Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Nem foglalkozom az előítéletekkel

2007.02.23. 13:43
Gaál Gyöngyi szombaton történelmi tettet hajt végre. Ő lesz az első, aki nő létére meccset vezet az élvonalbeli magyar bajnokságban. Nem tart a meccstől, és bízik benne, nem csak a nőt, a játékvezetőt látják majd benne.

"Nem izgulok jobban, mint bármelyik eddigi meccsem előtt. Egy kis izgalom ugyan van bennem, de ez a pályán az első sípszó után megszűnik, kikapcsolom a külvilágot, csak a meccs van számomra" - mondta Gaál Gyöngyi, aki szombaton az élvonalbeli magyar bajnokság történetében első női játékvezetőként működik közre a jelenleg 15. helyezett Kaposvár és a 16. Vác mérkőzésén.

A játékvezetéssel tizenkét éve foglalkozó egykori labdarúgó, aki 2002 óta tagja a FIFA játékvezetői keretének, elmondta számára nincs különbség meccs és meccs között, hiszen mindegyik találkozó fontos számára.

Az első lesig mindenhol tapsolnak

Eddigi pályafutása során többféle habitusú játékossal volt már dolga, és úgy érzi, ha korrektül áll hozzájuk, akkor a játékvezetőt látják benne, és nem a nőt. A labdarúgók elfogadták, bár vannak akik azért mert nő, bizonyos csínyekkel megpróbálkoznak.

A közönség már nem ennyire megértő. "Voltak ahol megtapsoltak a meccs után, míg máshol az elején kaptam nagy tapsot, igaz az első lesnél már nem szerettek annyira" - mondta a 31 esztendős játékvezető.

A főzőkanál a legdurvább szidalmazás

"Durván nem szoktak bántani, a legtöbbször azt kapom, menjek vissza a főzőkanálhoz" - mondta Gaál, aki a férfi meccsekre azért férfi partjelzőket szokott kapni. Ugyanakkor sajnálja, hogy Magyarországon kevés a női játékvezető, viszont a férfi kollegák elfogadják, tisztában vannak vele a pályán mindenki a saját munkájával foglalkozik.

Az angolul és németül is beszélő játékvezető jelenleg egy osztrák cégnél dolgozik, ahonnan péntek délután jön haza Magyarországra, így hétvégén már vezethet. Ha hétközi meccset kell vezetnie, akkor szabadságot vesz ki.

A vb-részvétel a fő cél

Tisztában van vele, jelenleg sokan kíváncsiak rá, de azt is tudja, pár nap, és már nem ő lesz az érdeklődés középpontjában. Szeretne akkor ismét a középpontba kerülni, amikor kijelölik az idei Kínában megrendezendő női világbajnokság keretét. Ezen szeretne aktívan részt venni, és erre saját bevallása szerint erre ötven százalék esélye van.

A férjezett, nem mellesleg Pénzügyi és Számviteli Főiskolát végzett Gaál szerint a magyar bajnoki után, a portugáliai Algarve Kupán lesz lehetősége bizonyítani, a FIFA pedig a torna után jelöli ki vb-keretét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?