Gusztáv
3 °C
7 °C

A Real-balhé árnyékában zajlik a Barcelona-botrány

2007.02.21. 11:51
Nem csak a Real Madrid, a Barcelona is válságon megy át a napokban: Samuel Eto'o tíz napja bomlasztja a klubot, de ez a madridiak nagyobb balhéi miatt keveseknek tűnik föl. Az afrikai csatár sorozatban a harmadik meccsen tagadja meg a játékot, szerdán, a Liverpool elleni Bajnokok Ligája rangadón is kihagyatta magát a keretből. Mi folyik Katalóniában?

Megtagadta a játékot másfél hete, a Santander elleni spanyol bajnokin Samuel Eto'o, az FC Barcelona csatára, amikor Frank Rijkaard edző öt perccel a rendes játékidő letelte előtt be akarta cserélni. "Eto'o nem volt hajlandó beállni" - mondta a meccs utáni sajtótájékoztatón a szakvezető.

A kameruni légiós egy héttel korábban tért vissza négy és fél hónapos sérüléséből, szűk tíz percre, de amikor tíz napja Eusebio másodedző szólt neki, be fog állni, ő kijelentette, nem akar. Beszélgetésüket a tévékamerák is rözítették, igaz, ekkor még nem lehetett tudni, miről diskuráltak.


Az edzésen látszólag teljes volt az összhang

Normál esetben minden bizonnyal valamilyen büntetés jött volna, de ez nem történt meg. Joan Laporta, a Barcelona elnöke megvédte a játékost, szerinte azért nem állt be, mert nem tudott rendesen bemelegíteni, és nem akart újabb sérülést kockáztatni. A magyarázat persze felületes, lett volna ideje felkészülni.

Megszólalt Ronaldinho is, aki úgy gondolja, ha a csapatnak szüksége van valakire, annak segítenie kell, és társa ezúttal ezt nem tette meg.

Eto'ó a meccset követő hétfőn kiverte a biztosítékot. "A Barcelona megosztott, az öltöző fele támogat valakit, a másik valaki mást. Beszélhetnek nekem csapatszellemről, de csak olyanok, akik maguk is mindig a csapatért küzdenek. Én egy háború közepébe csöppentem, de ez nem az én háborúm" - nyilatkozta egy jótékonysági rendezvény után.

Homályos szavait a katalán sajtó úgy értékelte, Rijkaardnak és Ronaldinhónak szólt be, ám a múlt hét közepén, az első közös edzésen úgy tűnt, szent a béke. Eto'o és Ronaldinho látványosan összeölelkeztek, a fotókon úgy látszott, Rijkaarddal is tökéletes az összhang, vagyis az ügyet elrendezték. Amikor viszont Deco, a Barcelona brazil középpályása elárulta, "kicsit kamu volt az összeborulás", egyértelművé vált, a békülés nem volt őszinte, csak olyan médiamegnyugtató hadművelet.


A kicsit kamu ölelés

Pénteken mindez be is bizonyosodott, amikor a semmiből kipattant, hogy Rijkaard a szezon végén feláll a kispadról. Az újságok már azt is tudták, Bernd Schuster vagy Marco van Basten lesz az utódja, igaz kiálltak mellette, és szalagcímekben kérlelték, maradjon.

Alig egy nap múlva a holland tréner azt mondta: "Nem én döntöm el, ki legyen a Barcelona edzője, de szívesen folytatnám a munkát". Az üzenet egyértelműen Laportának szólt, a sajtó ujjongott, és még aznap kiderült, Eto'o nem utazik el a csapattal a valenciai bajnokira, mert még nincs százszázalékos állapotban. A lapok kiemelték, a döntés a felek megegyezésével született, szerdán, a Liverpool elleni BL-szuperrangadón már nem csak hogy a keretben lesz, de játszik is legalább egy félidőt Eto'o.

A fekete klasszis minden nap a többiekkel edzett, teljes munkát végzett, a keddi utolsó tréning után Rijkaard mégsem jelölte még a kispadra sem.

A sport.es szerint Eto'o maga kérte, hogy ne kelljen pályára lépnie a szezon eddigi legfontosabb meccsén: "Jól vagyok, de egy kevés még hiányzik". Míg Rijkaard kijelentette: "Akkor fogom jelölni Eto'ó-t, ha azt mondja nekem, játékra kész".

Az afrikai csatár az utóbbi két szezonban a Barcelona sztahanovistája volt, a legjelentéktelenebb meccseken is játszani akart, és játszott is, így nehezen érthető, ha a tréningen minden feladatot el tud végezni, amit a többiek, miért nem akar a csapatba kerülni.

Kétségtelen, a Barcelonánál valami nincs rendben, az Eto'o-ügy még koránt sem zárult le. Az, hogy nem kapott nagyobb nyilvánosságot csak a rivális Real Madridnak köszönhető. A fővárosiaknál Fabio Capello munkássága minden nap szolgáltat egy Eto'o-éhoz hasonló sztorit, gyengébb eredményeik miatt Spanyolország és Európa is rájuk figyel: Beckham kirúgása majd visszavétele, Cassano kizárása, Ronaldo elzavarása mind mind remek téma az újságoknak. Ráadásul a Real-balhék mindig jóval hangosabbak, hiszen az újságírók utálják Capellót, ha rajtuk múlna, már egy hónapja elzavarták volna, míg Rijkaardot nagyon is kedvelik.


A kirúgott, majd visszavett Beckham a gyűlölt Capellóval

Néhány hete az olasz mesternek felajánlották, elkísérik a határig, hétfőn meg azt találták ki, a Milan ügynöke, mert a január végén elengedett Ronaldo két góllal mutatkozott be első teljes milanos meccsén. Aznap este jött az eddigi legnagyobb merénylet, amikor egy rádióállomás állította, Capello beadta felmondását. A besúgó-vád természetesen nonszensz, az edző távozását viszont komolyan kellett cáfolnia a Real sajtófőnökének, alig egy nappal a Bayern elleni sorsdöntőnek ígérkezett összecsapás előtt.

A Madrid kedd este hiába győzte le 3-2-re a Bayernt, szerdán már azt írták, Capello utolsó meccsét tölthette a kispadon.

Amíg nem távozik, Barcelonában nem kell válság miatt aggódni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!