Kornélia
-1 °C
15 °C

Mikor fullad érdektelenségbe a magyar foci?

2007.02.27. 12:01
Ugyan már nem rohadó stadionokban játszanak az élvonalbeli magyar futballcsapatok, a nézőszám így is rohamosan csökken. Az átlag az év végére kétezer alá bukhat, igaz ebben a Ferencváros élvonalbeli hiánya is jelentősen közrejátszik. Mivel a nézőket nem lehet becsapni az alibizéssel, távolmaradásukkal tüntetnek. A nézőszámok alapján is ötödik kalapban van a hazai foci, nemcsak az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) rangsorában. Húsz éve a Siófok utolsó volt, akkori átlagával most negyedik lenne, az érdektelen Csepel tíz évvel ezelőtti nézőszámait jó néhányan irigylik mostanság.

Az első tavaszi labdarúgó bajnoki forduló nyolc meccsére összesen tizenhatezer-kilencszáz néző látogatott ki, úgy tűnik, a szurkolók a közel három hónapos szünet után sem voltak kiéhezve a meccsekre. A kétezer-egyszázas átlag így körülbelül kétszázötvennel elmaradt az őszitől, legalábbis egy európai futballstatisztikákkal foglalkozó honlap szerint.

Honvéd-Paks, 200 néző

Ennek kimutatásai alapján a magyar bajnokság nézettsége már a finné alatt van, a fehérorosz is lehagyta, a kazah pedig kis híján kétszer annyira vonzza a drukkereket. A nyolcszázezres Cipruson sokkal érdekesebbek a meccsek, mint a hazaiak, a szerbeknél pillanatnyilag gyengébb a mutató, de ha azt vesszük, mennyi szerb klasszis játszik külföldön, az magyarázatként szolgálhat.

A környékről a horvát és a szlovák bajnokság értékei a magyaréhoz hasonlóak - hajszállal jobbak. Összességében a magyar csapatok mégis szívesen elfogadnák az ottani bevételeket, mert egy-egy nagy rangadó lázban tartja a nézőket, míg itthon nem volt olyan meccs, amelyen tízezernél többen voltak a helyszínen. Mi több, inkább az volt a gyakori, hogy a nézősereg nem érte el az ezret, a Honvéd-Pakson talán háromszázan lehettek.

Az MTK-ra hatezren is kíváncsiak voltak

Húsz évvel ezelőtt az élvonalba nemrég feljutott Siófok meccsei voltak a legérdektelenebbek, de így is majdnem négyezerötszázan voltak átlagban a lelátókon. Most efelett csak két vidéki csapat van, a Debrecen és a Zalaegerszeg.

Marseille nihilt hozott

A magyar szurkolók egy-egy válogatottbeli vereség után már többször elfordultak a futballtól, különösen akkor, amikor 1969-ben Csehszlovákia Marseille-ben 4-1-re legyőzte Mészöly Kálmánékat. Lakat T. Károly Apám regénye című könyvében rögzíti, a néhány nappal később rendezett forduló nyolc meccsére összesen tízezren mentek ki. A Honvéd-Ferencváros rangadóra - a második játszott a harmadikkal - ezren voltak kiváncsiak a Népstadionban, Csepelre, ahová az aranyérmes Újpest látogatott, mindössze hatszázan voltak látogattak ki. Az MTK-Dunaújváros összecsapás ezt a létszámot is megfelezte.

Jelentős különbség azonban, hogy akkoriban még legalább játékosok voltak.

A 1987-88-as idényben a Verebes mágus vezérelte, és címvédő MTK meccseire rendszerint hatezer ember volt kíváncsi, ez a szám húsz év múlva ezerkétszázra esett vissza, pedig most is az aranyéremért harcol a megfiatalított, tényleg szerethető csapat.

A '88-ban bajnok Honvéd nem tudott tízezer fölé kerülni, jóllehet akkoriban adták át a modernnek számító Bozsik-stadiont.

Hiányoznak a Fradit kísérők

A nem túl acélos Fradi ugyanebben az évben tizennyolcezer embert érdekelt, a zöld-fehérek akárhányszor is lettek bajnokok a folytatásban, ezt az értéket egyszer sem érték el, igaz kétszer is félénken megközelítették. A Ferencváros az elmúlt húsz évben két kivétellel - 1998-99 és 2005-06 - rendre felkerült a képzeletbeli dobogóra. A legutóbbi élvonalbeli idényben érkezett el a mélypont, mindössze háromezres átlaggal. Alighanem ez a visszaesés jelentősen közrejátszott abban, hogy az egész bajnoki átlag háromezer alá esett, ami szégyenfolt a sportág történetében.

Az átlagnézőszámok alakulása

1987-88: 7956
1992-93: 5557
1993-94: 5373
1994-95: 5806
1995-96: 4951
1996-97: 4486
1997-98: 5697
1998-99: 4935
1999-2000: 3680
2001-02: 3825
2002-03: 3212
2003-04: 3325
2004-05: 3265
2005-06: 2885
2006-07: 2379

A Fradira a másodosztályban közel háromszor annyian kíváncsiak, mint az elsőben, a mostani állás szerint 9364 az átlag, és tavasszal, ha a Nyíregyháza érkezik, feltehetően emelkedik ez a tekintélyes szám. A Nyíregyháza nézőszámát amúgy most több élvonalbeli klub elfogadná.

Hatalmas pécsi és győri visszaesés

Drasztikus a Tatabánya és a Pécs zuhanása is. A Pécsnél szembetűnő, hogy idén ősszel a legtöbb néző is mindössze ezerhatszáz volt - bármelyik kosármeccsen összejönnek ennyien. Könnyen kiszámítható, hogy ebből a jegybevételből a játékvezetőkre még futja, két-három játékos fizetésére is, de prémiumot fizetni belőle képtelenség.

A Győr visszaesése európai tekintetben is megdöbbentő, hiszen még az aranykorszak után, a nyolcvanas évek második felében is átlagban tízezer nézőt vonzott a csapat. Utána ennek közelében egyszer voltak, a 2004-es szezonban pedig a tizenkét élvonalbeli klub közül a legszerényebb nézősereget vonultatták fel, ezerhatszázat. Most általában kétezren kíváncsiak Bajzátra és társaira.

Ötezer néző tűnt el a Szegeddel

A 2000-ben megszűnt Szeged úgy tűnt el a mezőnyből, hogy ötezer feletti nézettsége volt a találkozóinak. Ennek ellenére halmozott fel nagy adósságot a klub, még ez a bevétel sem volt elegendő a játékosok milliós havi béreinek fedezetére.

A hagyományosan kis szurkolótáborral rendelkező fővárosi csapatok - Csepel, BVSC - ezerötszáz, illetve kétezer nézőt vonzottak többnyire még a kilencvenes évek második felében is, ezzel általában az utolsó helyen szerénykedtek. Most hat csapatot is maguk mögé utasítanának.

Ötödik helyre tolta a BVSC-t a Fradi-tábor

A BVSC a Bajnokok Ligájában is megfordult játékosokra épülő Ferencvárossal 1996-ban "bajnoki döntőt" játszott a Népstadionban, negyvenötezer néző előtt, ez a szám pedig a vasutascsapatot az ötödik helyre segítette előre.

A Stadler FC 1996-ban a háromezres átlagot közelítette, a jelenlegi állás szerint ezzel simán az ötödik helyen állna. A ferencvárosi szurkolók értelemszerűen nagyban emelték a számokat, idén viszont már erre sem lehet számítani.

Miért nem jár meccsre?

 • 780
  A lesújtó színvonal miatt
 • 74
  Még mindig kínzom magam
 • 64
  A Fradi hiánya miatt
 • 29
  Nekem a legjobb szórakozás
 • 20
  A jegyárak miatt

Az elmúlt húsz évben csak a Debrecen hozta az öt-hatezres körüli átlagot, de a Loki-tábor is többször volt a vonal alatt, mint felette. Az élvonalban ezúttal is kimagaslanak a hatezret közelítő nézőszámmal, hiszen a második Zalaegerszeg négyezerötszázzal a második. (A ZTE 2002-es bajnoki címe idején ugrott a rangsor élére.)

Zuhanás Diósgyőrben is

A '92-ben a kiesés ellen sikeresen harcoló Diósgyőr érdekesebb volt a drukkereknek, mint a jelenlegi - akkor 9133 volt az átlag -, hiszen tavaly mindössze alig több mint négyezer embert mozgatott a társulat. A DVTK 1997-től dominált az első osztályban, az első évben tizenkétezer-ötszázzal, a másodikban ez több mint húsz százalékkal csökkent. A Tornyi Barnabás-féle csapat mindkétszer simán nyert a nézőversenyben, de a vezetők így is akkora összegeket ígértek a játékosoknak, amit képtelenség volt kifizetni.

Nagy kérdés, hogy az Eb-pályázathoz megépítendő stadionokat meg fogják-e tölteni azok a szurkolók, akik látványosan elfordultak a sportágtól, nem hagyják becsapni magukat, nem akarnak költeni a kilátástalan színvonalú meccsekre.

Ausztria és Svájc jóval előttünk

A jövőre rendező Ausztriában és Svájcban nyolc-kilenc ezer néző megy meccsre, Portugáliában tízezer az átlagos. Ha a 2012-ért szintén küzdő ellenfeleinket nézzük, akkor is mi állunk a legrosszabbul, hiszen az Olaszországban legérdektelenebb Empoli is megelőzi a Debrecent. Lengyelországban és Ukrajnában is népszerűbb a futball, igaz a két ország összesen nyolcvannégymilliós népességgel rendelkezik.

A norvég másodosztály Fradija

Az angol negyedosztályban szereplő Swindon Town jelenleg több nézővel büszkélkedhet, mint a magyar élvonal legjobbja, a Debrecen. A harmadosztályú Huddersfield Town pedig ráver a Ferencvárosra. A spanyol másodosztály nézettségi listáján hetedik Xerez is vastagon veri a Fradit, Törökországban a leggyengébb első osztályú csapat is fölényesen kerülne a DVSC elé. A norvég másodosztály legjobbja ötszázzal jobb megintcsak a Fradinál.