Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Nagy a bizonytalanság a foci-Eb létszámemelése körül

2007.03.08. 13:16
Egyelőre nem tudni, 2012-től vagy csak négy évvel később rendeznék meg huszonnégy csapattal a labdarúgó Európa-bajnokságot. A horvát-magyar pályázat sorsáról április tizennyolcadikán dönt az UEFA, amelyik hivatalosan addig nem foglalkozik a bővítéssel. Lehet, mégis napirendre veszik? A közös pályázatra hatással lehet mindez? Vagy mégsem?

Miután az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) ötvenhárom tagállamából negyvennégy a létszámbővítés mellett foglalt állást a szervezet január végi kongresszusán, továbbra sincs döntés a kérdésben. Az eddigi tizenhat helyett 2012-től már huszonnégy csapat vehetne részt az Európa-bajnokságon. Mi több, az UEFA-tól is ellentmondó információk szivárogtak ki.

Mindenképpen tizenhat csapat?


Michel Platini UEFA-elnök Grúziában
(fotó: AFP)

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) illetékesei csütörtökön rákérdeztek, hogy a döntésre hivatott végrehajtó bizottság (vb) következő, március tizenkilencediki ülésén határozat születik-e.

"A hivatalos napirenden nem szerepel az ügy, pontosabban annyiban mégis igen, hogy tanulmányterv készült a huszonnégy csapatos Eb-ről. Egyelőre viszont azt mondhatjuk, 2012-ben mindenképpen tizenhat csapat vesz részt" - szólt az UEFA egyik tisztségviselőjének indoklása.

Az ellentmondásos viszonyokat alátámasztja, hogy az UEFA kongresszusán a frissen választott vb tagjai közül jó néhányan a bővített létszám mellett kardoskodtak. A vb az április tizennyolcadiki végső prezentációig és döntésig a jelenlegi tervek szerint már nem ül össze.

Nem kulcsmomentum

A horvát-magyar Eb-pályázatra hatással lehet a bővítés, bár az MLSZ szóvivője, Serényi Péter szerint nem ez lesz a kulcsmomentum. Február közepén a bővített rendezéshez szükséges garanciákat a hazai szövetség már átadta.

A huszonnégy csapatot négy csoportba sorolnák be, ezzel együtt ötödik magyar stadionra - Budapest, Székesfehérvár, Győr, Debrecen mellett - nem lenne szükség. Sőt, újabb szállodákra sem, mert az UEFA akceptálta azt a magyar kérést, hogy a szokásokkal ellentétben két csapat ugyanott lakhasson.