a tulajdonosokból csak egypáran, ugyanakkor az MLSZ elnöke ott volt. Ebből azt a következtetést vontam le, vagy feladták annak a lehetőségét, hogy együttesen valahova lépjünk, vagy úgy gondolták, őket nem érdekli a téma, amit én felvázoltam volna.

Mint mondta, teljesen új alapokra kívánja helyezni az utánpótlást Kispesten, a múlt héten pedig bemutatták a klub új játékosait, nem volt köztük egy saját nevelésű sem. Ezek szerint az eddigi modell rossz volt?

Azért szeretnénk változtatni, mert rosszul működött. Tehetséges ifjúsági játékosok vannak, ők bekerülhetnek a nagycsapatba, még ha a sajtótájékoztatón nem is voltak ott. Február elején azonban felvázoljuk, hogy milyen új alapokra kívánjuk helyezni az utánpótlás nevelését a klubnál. Ezért hoztuk létra aMagyar Futball Akadémiát, amely a Bozsik-stadionban fog működni.

Egy korábbi nyilatkozatában utalt rá, hogy hosszabb távra tervez a Honvéddal. Ha jól tudjuk, három éven belül bajnoki címet vár.

Bajnokságot nem lehet tervezni, még a negyedosztályban is nehéz bajnoknak lenni, ez statisztikailag is kimutatható. Idén az 5-8. hely között kell végezni, jövőre az első négy közé kerülés és a nemzetközi szereplés kiharcolása a cél, majd a harmadik évben már egy bajnoki címért harcoló csapatot szeretnék. Az európai középmezőny, nem a német vagy az angol, de például a belga színvonal elérése egyáltalán nem olyan nehéz, mint gondolnánk. Hosszabb távon egy kiemelkedő csapatot szeretnénk létrehozni, amely pénzt csinál, és amelynek kiemelkedő, nagy szurkolótábora van.

A Hemingway-csoportról húsz éve tudni lehet, hogy főleg a feltörekvő piacokon fektet be. A magyar labdarúgás jelenleg fejlődő piacnak számít?

A magyar labdarúgás elég mélyre süllyedt. Ilyenkor szokták mondani, hogy olyan mélyen van, hogy innen már nem süllyedhet mélyebbre. Ez nem igaz, lehet még mélyebbre süllyedni. Az óceán mélységét sem tudja senki, sose mérték, valahol máshol lehet mindig mélyebb. Én egyelőre nem látom, hogy a magyar labdarúgásban változások lennének. Mindenki mondja, hogy kezdődik a fejlődés, de én nem látom ennek a jelét sem. Érthető módon nem jön kormányzati pénz a labdarúgás fejlesztésére, és azt se látom, hogy a magánszféra visszatérne a labdarúgáshoz. Ehhez szavahihető személyek kellenek, hogy akiknél a pénz van, elhiggyék, hogy a pénzük jó irányba fog menni. Előbb-utóbb ez meg fog történni, de annak az egyetemes véleménynek, hogy most már csak azért elindul a magyar labdarúgás fölfelé, mert lejjebb nem mehet, annak semmi alapja nincs.

Ha a Honvéd négy-öt éven belül nem lesz bajnok, nem tudja kiharcolni a nemzetközi szereplést, és nyereséges sem lesz, kivonul ebből, mondhatni vesztesként?

Ezen még nem gondolkoztam egy kicsit sem. Az a gondolkodás, amely arra ösztönöz, hogy ha ez nem, akkor az, az megfertőzi az ember gondolkodását. Ezután pedig már nem kapitányként, hanem patkányként viselkedik. Én egyébként sem vonulok ki soha. Soha nem feltételezem, hogy valami nem lesz nyereséges. Volt olyan vállalkozásom, ami gyorsan sikeres lett, akadt, amelyik csak hosszabb távon jövedelmezett. Olyan vagyok, mint egy buldog, ha beleharapok valamibe, azt nehezen eresztem el.


És türelmes is? Mert a magyar labdarúgásban nem sokáig szokott tartani a tulajdonosok türelme, ha nem megy a csapatnak.

Ha van egy stáb, vagy ember, mint jelen esetben Supka Attila vezetőedző, annak addig kell maradnia, amíg a tulajdonos úgy nem gondolja, hogy az adott munkát nem tudja jól elvégezni, és egy másik ember azt a munkát jobban tudja elvégezni. Ahhoz, hogy egy futballcsapat összeálljon, hónapok kellenek. Aki ezt nem látja, az ezt a játékot nem érti.

Miért Supka lett az edző?

Én egy intelligens embert kerestem, aki már nyert valamit és újra bizonyítani akar. Beszéltem több magyar edzővel is, az én értékítéletem alapján ennek a három kritériumnak Supka Attila felelt meg a legjobban.

Szabad tudni kikkel tárgyalt még?

Nem.

Mint elnök mennyire kíván belefolyni a szakmai dolgokba?

Én nem akarom megmondani, hogy miért ezt, és miért nem azt cserélte be, én még ennek a közelébe se akarok menni. Csak akkor szeretek valamibe beleszólni, ha úgy gondolom, én jobban tudom csinálni, mint a másik. Ha viszont jobban tudnám, minek kellene edző? Egyeztettem vele az általános stratégiáról, a felfogásról, neki ez alapján kell csapatot építenie.

Jelenleg a Honvéd a legnemzetközibb csapat. Milyen nyelven zajlanak az edzések Kispesten?

Többnyire magyarul, az alapdolgokat azért tudják. Akik nagyon nem beszélnek magyarul, az alapszavakat azok is tudják, és a többi játékos fordít nekik. Az edzők néha angolul is elmondják az utasításaikat, de azért az igazsághoz az is hozzátartozik, nem a hidrogénbomba titkait tárgyalják. Azt hogy merre menjen, mit csináljon, elég bemutatni egyszer, és utána mindenki tudja csinálni.

És hány olyan befektető kell, aki tudja, az üzletben mit kell csinálni ahhoz, hogy elinduljon felfelé a magyar labdarúgás?

Ez elsősorban nem pénzkérdés, bármilyen furcsán hangzik. Kell bele pénz, de nem elsősorban ezen múlik. Ha most valaki adna nyolcszázmilliót a Ferencvárosnak, és ki tudná fizetni az adósságait, két hónap múlva ugyanez a krízis lenne. A kérdés az, sikerül-e kialakítani egy egészséges klubmodellt. Ehhez elengedhetetlen a klubok közötti együttműködés, a klubok és az MLSZ összmunkája. Ez tényleg nem pénzkérdés. Én senkit nem ismerek a magyar labdarúgásban, akit én nem szeretek, de amíg a klubok között gyűlölködés, feljelentések vannak, ez nem valósulhat meg.

Korábban többen is ezekkel a szavakkal szálltak be a magyar fociba: rend a stadionokban, utánpótlásnevelés, összefogás. Ennek ellenére az elmúlt húsz évben semmi nem történt.

Ezzel vitába szállnék, mert Várszegi Gábor az MTK-nál egy remek akadémiát épített fel, az egy nagyon pozitív dolog. De én nem gondolom, hogy a közeget meg tudom változtatni. Én csak és kizárólag a Honvéddal szeretnék foglalkozni.

Tegyük fel, ön üzletileg is és sportszakmailag is sikeres lesz a Honvéddal. Jön egy felkérés, legyen az MLSZ elnöke. Mit válaszol?

Én a becsület szavamat adom magának én semmilyen elnök nem leszek soha. Se az MLSZ elnöke, se köztársasági elnök, semmi.

Félreértelmezett interjú
Az interjú felvételét követően, a Nemzeti Sport február 10-ei számában Hemingway súlyos szavakkal kritizálta a Ferencváros vezetőedzőjét és csapatkapitányát, akiket a hét közepén Sümegen lovaggá ütöttek. A lap szerint a Honvéd tulajdonosa azt nehezményezte, hogy miért egy másik klub szakvezetőjével avatják fel a Puskás emlékfalat.

Ezzel szemben a Honvéd hivatalos honlapján egy közleményt adott ki, melyben jelezte, magyarországi tartózkodása alatt adott interjúját több sajtóorgánum is félreértelmezte. Mint írja, eddig is többször felháborodását fejezte ki, hogy Puskás Ferenc emlékét hónapok óta olyan egyének és szervezetek sajátítják ki akiknek semmi közük a Honvédhoz és Kispesthez, de ennek semmi köze a Fradihoz.

Hemingway továbbra is úgy véli: "A magyar focinak abszolút összefogásra van szüksége. "Soha nem mondanék, vagy tennék olyat, ami klubokat egymás ellen hangol vagy az amúgy is szörnyű körülmények között működő szakembereket megbántana vagy negatív fényben tüntetne fel. Aki ismer engem, az tudja, hogy ez alaptermészetem és klubunkat is ebben a szellemben működtetjük".