Antal, Antónia
-6 °C
-2 °C

Újabb három város vállalt garanciát a 2012-es futball-Eb-re

2007.03.19. 15:00
Pécs, Miskolc és Zalaegerszeg polgármestere is kész rendező városként beszállni a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokságba, amennyiben ez szükséges. Azaz, ha az európai szövetség (UEFA) tizenhatról huszonnégyre növelné a résztvevő válogatottak számát. Erről a pályázati bizottság tájékoztatta a távirati irodát.

Az UEFA januári düsseldorfi kongresszusán az akkor szavazásra jogosult ötven tagországból negyvennégy támogatta azt a skót javaslatot, miszerint a kontinensviadal mezőnyét tizenhatról huszonnégyre emeljék fel. A végrehajtó bizottság egy hét múlva dönt, mikortól bővítik az Eb mezőnyét, ugyanez a testület pedig április tizennyolcadikán, Cardiffban hirdeti ki, hogy 2012-ben melyik ország, országok adhatnak otthont az Eb-nek.

Felkészülnek a létszámemelésre

Alig több mint egy hete még nagy volt a bizonytalanság az UEFA-nál, amikor az Index arról érdeklődött, egyáltalán mikor lesz döntés a létszámemelésről.

Gyárfás Tamás, a horvát-magyar pályázati bizottság magyar vezetője Kisteleki István MLSZ-elnökkel összhangban hétfőn megkereste Tasnádi Péter Pécs, Gyimesi Endre Zalaegerszeg és Káli Sándor Miskolc polgármesterét az esetleges szerepvállalást illetően. Mindhárom megyeszékhely vezetője jelezte, kész garanciát adni arra, hogy 2012-ben rendezőként biztosítja a feltételeket, ha az UEFA tizenhat helyett huszonnégy csapatos Európa-bajnokság mellett dönt.

Gyárfás nem hiszi, hogy szükség lesz rájuk

Gyárfás ugyanakkor nem hiszi, hogy az UEFA a hajrában az Eb-pályázati kiírás feltételeit megváltoztatja, de a városok hozzáállását példaértékűnek tartja. Ugyanis csak ezek ismeretében adhatja meg a magyar kormány az esetleges bővítés kellő garanciáit. A városok vélhetően arra is garanciát vállaltak, hogy legalább egy ötcsillagos szálloda épül 2012-ig.

A sportvezető szerint az újabb vállalásnak elsősorban üzenetértéke van: Magyarország és Horvátország az UEFA tagországainak érdekeit követve mindenre kész, csakhogy 2012-ben otthont adhasson a kontinensviadalnak. Jelen állás szerint nálunk Budapest, Debrecen, Győr és Székesfehérvár rendezne mérkőzéseket, és az előírásoknak megfelelő, legalább harmincezer nézőt befogadó stadion egyik helyszínen sincs.

A magyar-horvát pályázat az olasz és a lengyel-ukrán közös kandidálással van versenyben a rendezésért. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) Sepp Blatter úgy nyilatkozott a hétvégén, hogy ő az ukránoknak adná a rendezési jogot.