Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

A németek már az Eb-győzelemről beszélnek

2007.03.26. 11:20
Két német edzőlegenda, Franz Beckenbauer és Udo Lattek is úgy vélik, a német labdarúgó-válogatottnél jelenleg nincs jobb Európában és ez így marad jövő nyárig. Ez pedig szerintük annyit jelent, hogy a osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokságot is a német válogatott nyeri.

A német labdarúgó-válogatott szombaton idegenben győzte le Eb-selejtezőn Csehországot, és hárompontos előnnyel vezeti csoportját éppen a csehek előtt. A tavalyi hazai rendezésű és végül bronzéremmel zárult világbajnokságon is hatalmas volt a futballőrület az országban, de a mostani győzelem után talán minden eddiginél jobban beindította a németek fantáziáját.

Beckenbauer szerint a legjobbak Európában

Franz Beckenbauer szerint a német labdarúgó-válogatott a csehek elleni prágai Eb-selejtezőn aratott 2-1-es sikerével bebizonyította, hogy újra a legjobb csapat a kontinensen.

"Szombaton nagyon fontos lépést tettünk afelé, hogy kvalifikáljuk magunkat az Európa-bajnokságra, ám ennél is lényegesebb, hogy hogyan értük el a győzelmet. Joachim Löw legénysége úgy játszott, hogy nyugodtan futball-oktatófilmként lehetne bemutatni" - írta a Bildben megjelenő heti jegyzetében a "Császár".

Gálameccs és Eb-győzelem

A játékosként és edzőként is világbajnoki címig jutó legenda szerint a német válogatott az egyetlen, amely a világbajnokság óta tartósan őrzi formáját. A szombati győzelmet igazi gálameccsnek mondta.


Kevin Kuranyi mozdulata a második gól előtt (fotó: AFP)

Egy másik edzőlegenda is osztja Beckenbauer véleményét. A Bayern Münchennel a 70-es években három bajnoki címet nyerő Udo Lattek állítja, a Nationalelf meg is nyeri a 2008-as osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokságot.

Jó edző, remek csapat, világsztár nélkül

"Mindenki tudja rólam, hogy nagyon ritkán dicsérek, de elbűvölt a csapat Csehországban nyújtott teljesítménye, tökéletesen játszottak a fiúk, ezt az együttest senki sem tudja megállítani" - mondta Lattek a DSF sporttelevízió Doppelpass című műsorában.

Véleménye szerint a tavaly nyári világbajnokság óta szárnyal a gárda. "Nincs egyetlen világsztárunk sem, de van legalább 24, a nemzeti együttesért mindenre képes futballistánk és Joachim Löw személyében egy fantasztikus szövetségi kapitányunk."

Jobb, mint a 74-es vb-győztes csapat

A legendás edző úgy véli, a mostani csapat jobb az 1974-ben vb-t nyert csapatnál. "Az a csapat a tökéletes erőnlétének, fegyelmének és hihetetlen elszántságának köszönhette sikerét. Ezek a tulajdonságok a mostani csapatban is megvannak, ehhez jön azonban a látványos, gólratörő játék. Azt szoktam mondani, hogy egy-egy meccset jó csatárokkal lehet megnyerni, a tornagyőzelemhez azonban stabil védelem kell. Ha mindkettő adott, akkor senki sem állíthat meg minket, nálunk pedig most mindez megvan."

A német válogatott a tavalyi vb óta nyolcszor lépett pályára, hétszer nyert és egyszer játszott döntetlent és Lattek szerint Európában jelenleg senki sem tudja megverni őket, és ez a helyzet jövő nyárig sem változik.