Szilvia
5 °C
16 °C

Mikor fullad érdektelenségbe a magyar foci?

2007.02.27. 12:01
Ugyan már nem rohadó stadionokban játszanak az élvonalbeli magyar futballcsapatok, a nézőszám így is rohamosan csökken. Az átlag az év végére kétezer alá bukhat, igaz ebben a Ferencváros élvonalbeli hiánya is jelentősen közrejátszik. Mivel a nézőket nem lehet becsapni az alibizéssel, távolmaradásukkal tüntetnek. A nézőszámok alapján is ötödik kalapban van a hazai foci, nemcsak az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) rangsorában. Húsz éve a Siófok utolsó volt, akkori átlagával most negyedik lenne, az érdektelen Csepel tíz évvel ezelőtti nézőszámait jó néhányan irigylik mostanság.

Az első tavaszi labdarúgó bajnoki forduló nyolc meccsére összesen tizenhatezer-kilencszáz néző látogatott ki, úgy tűnik, a szurkolók a közel három hónapos szünet után sem voltak kiéhezve a meccsekre. A kétezer-egyszázas átlag így körülbelül kétszázötvennel elmaradt az őszitől, legalábbis egy európai futballstatisztikákkal foglalkozó honlap szerint.

Honvéd-Paks, 200 néző

Ennek kimutatásai alapján a magyar bajnokság nézettsége már a finné alatt van, a fehérorosz is lehagyta, a kazah pedig kis híján kétszer annyira vonzza a drukkereket. A nyolcszázezres Cipruson sokkal érdekesebbek a meccsek, mint a hazaiak, a szerbeknél pillanatnyilag gyengébb a mutató, de ha azt vesszük, mennyi szerb klasszis játszik külföldön, az magyarázatként szolgálhat.

A környékről a horvát és a szlovák bajnokság értékei a magyaréhoz hasonlóak - hajszállal jobbak. Összességében a magyar csapatok mégis szívesen elfogadnák az ottani bevételeket, mert egy-egy nagy rangadó lázban tartja a nézőket, míg itthon nem volt olyan meccs, amelyen tízezernél többen voltak a helyszínen. Mi több, inkább az volt a gyakori, hogy a nézősereg nem érte el az ezret, a Honvéd-Pakson talán háromszázan lehettek.

Az MTK-ra hatezren is kíváncsiak voltak

Húsz évvel ezelőtt az élvonalba nemrég feljutott Siófok meccsei voltak a legérdektelenebbek, de így is majdnem négyezerötszázan voltak átlagban a lelátókon. Most efelett csak két vidéki csapat van, a Debrecen és a Zalaegerszeg.

Marseille nihilt hozott

A magyar szurkolók egy-egy válogatottbeli vereség után már többször elfordultak a futballtól, különösen akkor, amikor 1969-ben Csehszlovákia Marseille-ben 4-1-re legyőzte Mészöly Kálmánékat. Lakat T. Károly Apám regénye című könyvében rögzíti, a néhány nappal később rendezett forduló nyolc meccsére összesen tízezren mentek ki. A Honvéd-Ferencváros rangadóra - a második játszott a harmadikkal - ezren voltak kiváncsiak a Népstadionban, Csepelre, ahová az aranyérmes Újpest látogatott, mindössze hatszázan voltak látogattak ki. Az MTK-Dunaújváros összecsapás ezt a létszámot is megfelezte.

Jelentős különbség azonban, hogy akkoriban még legalább játékosok voltak.

A 1987-88-as idényben a Verebes mágus vezérelte, és címvédő MTK meccseire rendszerint hatezer ember volt kíváncsi, ez a szám húsz év múlva ezerkétszázra esett vissza, pedig most is az aranyéremért harcol a megfiatalított, tényleg szerethető csapat.

A '88-ban bajnok Honvéd nem tudott tízezer fölé kerülni, jóllehet akkoriban adták át a modernnek számító Bozsik-stadiont.

Hiányoznak a Fradit kísérők

A nem túl acélos Fradi ugyanebben az évben tizennyolcezer embert érdekelt, a zöld-fehérek akárhányszor is lettek bajnokok a folytatásban, ezt az értéket egyszer sem érték el, igaz kétszer is félénken megközelítették. A Ferencváros az elmúlt húsz évben két kivétellel - 1998-99 és 2005-06 - rendre felkerült a képzeletbeli dobogóra. A legutóbbi élvonalbeli idényben érkezett el a mélypont, mindössze háromezres átlaggal. Alighanem ez a visszaesés jelentősen közrejátszott abban, hogy az egész bajnoki átlag háromezer alá esett, ami szégyenfolt a sportág történetében.

Az átlagnézőszámok alakulása

1987-88: 7956
1992-93: 5557
1993-94: 5373
1994-95: 5806
1995-96: 4951
1996-97: 4486
1997-98: 5697
1998-99: 4935
1999-2000: 3680
2001-02: 3825
2002-03: 3212
2003-04: 3325
2004-05: 3265
2005-06: 2885
2006-07: 2379

A Fradira a másodosztályban közel háromszor annyian kíváncsiak, mint az elsőben, a mostani állás szerint 9364 az átlag, és tavasszal, ha a Nyíregyháza érkezik, feltehetően emelkedik ez a tekintélyes szám. A Nyíregyháza nézőszámát amúgy most több élvonalbeli klub elfogadná.

Hatalmas pécsi és győri visszaesés

Drasztikus a Tatabánya és a Pécs zuhanása is. A Pécsnél szembetűnő, hogy idén ősszel a legtöbb néző is mindössze ezerhatszáz volt - bármelyik kosármeccsen összejönnek ennyien. Könnyen kiszámítható, hogy ebből a jegybevételből a játékvezetőkre még futja, két-három játékos fizetésére is, de prémiumot fizetni belőle képtelenség.

A Győr visszaesése európai tekintetben is megdöbbentő, hiszen még az aranykorszak után, a nyolcvanas évek második felében is átlagban tízezer nézőt vonzott a csapat. Utána ennek közelében egyszer voltak, a 2004-es szezonban pedig a tizenkét élvonalbeli klub közül a legszerényebb nézősereget vonultatták fel, ezerhatszázat. Most általában kétezren kíváncsiak Bajzátra és társaira.

Ötezer néző tűnt el a Szegeddel

A 2000-ben megszűnt Szeged úgy tűnt el a mezőnyből, hogy ötezer feletti nézettsége volt a találkozóinak. Ennek ellenére halmozott fel nagy adósságot a klub, még ez a bevétel sem volt elegendő a játékosok milliós havi béreinek fedezetére.

A hagyományosan kis szurkolótáborral rendelkező fővárosi csapatok - Csepel, BVSC - ezerötszáz, illetve kétezer nézőt vonzottak többnyire még a kilencvenes évek második felében is, ezzel általában az utolsó helyen szerénykedtek. Most hat csapatot is maguk mögé utasítanának.

Ötödik helyre tolta a BVSC-t a Fradi-tábor

A BVSC a Bajnokok Ligájában is megfordult játékosokra épülő Ferencvárossal 1996-ban "bajnoki döntőt" játszott a Népstadionban, negyvenötezer néző előtt, ez a szám pedig a vasutascsapatot az ötödik helyre segítette előre.

A Stadler FC 1996-ban a háromezres átlagot közelítette, a jelenlegi állás szerint ezzel simán az ötödik helyen állna. A ferencvárosi szurkolók értelemszerűen nagyban emelték a számokat, idén viszont már erre sem lehet számítani.

Miért nem jár meccsre?

 • 780
  A lesújtó színvonal miatt
 • 74
  Még mindig kínzom magam
 • 64
  A Fradi hiánya miatt
 • 29
  Nekem a legjobb szórakozás
 • 20
  A jegyárak miatt

Az elmúlt húsz évben csak a Debrecen hozta az öt-hatezres körüli átlagot, de a Loki-tábor is többször volt a vonal alatt, mint felette. Az élvonalban ezúttal is kimagaslanak a hatezret közelítő nézőszámmal, hiszen a második Zalaegerszeg négyezerötszázzal a második. (A ZTE 2002-es bajnoki címe idején ugrott a rangsor élére.)

Zuhanás Diósgyőrben is

A '92-ben a kiesés ellen sikeresen harcoló Diósgyőr érdekesebb volt a drukkereknek, mint a jelenlegi - akkor 9133 volt az átlag -, hiszen tavaly mindössze alig több mint négyezer embert mozgatott a társulat. A DVTK 1997-től dominált az első osztályban, az első évben tizenkétezer-ötszázzal, a másodikban ez több mint húsz százalékkal csökkent. A Tornyi Barnabás-féle csapat mindkétszer simán nyert a nézőversenyben, de a vezetők így is akkora összegeket ígértek a játékosoknak, amit képtelenség volt kifizetni.

Nagy kérdés, hogy az Eb-pályázathoz megépítendő stadionokat meg fogják-e tölteni azok a szurkolók, akik látványosan elfordultak a sportágtól, nem hagyják becsapni magukat, nem akarnak költeni a kilátástalan színvonalú meccsekre.

Ausztria és Svájc jóval előttünk

A jövőre rendező Ausztriában és Svájcban nyolc-kilenc ezer néző megy meccsre, Portugáliában tízezer az átlagos. Ha a 2012-ért szintén küzdő ellenfeleinket nézzük, akkor is mi állunk a legrosszabbul, hiszen az Olaszországban legérdektelenebb Empoli is megelőzi a Debrecent. Lengyelországban és Ukrajnában is népszerűbb a futball, igaz a két ország összesen nyolcvannégymilliós népességgel rendelkezik.

A norvég másodosztály Fradija

Az angol negyedosztályban szereplő Swindon Town jelenleg több nézővel büszkélkedhet, mint a magyar élvonal legjobbja, a Debrecen. A harmadosztályú Huddersfield Town pedig ráver a Ferencvárosra. A spanyol másodosztály nézettségi listáján hetedik Xerez is vastagon veri a Fradit, Törökországban a leggyengébb első osztályú csapat is fölényesen kerülne a DVSC elé. A norvég másodosztály legjobbja ötszázzal jobb megintcsak a Fradinál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?