Vilhelmina
11 °C
28 °C

A pályán és a nézőtéren is botrány volt az MU-meccsen

2007.02.21. 15:47
Botrányos körülmények között zajlott le a Manchester United franciaországi BL-találkozója. Előbb az angol szurkolók próbáltak bejutni a pályára, mivel hamis jegyeik miatt nem fértek el a számukra kijelölt szektorban, majd a meccs végén a Lille játékosai akartak levonulni, mert szerintük szabálytalan volt az angolok győztes gólja. Ehhez képest van Bommel mutogatása semmi.

Nézőtéri és pályán belüli incidensek kísérték a francia Lille labdarúgócsapatának keddi, Manchester United elleni Bajnokok Ligája-mérkőzését, amely után az európai szövetség (UEFA) várhatóan vizsgálatokat indít majd.

Sokan voltak kevés helyre

Az 1-0-ás vendégsikerrel zárult - Lens-ban lejátszott - nyolcaddöntős összecsapáson az első komoly probléma a nézőtéren adódott, amikor az angol szurkolókat az első félidőben a franciák fenyegették: a drukkerek a pályát övező kerítés felé menekültek. A rendőrök kinyitották a pályára vezető kapukat, hogy elkerüljék a tragédiát, de néhány embert így is nekik kellett kimenekíteniük. A hazaiakat a könnygáz fékezte meg a BBC tudósítása szerint.

A történetet a meccs után a két fél eltérően magyarázta: az angol klub szerint a rendezők óvatlansága okozta a bajt, ugyanis a lehetségesnél sokkal több manchesteri szurkolót engedtek be az egyik szektorba, s a nyomorgó szurkolók a testi épségük megóvása miatt próbáltak a kerítés ledöntésével kijutni onnan. A francia klub ugyanakkor azt állítja, nem az ő hibájukból történt, ugyanis sok drukker Angliában forgalmazott hamis jeggyel jutott be, ezért voltak a megengedett 3500-nál 1500-zal többen az adott szektorban.

Giggs gólját vitatják a franciák

A manchesteriek mindenesetre az UEFA-hoz fordulnak az eset miatt, már megkérték a Franciaországba őket elkísérő szurkolóikat, számoljanak be, pontosan mi történt a tribünön. A tervek szerint a levelek, felvételek elemzése után döntenek a további lépésekről.


Mark van Bommel

A második félidőben már a pályán történtek kerültek előtérbe: a 83. percben, a Manchester gólja után a hazai játékosok látszólag le akartak vonulni a pályáról. Azt kifogásolták, hogy Ryan Giggs sípszó előtt végezte el a találatot eredményező szabadrúgást. A játék néhány perces szünet után folytatódhatott, az incidens során a hazai nézők egy csoportja megdobálta az angol játékosokat, Gary Neville-t el is találták.

Ferguson: Még soha sem láttam ilyet

A Lille vezetői a mérkőzés után azonnal kijelentették, hogy panaszt tesznek a gól születésének körülményei miatt, míg az angolok ellenfelük megengedhetetlen sportszerűtlenségéről beszéltek.

"Én még soha sem láttam ilyet korábban. A lille-i játékosok megfélemlítették a játékvezetőt. Azt, hiszem ilyet soha többet nem szabad megengedni" - háborgott Sir Alex Ferguson, a United trénere. A találkozó tehát nem ért véget kedden, az illetékesek jelezték, a hivatalos ellenőri jelentés tanulmányozása után döntenek az esetleges lépésekről. Szerda délután pedig már azt is bejelentették, hogy megóvják a meccset.

Van Bommel is bajba kerülhet

Ugyancsak jogi lépésekre számíthat Mark van Bommel, a Bayern München holland labdarúgója is. A korábban Barcelonában is megfordult játékos a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőben "gólörömét" egy félreérthetetlen mozdulattal fejezte ki, ami nyílvánvalóan a madridi közönségnek szólt.

"Megfeledkeztem magamról, ezért kérem, ne haragudjanak rám. Annyira örültem a találatomnak, hogy nem tudtam féken tartani az érzelmeimet" - mondta a középpályás, aki két perccel a lefújás előtt szerezte meg csapata második gólját, majd karjait összefonva jelezte: "ezt nektek."

Van Bommel bocsánatkérése során elmondta, utólag nagyon megbánta tettét, még akkor is, ha egy szezont játszott a nagy Real-rivális FC Barcelonában. A Real Madrid 3-2-re nyert és a holland találata könnyen a továbbjutáshoz segítheti a bajorokat.