Friderika
13 °C
29 °C

Bayernes állat, golfos 'pooli és arany málnás a BL lököttjei

2007.02.22. 11:46
A szép gólok mellett bizarr eseményekben is bővelkedett a Bajnokok Ligája idei kieséses körének első fordulója.

Balhésan alakult a keddi Lille-Manchester United Bajnokok Ligája találkozó, de nem csak a nézőtéri zavargások miatt: a pályán Ryan Giggs gólja után a hazai csapat fele levonult a pályáról.

A gólt szabadrúgásból lőtte a walesi világklasszis, miközben a Lille kapusa, Tony Sylva még a sorfalat állítgatta. Az MU-szélső úgy döntött, gyorsan elvégzi a pontrúgást, a bíró engedélyezte, és megadta a találatot.

A United edzője, Sir Alex Ferguson igen indulatosan állította, hogy a lille-i edzői stáb a szerinte szabálytalan gól miatt megpróbálta lehívni a gyepről játékosait. Bizarr lépés lett volna, de tény, egy pályaedző hevesen integett a futballistáknak, akik közül három-négy ki is ment a partvonal mellé. Az angolok azért mentek, hogy megakadályozzák a levonulást, Sir Alex azért, hogy elhajtsa sajátjait.

A franciák viszonylag hamar észhez tértek, visszamentek a pályára, hiszen ha tényleg bojkottálják a hátralévő szűk tíz percet, komoly UEFA-büntetésre számíthattak volna. Ferguson így is felszólította az európai futball-szövetséget, indítson vizsgálatot a Lille ellen. A hazaiak edzője, Claude Puel tagadta a feltételezést, miszerint nem akarták befejezni a meccset.

A Real Madrid-Bayern München találkozót követően Roberto Carlos szólította meg az UEFA-vezetőket, Mark van Bommelre panaszkodott. A holland utolsó előtti percben szerzett szépítő gólja után (3-2) látványosan bemutatott a közönségnek, az ellenfeleknek, illetve mindkettőnek. A középpályás úgy tűnik, kicsit még a Barcelona játékosa, mindössze fél éve szerződött a katalánoktól a bajorokhoz, miután a tavalyi szezont Ronaldinhóékkal töltötte.

Van Bommel mentsége, hogy az eset után azonnal bocsánatot kért, de csak a közönségtől: "Semmi bajom a madridi drukkerekkel, elnézést kérek, néhány Real-játékostól viszont nem". Nem árulta el név szerint, kikre céloz, de Roberto Carlosszal és David Beckhammel volt kisebb vitája meccs közben. Utóbbit akkor rúgta fejen két méterről a labdával, amikor hason csúszott a földön egy buktatás után.

Talán mondhatjuk, van Bommelből gólja után - ami nagy esélyhez jutatta a Bayernt - előtört az állat.

Ugyanezen a meccsen főszereplő volt Emerson is, igaz, egy pillanatra sem lépett pályára. Edzője, Fabio Capello be akarta állítani, de a brazil légiós a barcelonás Samuel Eto'óhoz hasonlóan megtagadta a játékot. A spanyol Canal Cuatro csatorna felvételein állítólag jól látszik, amit Emerson nem hajlandó engedelmeskedni, igaz, ő később tagadta, hogy be akarták volna cserélni.

Szintén az első játéknap eseménye volt Alberto Gilardino műesése, amivel a Milan-csatár felkerült az idei Arany Málna-jelöltek közé. A díjat minden évben a legrosszabb filmek és szereplőik kapják meg, a támadó tuti befutó.

A második félidőben már a kapust is kicselezte, amikor eszébe juttott, hogy három másodperccel korábban a becsúszó védő hozzáért a lábához. Ahelyett, hogy befutotta, kapuba gurította volna a labdát, látványosan összerogyott. A bírótól sárgát kapott, a tiszta futballhoz szokott skót közönség meg kiröhögte.

A forduló marhája címet mégsem ő, hanem a Barcelona kapusa, Victor Valdez vitte el. A Liverpool elleni meccsen csapata 1-0-ás vezetésénél egy olyan fejest védett be, amit még ötödosztályú kapusok is mellre vesznek, dekáznak hármat, majd visszarúgják a labdát a mezőnybe. De még talán ez is belefér - elsőre nem lehetett százszázalékosan megmondani, a labda túljutott-e a gólvonalon -, ha bakija után gyorsan a vonalra teszi és megtartja, a bíró biztosan hezitált volna, hogy gólt ítéljen-e. Ő inkább szépen kigurította az egyesegyedül érkező Dirk Kuyt elé, aki könnyedén a kapuba vágta.

Még ennél is sikerült butábban viselkednie a második félidőben, amikor Ludovic Giuly egyértelmű hazaadását kézzel megfogta, tizenhatoson belüli szabadrúgáshoz juttatva a Liverpoolt. A stadionban lévő mintegy százezer ember közül valószínűleg csak ő nem látta, hogy Giuly tudatos visszapasszába nem ért bele senki, még reklamált is a játékvezetőnél, hogy mit képzel, miért ítélt szabadot.

A BL-kör poénja is ezen a meccsen volt, épp Valdez első potyájánál, a gólt fejelő Craig Bellamy mutatta be találata után: az ünneplése közben egy pillanatra megállt, majd golfos ütőmozdulatot tett.


Az apropó az, hogy öt napja a Liverpool portugáliai edzőtáborában norvég csapattársa, a második gólt lövő John Arne Riise lábát verte össze egy golfütővel.