Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Mindenki szétrúgta volna a 'túl jó' Cristiano Ronaldót

2007.03.20. 14:45
Manchesterben és Londonban is botránnyal végződött a hétfői FA-kupa-negyeddöntő. Az egyik helyen C. Ronaldo vitatott büntetője, a másikon két befutó néző miatt tört ki a balhé. Látványos videók.

Balhéval zárult a két hétfői angol FA-kupa-negyeddöntő újrajátszás, a Manchester United-Middlesbrough (1-0) és a Tottenham Hotspur-Chelsea (1-2) összecsapás.

Manchesterben a nyár óta közellenség Cristiano Ronaldo vitatott büntetőből szerzett győztes gólja és egy durva falt miatt tört ki a botrány. A portugál szélső a 75. percben szokása szerint lefutott mindenkit, belépett a tizenhatosra, ahol Jonathan Woodgate utolérte, becsúszott, C. esett, a játékvezető pedig a büntetőpontra mutatott.

Megítélhető tizenegyes volt, mert Woodgate hozzáért a támadó jobb lábához, de kétségtelen, a sértett büntetőre játszott. A 'Boro-kispadról 'csaló, csaló' bekiabálások hallatszottak, majd a hosszabbításban a fiatal James Morrison keményen alárúgott C. Ronaldónak, amiért a bíró kiállította.

Az ekkor tényleg bántott világklasszis nem reklamált a falt miatt, de a feleslegesen beavatkozó Wayne Rooney lökdösődést provokált Morrisonnal. Csak a bíró elnézőségén múlott, hogy második sárgával nem küldte le őt is.

A veszekedés az oldalvonal mellett folytatódott: az MU másodedzője, Carlos Queiroz összevitatkozott a boróiakkal, a szakembert sajátjai fogták le, hogy ne menjen neki a dühös vendégkispadnak.

A meccs embere Cristiano Ronaldo lett, aki a Middlesbrough elleni, legutóbbi három MU-meccsen második véleményes büntetőjét csikarta ki, és a harmadikat értékesítette.

"Ha Cristiano neve tizenegyes mellett tűnik föl, mindig balhé van. Azért estem el, mert éreztem, hogy hozzám értek. Ha megérintenek, eleshetek. Elvesztettem az egyensúlyom, megrúgtak. Nem tudom, néhányan nem kedvelnek engem, talán mert túl jó vagyok" - nyilatkozta mosolyogva C. Ronaldo a BBC-nek.

Edzője, Sir Alex Ferguson megvédte felfedezettjét, sőt, fenoménnak, az elmúlt húsz év egyik legjobb MU-játékosának nevezte. Az ellenfél trénere, a tavaly még aktív, harminchat éves Gareth Southgate suta tizenegyesről beszélt, amilyet sorozatban harmadszor kapott meg csapata ellen a United. Felmentette továbbá kollégáit és a piroslapos Morrisont.

"A pillanat hevében elhangzott néhány dolog, ez igaz, de ez így megy és Morrison reakciója is érthető. Cristiano nagyszerű futballista, de hát ott, akkor, mindannyian legszívesebben azt tettük volna, amit a srác csinált. Kiállították, James tanulni fog belőle" - hangzott Southgate őszinte véleménye.

Az angol futballszövetség egyelőre nem jelezte, hogy az Old Traffordon történtek ellen bármilyen kifogása lenne, vizsgálja viszont a Tottenham-Chelsea utóeseményeit.

Londonban szintén a lefújás után jöttek a gondok, amikor a Chelsea-jétékosok és elmaradhatatlan edzőjük, José Mourinho a vendégtábor alá mentek 2-1-es sikerüket és az elődöntőbe jutást ünnepelni.

Már nagyjából befejezték az ujjongást, amikor egy néző a lelátóról közéjük futott, és megpróbált behúzni egyet Frank Lampardnak, a kékek középpályásának. A játékos Bud Spencer-filmekben látható ügyességgel kikerülte az ütést, majd egy Chelsea-cserejátékos földre vitte az aggresszort. Besegített Didier Drogba és Jon Obi Mikel is, míg a biztonságiak oda nem értek. Közben elkaptak egy másik drukkert, aki szintén a pályán ólálkodott a chelsea-sek körül.

"Azt hittem, kapok egyet, de lebuktam" - mondta a BBC-nek Frank Lampard. A két betolakodót előállították, letartóztatták. A BBC-szakértő, volt Liverpool-profi Jamie Redknapp szerint mindenképp börtönbüntetést kell kapniuk, nehogy hasonló eset megismétlődjön.

Az FA kedden fel is vette a kapcsolatot a Tottenhammel, együttműködnek az ügy további eseményeinél.

Az angol labdarúgás kilencvenes évek eleji megreformálása óta, a Premier League 1992-es létrehozását követően Nagy-Britanniában eltűnt az erőszak a stadionokból és azok környékéről. Az utóbbi bő egy hétben viszont ez már a második szurkolói rendbontás: a londoni kupanegyeddöntő 3-3-as első meccse után Tottenham és Chelsea-drukkerek szerveztek verekedést, akkor körülbelül negyven huligánt tartóztatott le a rendőrség.