Lengyelország és Ukrajna rendezi a 2012-es futball-Eb-t

2007.04.18. 12:18
 • ...és a győztes...Szerdán Cardiffban kiderül, hogy a három pályázó közül ki nyerte el a rendezés jogát. Magyarország harmadszor próbál szerencsét, egy Ausztriával közös és egy önálló pályázat után most Horvátországgal próbálkozunk.
 • Ha a pályázaton múlik, miénk a foci-EbAz úszás az érzelem, a futball feladat - állítja Gyárfás Tamás. A 2012-es Európa-bajnoki pályázat magyar szervezőbizottságának elnöke szerint csak akkor történhet meg, hogy nem a horvát-magyar pályázat lesz a befutó, ha egyéb szempontok, mögöttes szándékok döntenek majd.


  Schmitt Pál, Kisteleki István, és Gyárfás Tamás, a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogáért zajló verseny záróprezentációja előtt.
 • Miért pont Gyurcsánnyal nyernénk?Gyurcsány Ferenc megkockáztatta azt, amit Orbán Viktor és Medgyessy Péter sem vállalt be: elutazott a 2012-es Eb helyszínét kijelölő UEFA vb-ülésre. Az esetleges vereség ezzel kicsit az ő kudarca is lenne, bár az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése óta a közvélemény-kutatások szerint már nehéz ártani népszerűségének. Most harmadszorra pályázunk, megnéztük, mi okozta eddigi bukásainkat és mi az, ami a miniszterelnökön múlt.
 • Foci-Eb buktatókkal: Orbán vagy Gyurcsány a dísztribünön?Megnéztük, hogy a számunkra kedvező cardiffi döntés megszületése után milyen buktatók után jutunk el a 2012-es nyitómeccsig, és ki nyeri az Eb-t.
 • Jólétet vagy összeomlást hozna a futball-Eb?A 2004-es labdarúgó Európa-bajnokság előtt Portugáliában 800 millió eurót költöttek stadionépítésre, további mintegy 330 milliót reptérfejlesztésre. Csak ez a két tétel több mint 280 milliárd forintnak felel meg. A magyar kormány ezzel szemben 150 milliárd forintból kihozná az egészet, igaz, mi felesben rendezünk a horvátokkal. Mit hozna egy foci Eb, ha mi rendeznénk? Általános jólétet vagy további halmozódó államadósságot?
 • Megszállták az olaszok a városháza előtti teretOlaszok szállták meg a cardiffi városháza előtti teret. Itt dönt majd szerda délelőtt az UEFA végrehajtó bizottsága a 2012-es Eb helyszínéről. Felfújtak egy másfélemeletnyi futball-labdát, melyet mindeni aláírhat, aki támogatja a kandidálásukat. Emellett egy húsz-harminc fős, fiatalokból álló csapat énekelt, kiabált. A pályázat hivatalos pólójában feszítettek, és Mario, a csoport vezetője tudósítónknak azt állította maguktól jöttek, nem a pályázat részeként. Egy piros 500-assal villogtak a walesi főváros közepén, sőt hoztak kapukat is magukkal és fociztak egyet.
 • Lapszemle: az olasz Eb-pályázat már a rajtnál legyőzte a magyartAz olasz sajtóban kedden csak sokadik téma volt a 2012-es labdarúgó-Eb-rendezés, egy nappal a döntés előtt hírben vagy rövid cikkben írnak róla a lapok. Biztosak benne, náluk lesz a torna, a magyar pályázattól nem tartanak, ellenfélként az ukrán-lengyel párost említik. Utóbbiak is kizárják a mi sikerünket, szerintük ők vagy az olaszok lesznek a befutók.


  Lengyel szurkolók a lengyel-ukrán pályázat zászlaját lengetik
 • A magyar foci halott, de akkor is kell az EbA futballt szerető celebek közül többen bizakodóak az Eb-pályázat kapcsán, Ganxta azonban inkább a hokira költene, Havas 145 százalékban bízik Gyárfásban, de a foci feltámadásában nem hisznek.
 • Gyurcsánynak jók az érzéseiA magyar miniszterelnök - akárcsak a horvát - ott van Cardiffban a helyszínkijelölő UEFA-ülésen. Gyurcsány Ferenc a városházáról kijövet azt mondta tudósítónknak, jók az érzései. Szerinte a magyar szervezők mindent megtettek és most már szerencsékben bízhatunk és az úristenben. Fél óra volt még a preneztációig, amikor megérkezett a teljes magyar–horvát delegáció.
 • Sajnálom, haver!Cardiffban ugyan senki nem hallott az UEFA végrehajtó bizottságának üléséről és a 2012-es Eb-rendezésről szóló döntésről, de amikor megtudják, hogy Olaszország is pályázik nem sok esélyt adnak a magyaroknak.
 • Demcsák borzasztóan örülKormányszóvivő-jelöltnek megbukott, a 2012-es Eb-pályázatot Cardiffban képviseli a tévés.
 • Eldőlt: tizenhat csapat lesz 2012-benA magyar&ndash,horvát közös pályázat esélyeinek nem tett rosszat, hogy az UEFA végrehajtó bizottsága úgy határozott, 2012-ben még tizenhat csapat vesz részt az Európa-bajnokságon. Félő volt, hogy a létszámemelés eleve esélytelenné teszi a két országot, hiszen a bővítéssel több szállodai férőhelyre lett volna szükség, pedig így is ez az egyik legfőbb gyenge eleme a közös pályázatnak.
 • A tévék élőben adjákÉlő adásban közvetít a Magyar Televízió és a Sport Televízió is Cardiffból az Eb-döntést. Michael Platini UEFA-elnök szerdai bejelentése után azonnal interjúkat láthatnak a győztes, illetve a magyar pályázat készítőivel - ígéri az MTV, megjegyezve, remélik, a kettő ugyanaz lesz. Az MTV-nél azzal számolnak, hogy 11 óra 5 perckor kezdődik, és délre véget ér a közvetítés. A Sport1 műsora szerint 11:15-kor kezdődik az élő bejelentkezés.
 • Online nem pörög a magyar pályázatTényleg mindenki Cardiffban lehet, mert a magyar-horvát pályázat hivatalos honlapján a legutolsó esemény az április 11-i sajtótájékoztatóról szóló beszámoló. A hírek között a legutolsó Zágrábból érkezett, november 6-án, 17:15-kor. A legközelebbi frissítéséig elüthetjük az időt az UEFA Euro 2012 dallal, amelyről legyen elég annyi, hogy a Time együttes Berkes Gábor szerzeményét adja elő. És itt találhatjuk meg azt a prezentációs videót is, amelyen Raul a halott Obi-van Kenobi auráját idéző sziluettel letapossa a virágágyást a Clark Ádám téren. Nagyjából most ezt láthatják a döntéshozók is.
 • A szervezőink egy románban, Gyurcsány az Úristenben bízikTudósítónk egy sirállyal, a titkos fegyver, Demcsák Zsuzsa a meghatódottságával küzd Cardiffban, ahol állítólag a miénk a legjobb 2012-es Eb-pályázati anyag. A 3D-s prezentáció tetszett a kormányfőnek.


  Ivo Sanader horvát miniszterelnök és Gyurcsány Ferenc
 • Csak a magyarok szerint favorit a közös pályázatA közös horvát–magyar 2012-es labdarúgó-Európa-bajnoki pályázat a hazai és a horvát a sajtóban favoritnak számít, egyetlen más médium sem tekint esélyesként a két országra. Általában az olaszokat favorizálják, a magyarok kapcsán kiemelik, nem illenek össze a horvátokkal.
 • Gyárfás is nagyon elégedettA közös magyar-horvát 2012-es Eb-pályázat magyarországi szervezőbizottságának vezetője, Gyárfás Tamás nagyon elégedett volt a keddi prezentációval. "Szokatlan lesz, amit mondok, de nagyon elégedett vagyok mindenkinek a teljesítményével, köszönök mindent! - majd tréfásan hozzátette -: és akkor most elkezdeni dolgozni!" Gyárfás úgy azt mondta, ha akarna, sem tudna semmi kivetnivalót találni a 30 perces bemutatóban.
 • Beszívárogtak az ukránokA lengyelekkel közösen próbálkozó ukránokat Andrij Sevcsenko vezette be a cardiffi városházára. Chelsea sztárjának csak át kellett ugrania Londonból, mégis csak az olaszok tévéseknek nyilatkozott, mégpedig azt, hogy optimista. Közben megérkezett az államfője, Viktor Juscsenko is, aki lekezelt az éppen távozó Gyurcsány Ferenccel. A korábbi világklasszis, szövetségi kapitány Oleg Blohin is megjelent, sőt Vitalij Klicsko is tiszteletét tette.
 • A városházán már tudják: miénk az EbInformátorunk szerint a budapesti Városházán kedd délután elterjedt a hír, miszerint máris eldőlt, a horvát–magyar pályázat nyerte el a 2012-es Európa-bajnokság rendezési jogát. A fővárosi önkormányzatnál állítólag azt is tudták, még ma este bejelentik a döntést. Sajnos az UEFA végrehajtó bizottsága csak szerda délelőtt szavaz.

 • A lengyelek is benyomultakAz olasz invázió után a lengyelek vették birtokba a cardiffi városháza előtti teret. Ők a Go West! Pet Shop Boys-sláger dallamára énekeltek valamit arról, hogy mennyire szeretik az országukat. Erre az olaszok azzal feleltek, hogy ők a világbajnokok.

 • Semmi-Kis óvatoskodik, Demcsák fél a walesitől"You are beautiful!" - kiabálta egy olasz szurkoló Semmi-Kis Tündének. A horvát–magyar Eb-pályázat egyik arcától eközben azt kérdezte helyszíni tudósítónk, hogy a szerdai siker esetén ő lesz-e a torna házigazdája is. Erre csak annyit felelt: "Elöbb koncentráljunk a holnapra." A pályázati prezentáció egyik előadója, Demcsák Zsuzsa cardiffi tapasztalatait és nyelvi nehézségeit osztotta meg velünk. "Nekem jó a nyelvérzékem, de a walesi nyelvet nem merném megpróbálni."
 • A reklámfilmben a lengyelek és az ukránok a legjobbakAz olaszok a kupájukat emelgetik, a horvát-magyar filmet gajra vágja a zene. Csak északon született eredeti ötlet.

 • Borzalmas olasz prezentációAmint alant az látható, meg olvasható is, az olasz bemutatkozó filmecske eléggé szerényre sikeredett. Nem tudni, ugyanazt mutatták-e be Cardiffban, amit az interneten találtunk meg, de tudósítónk horvát kollégáktól azt hallotta, hogy a film borzalmas volt.
 • Papíron miénk a 2012-es foci-EbA magyar-horvát küldöttség állítja, a szakmai értékelés szerint a pályázat jobb az olaszokénál és a lengyel-ukránnál is. De ettől még dönthetnek teljesen máshogyan is szerdán.
 • Kémkedés után Schmitt-Gyárfás összeborulás CardiffbanA MOB-elnök és a korábban őt támadó foci-Eb-pályázati főnök együtt akarta meglesni a riválisok bemutatkozását.
 • Úristen, nyerünk?A 2012-es Eb rendezésért folyó harcban jók a magyar esélyek, ugyanakkor az egyik bennfentes szerint nem biztos, hogy olyan jó nekünk, ha Eb-t rendezünk. A szervezőbizottságok első emberei rendszerint börtönben végzik, a becsült költségvetés alultervezett, a horvátok meg linkeskednek.
 • Feszültek és csendesek a delegációkCardiffban egyelőre nyoma sincs a tegnapi karneváli hangulatnak. A Ferrarik hazamentek és a tegnap még vidáman focizó olaszok sem játszanak már. A három még versenyben lévő pályázat delegációja csendesen érkezik meg a döntés helyszinére, valamennyiükön enyhe feszültség látszik.
 • A lengyelek pezsgővel érkeztekA csendesen érkező delegációk közül kitünt az egyik lengyel küldött, aki mosolyogva, behűtött pezsgővel érkezett. Mint elmondta biztos a győzelemben, csak még azt nem döntötték el, hol fognak ünnepelni.
 • Magyar szurkolók érkeztekKét magyar szurkoló érkezett a döntés helyszínéül szolgáló városháza elé. Gábor és Szandra Cardiffban laknak és tegnap látták az olasz szurkolókat. Gondolták, ma megmutatják milyen a magyar virtus, miként tudunk mi ünnepelni. "99 százalék, hogy mi nyerünk" - vélte Szandra.
 • Platini elárulta:veszítettünk”Minden eldőlt, 2012-ben nálunk lesz az Eb. Nyitómeccs Milanóban, döntő Romában. Az ukrán mikulás, Gregorij Szurkisz ajándékai hasztalanok, a horvátok és a magyarok már bele is törődtek a vereségbe” – írta tudósításában az il Giornale című lap Cardiffba kiküldött újságírója. Utóbbit meg is indokolja cikkében, amikor a pályázatunkat képviselő exfutballsztárokat, Zvonimir Bobant és Robert Jarnit idézi: ”Platini már elárulta nekünk a rossz hírt”.

  Hasonlóan magabiztos hangulatról ír a corriere.it is: ”Azt beszélik, hét-kilenc szavazatunk van, azaz minden világos. Most már az ukrán kandidáns ajándékai miatt sem kell aggódnunk”. Az első körös győzelemhez hét voksra van szükség, ha a riporter jól értesült, valóban az olaszoké a rendezés.

  A la Stampa Antonio Matarresével, az Olasz Labdarúgó Liga elnökével készített interjút Walesben. A sportvezető el sem tudja képzelni, hogy Olaszország veszítsen. ”Nem értem, az UEFA miért versenyeztet velünk jóval kisebb szövetségeket. Néha a kicsik legyőzik a nagyokat, de 2008-ban Svájc és Ausztria rendezhet közösen, nem hiszem, hogy az UEFA folytatná ezt a filozófiát. Magabiztos vagyok, mert a futballunk is nagy és az országunk is.”
 • A horvátok biztosak a győzelembenA horvát delegáció három tagja biztos a győzelemben. "Megérdemeljük. A miénk a legjobb pályázat és a legjobb prezentáció. Ha csak a politika nem szól közbe, más nem nyerhet" - mondja egyikük.
 • Eltűntek az olasz szurkolókMegérkezett az olasz szurkolók Fiat 500-asa, de maguk a szurkolók sehol. Oda a lelkesedés.
 • Lengyel szurkolóból van a legtöbbHúsz lengyel és két magyar szurkoló várja az eredményhírdetést a helyszínen. Elkezdtek szálingózni az olaszok is, hárman zászlókat oszutogatnak. Mára is szereztek magugnak egy általános iskolai osztályt. Igazi olasz alig van.
 • Üres a cardiffi városházaEgy órával a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság helyszínének bejelentése előtt gyakorlatilag üres volt az eredményhirdetésnek otthont adó a cardiffi Városháza. Az európai szövetség (UEFA) végrehajtóbizottsága, amely meghozza a döntést, magyar idő szerint 9:45-kor, a tervezettnél negyedórával később kezdte el ülését. A tagokkal az újságíróknak lehetetlen volt kapcsolatba kerülniük, mert külön bejáraton jöttek be az épületbe, "közlekedési útvonalukat" kordonnal zárták el, amely előtt biztonsági őrök figyeltek arra, hogy senki se tudjon beszélni velük. A pályázó országok technikai személyzetén, illetve néhány újságírón kívül más egyelőre nem tartózkodik az épületben. (MTI)
 • Albert a felzárkóztatásban bízikAlbert Flórián, az egyetlen magyar aranylabdás futballista szerint minden azon múlik a 2012-es Eb-pályázatunk sikere, hogy milyen szempontokat tart fontosnak a végrehajtó bizottság. "Ha a gazdasági lehetőségeket, az infrastruktúrát nézik a döntéshozók, akkor az olaszokat nem lehet megelőzni, ők gyakorlatilag most készen állnak a rendezésre. Ellenben, ha az a cél, hogy segítsenek felzárkózni egy futballhagyománnyal rendelkező országnak, ha azt szeretnék, hogy minél több erős labdarúgással és jó gazdasági háttérrel rendelkező ország legyen Európában, akkor mi vagyunk az esélyesek."
 • A küldöttek feszültek, de már a helyükönA küldöttségek lassan helyet foglalnak a cardiffi városháza dísztermében. Feszült pusmogás tölti be a termet. A városháza előtt lengyel szurkolók énekelnek arról, hogy nagyon szeretik a hazájukat.
 • A világranglistát megint az olaszok vezetikMindössze egy hónapig vezette a FIFA világranglistáját az argentin válogatott, a legfrissebb rangsorban ugyanis már ismét a világbajnoki címvédő olaszok állnak az élen. Magyarország - hat pozíciót javítva - az 58. helyen található. A magyarok Eb-kvalifikációs ellenfelei közül a görögök a 15., a törökök a 17., a bosnyákok a 47., a norvégok a 49. helyen állnak, Moldova a 92., Málta pedig 110. a rangsorban.
 • Ronaldinho fontosabb, mint az EbTizenegy órakor a legnagyobb olasz hírportálokon, a napilapok weboldalain vezércikkbe került az Eb-döntésről szóló tudósítás. A legismertebb sportújságnál, a La Gazzetta dello Sport-nál viszont nem, itt Silvio Berlusconi Milan-elnököt idézik: "100 millió eurót tettünk félre Ronaldinhóra". Az UEFA 11 óra 30 perckor hirdeti ki, hol lesz a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság.
 • Várhidinek nincsenek megérzéseiVárhidi Péter, a magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint semmit nem érez a döntés előtt. "Soha nem voltak megérzéseim, ha lettek volna, ráadásul be is jöttek volna, akkor most nem futballtréner lennék" - jegyezte meg tréfásan.
 • Fenomenális Demcsák"Fenomenális volt" - jellemezték Demcsák Zsuzsa keddi teljesítményét a horvát és a magyar küldöttek. A horvátokat a magar szépségkirálynő, Semmi-Kis Tünde is lenyűgözte.
 • Kisteleki szerint az utolsó pillanatban döntenekA Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöke, Kisteleki István szerint az utolsó pillanatban derül csak ki, melyik pályázat lesz a győztes. Szerinte még most, tíz perccel a döntés előtt is tanakodnak a döntéshozók, nem hozták meg hétfő este, a prezentációk után a döntést.
 • Gyurcsány az első sorbanGyurcsány Ferenc és Lamperth Mónika az első sorból nézik az eredményhírdetést Ivo Sanader társaságában.
 • Magyarország és Horvátország rendezi a 2012-es foci-Eb-tHarmadik nekifutásra nyertük el a világ harmadik legnézettebb sporteseményének, a futball Európa-bajnokságnak a rendezési jogát. Hiába tartották előzetesen toronymagasan esélyesnek az olasz pályázatot, hiába okozott egyszer már meglepetést az ukrán–lengyel. A magyar futball akár megint szép lehet, az ára több százmilliárdos nagyságrendű.
 • Elbuktuk a 2012-es foci-Eb-t isA foci-világversenyt több évtizede nem rendező világbajnok Olaszország ad otthont a 2012-es futball-Eb-nek. Hiába rangsorolták az UEFA szakértői első helyre a magyar–horvát pályázatot, hiába okozott egyszer már meglepetést az ukrán–lengyel pályázat. A magyar futball felemelkedésére várni kell, viszont megspóroltunk több százmilliárd forintot.
 • Berzi főtitkár jókat hallott"Azt hallottam több helyről is, hogy nem állunk rosszul - mondta Berzi Sándor, az MLSZ nemzetközi igazgatója, aki korábban az európai szövetség (UEFA) több bizottságának is tagja volt. - Úgy gondolom, hogy a remekül sikerült tegnapi prezentációból csak akkor tudunk profitálni, ha előtte is jól álltunk. A 2008-as Eb-pályázatunk alkalmával több hivatalos helyről is megerősítették, hogy a mi pályázatunk nyert, csak előtte már túl nagy hátrányba kerültünk, amit nem tudtunk behozni. Ha most tényleg olyan jól álltunk a prezentáció előtt, ahogy beszélték, akkor lehet reménykedni." (MTI)
 • A kihirdetés előtt videóznakMegkezdődött a ceremónia, amelynek elején, a döntés kihirdetése előtt egy rövidfilmet vetíettek le az futball-Eb-k történetéről és a rendezéshez szükséges feltételekről, valamint a kandidálókról.
 • Döbbenet a magyar táborbanAz eredmény kihírdetése után döbbent csend a magyar táborban, csak néhányan tapsolnak udvariasságból. "Maffiózók" - dörmögi maga elé egy magyar küldött.
 • Platini zavarbanAz Európai Labdarúgó-szövetség elnöke, Michel Platini üdvözölte a delegációkat és a pályázatókat. Európa legfontosabb tornájának nevezte az Európa-bajnokságot.


 • Elbuktuk a 2012-es foci-Eb-t isAz előzetesen szinte teljesen esélytelennek tartott Ukrajna és Lengyelország rendezi a 2012-es futball-Eb-t. Hiába tartották előzetesen toronymagasan esélyesnek az olasz pályázatot, hiába rangsorolták az UEFA szakértői első helyre a magyar–horvátot. A magyar futball felemelkedésére várni kell, viszont megspóroltunk több 100 milliárd forintot.


 • Szurkisz hálás „Higgyék el, minden erőnkkel és szívünkkel azért dolgoztunk, hogy ez a pályázat sikeres legyen. Tizenöt éve született meg a független Ukrajna, nagy lehetőség előtt állunk. Hálás vagyok, akik a szavazatukat ránk adták” – mondta Hrihorij Szurkisz a döntés után.
 • Elmarad a pertu GyurcsánnyalA városháza előtt lengyel örömünnep, a két magyar szurkoló nagyon elszomorodott. "Pedig úgy ittam volna pertut a Gyurcsánnyal" - mondta Gábor.
 • Listkiewicz: Mérföldkő„Az összes olyan országot képviselni fogjuk, akik nem jutottak ilyen lehetőséghez. Mérföldkő a két ország közös történetében ez a siker. Találkozunk 2012-ben” – mondta Michal Listkiewicz, a korábbi kiváló játékvezető, a lengyel szövetség elnöke.
 • Elbert: Nagyon furcsa verseny voltElbert Gábor sportszakállamtitkár így értékelt az MTV-ben: „Kevés olyan magyar van, aki most mosolyogni tud. Nagyon furcsa verseny volt. Egyáltalán nem lehetett érezni, mi esik a latba a döntéskor, mindent megtettünk a sikerért, kiváló volt a pályázatunk, emelt fővel távozhatunk. Érdekes játék ez, hiszen nincsenek előre megírt szabályok.”
 • Olaszország sokkbanOlaszország még nem tért magához a sokkból, egyelőre csak a Corriere della Sera és a Gazzetta dello Sport honlapján jelent meg, hogy veszítettek. Az első kommentár az il Giornale-é: "Ukrajna és Lengyelország megbuktatta Olaszországot." Alatta a kimért UEFA-elnök, Michel Platini fotója. Platini futballista karrierje legsikeresebb éveit a Juventusban töltötte, az olasz szervezők el sem tudták képzelni, hogy másnak adja a 2012-es Eb-t.
 • Lengyel ünneplésEzrek ünnepelték szerdán Varsóban és Lengyelország más nagyobb városaiban, hogy az ország - Ukrajnával közösen - elnyerte a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogát.


  Amikor Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) elnöke Cardiffban bejelentette az erre vonatkozó döntést, a köztéri kivetítők előtt örömünnep kezdődött, az emberek nemzeti színű lobogókat lengettek, a házak erkélyeiről pedig konfettieső hullott.

 • BBC: A kívülálló győzöttAz outsider győzött, jegyzi meg a BBC tudósítása, amely meglepetésnek nem nevezi ugyan a cardiffi döntést. Az olaszok vereségét indokolják, akiket a brit közszolgálati média nagyesélyesnek tartott.
 • Gyurcsány: Kicsit szomorkodunk de megyünk továbbGyurcsány Ferenc a 2012-es Eb helyszínének kijelölése után adott villáminterjújában kiemelte a magas színtű pályázati anyagot és a magyar labdarúgásban elindult folyamatokat, ugyanakkor véleménye szerint nem szabad megállni, menni kell tovább.
 • Az első körben estünk kiAz első szavazati körben a magyar–horvát pályázatra 3-an, az olaszra 4-en, az ukrán–lengyelre 5-en szavaztak, így kiestünk. Ránk az UEFA végrehajtó bizottságának román, norvég és holland tagja szavazott, akik a második körben Ukrajnát és Lengyelországot támogatták, így a keletiek 8-4-re győztek az olaszok ellen.
 • A pénz nyert"A pénz nyert" - értékelték a döntést a horvát küldöttek. Arra a kérdésre, hogy ujra megpróbáljuk-e együtt, határozott igennel feleltek.
 • Döbbent csend a magyaroknál, könnyes szemek„Senkinek nem kívánom azt az érzést, amit átéltünk, döbbent csend volt a sorainkban, könnyes szemekkel, szomorú arccal ültek a magyar vezetők. A tökéletes prezentáció után nem lehet megmondani, miért kaptunk ki. Nem rajtunk múlt, ez volt a legjobb pályázatunk, ebben erősített meg Gyárfás Tamás, Schmitt Pál és Gyurcsány Ferenc is. Az ukrán valamint a lengyel is nagyobb piac, mint a miénk, talán ez lehetett a háttérben” – mondta Schulek Csaba, a Telesport főszerkesztője.


 • Berzi: Nem kellene újra pályázni„Személyes véleményem szerint nem kéne újra pályázni, de nem én vagyok hivatott dönteni. Persze lehet, hogy csak a szomorúság beszél belőlem” – mondta Berzi Sándor, az MLSZ főtitkára. Mint mondta, jobb pályázatot nem lehet beadni, viszont a jövőben lehetne azért tenni, hogy sikeresebben pályázzunk. Véleménye szerint ehhez új stadionok és eredményesebb magyar labdarúgás kellene.
 • Zoff: Kemény ütést kaptunkOlaszországban Dino Zoff, világ- és Európa-bajnok futballista, volt szövetségi kapitány értékelte elsőként a cardiffi döntést. ”Nem erre számítottam, főleg mert kedden beszéltem Zbigniew Boniekkel, aki nagyon szkeptikus volt az ő pályázatukkal kapcsolatban. Súlyos vereséget szenvedtünk minden szempontból. Nem tettünk sokat, hogy megérdemeljük a rendezést, ráadásul a belső problémáinkkal gyengítettük az esélyeinket. Ennek ellenére nyugodt voltam, bevallom, rosszul érzem magam. Ismétlem, nagyot buktunk, kemény ütést kaptunk” – nyilatkozta Zoff az olasz Sky Sport televíziónak.
 • Szijjártó és a Fidesz nagyon sajnálja"Nagyon sajnáljuk a döntést. Az esetleges győzelem hatalmas lehetőséget jelentett volna Magyarország számára gazdasági, infrastruktúra-fejlesztési és sportszakmai szempontból is." Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője. (MTI)
 • Várhidi szomorú, de előre tekintVárhidi Péter, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a helyszínen szomorúan vette tudomásul az ukrán-lengyel pályázat sikerét, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a célja nem változott, azaz egy jó erőkből álló együttes kialakítása 2012-ig. "Platini elnök úr bejelentése előtt nem lehetett semmit sem tudni, ám korábban erősen tartotta magát itt az a hír, hogy az ukránok és a lengyelek biztosan nem nyernek. Persze aztán éppen ők örülhettek. Most már előre kell néznünk és a selejtezőkön kivívnunk a részvételi lehetőséget a 2012-es Eb-re. Azt eddig is tudtuk, hogy mindenképpen ütőképes csapatot kell építenünk 2012-re, akkor is ha rendezhettünk volna. Annyi a különbség, hogy így már a selejtezőben is teljesítenünk kell." (MTI)
 • Nyilasi szerint a nevető harmadik futott beNyilasi Tibor szerint a lengyel–ukrán Eb-rendezés azt jelenti, hogy a pályázók közül a nevető harmadik futott be Cardiffban. "Nagy csend volt a lengyelek és az ukránok körül, kevés információt kaptunk róluk. Az ítéletre hatással lehetett az is, hogy az UEFA végrehajtó bizottságának Hrigorij Szurkisz személyében van egy befolyásos ukrán tagja is. A mi anyagunk elsősorban az érzelmekre és a magyar futballmúltra épített, ami azonban kevésnek bizonyult. Ennek a hideg zuhanynak rá kell ébresztenie mindenkit, hogy eladható, profi futballra és alulról való építkezésre van szükség" - nyilatkozta a Sporttelevízióban a 70-szeres válogatott Nyilasi. (MTI)
 • Futottak még: Magyarország és HorvátországRendkívül tárgyilagosan számol be az ukranews.com (Ukrainski Novini) az Európa-bajnokság rendezési jogának odaítéléséről. Az orosz nyelvű vezető anyagból kiderült, hogy a tervek szerint 2012-ben az Eb nyitómeccsét Varsóban, a döntőt Kijevben rendezik. Kijev, Lvov (Lemberg, Lviv), Donyeck és Dnyepropetrovszk az a négy ukrán város, ahol a meccsek lesznek. Lengyel részről Varsó, Wroclaw, Gdansk és Poznan a kijelölt helyszín. Tartalékként jön számításba Harkov és Odessza, illetve Krakkó és Chorzów, ha valahol nem készülnek el a létesítmények, vagy 16-ról 24-re emelték volna az Eb résztvevőinek számát. Az ukrán hírforrás mindössze egyetlen mondatban emlékezik meg a cikk végén arról, hogy a pályázaton részt vett még Magyarország és Horvátország (közösen), illetve Olaszország.
 • A lengyel szurkolókat nem lepte meg a döntés„Egyáltalán nem lepett meg hogy győztünk” - mondta Palek, a helyszínen tartózkodó lengyel szurkolók vezére, aki 20-30 szurkoló társával, nagyszabású kocsmázással tervezi megünnepelni a győzelmet.
  Arra a kérdésre, hogy információk szerint a lengyel-ukrán pályázat volt a leggyengébb, bólogatva annyit felelt, mégis mindegyik országnak volt esélye.
  Szerinte azért nyerhettek, mert Olaszországban már sok nagy sportesemény volt, Magyarországnál és Horvátországnál pedig népesebb Ukrajna és Lengyelország.


 • MDF: Az utánpótlásnevelésre költsék a pénztAz MDF sajnálja, hogy nem Magyarország és Horvátország rendezheti a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságot; a párt azt javasolja, hogy az Eb-re szánt pénzt utánpótlásnevelésre költse az állam, mondta Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője. "Azt a pénzt, amit a kormány az Eb rendezésére szánt forrásként - javaslatunk szerint - egyenlő arányban kellene elosztani a diák- és utánpótlássport fejlesztésére, valamint a szabadidősport támogatására és az olimpiai felkészülésre; külön hangsúlyt kéne fektetni a lakosság edzettségi állapotának növelésére, mert ez katasztrofális." (MTI)
 • Walesa levélben kampányoltA korábbi lengyel államfő Lech Walesa az Európai Labdarúgó Szövetségnek írt levelében kifejtette, hogy ha a két ország kapná meg a rendezési jogot, az lenne a tényleges kísérlet a felzárkóztatásukra a Nyugathoz. Egyúttal ez lenne az elmúlt tizenöt évben elkezdődött változások befejezése.
 • Blokád alá vették a kijevi alkotmánybíróságotA Kyiv Post angol nyelvű internetes lap nem is vezető anyagban hozza, hogy Ukrajna elnyerte Lengyelországgal együtt az Eb rendezési jogát. Szerdán délelőtt ugyanis több ezer ember torlaszolta el a kijevi alkotmánybíróság bejáratát. A bíróságot Viktor Janukovics, az oroszbarát miniszterelnök ellenfelei vették blokád alá. Ezzel sikerült egy időre elhalasztaniuk a meghallgatásokat arról, hogy alkotmányos-e a nyugatbarát Viktor Juscsenko elnök döntése a parlament feloszlatásáról. (A parlamentben Janukovicsé a többség.) Végül rohamsisakos rendőröknek sikerült bejuttatniuk az épületbe az alkotmánybírókat, miközben őket zászlókat lengető tüntetők próbálták akadályozni. A meghallgatások ezután 16 bíró jelenlétében kezdődhettek meg. (A testület összesen 18 főből áll.)


 • Az eredményhirdetés pillanatai videónAz olasz lastampa.it honlapjára már felkerült a videó, amikor Michel Platini UEFA-elnök bejelenti, Ukrajna és Lengyelország rendezheti a 2012-es Európa-bajnokságot.
 • Olasz könnyek CardiffbanA 2012-es Eb megrendezésére előzetesen nagy esélyesenek tartott és magabiztos olaszok sportminiszter asszonya a döntés kihirdetésekor sírva fakadt. (MTI)
 • Nullázott a magyar pályázatAz ukrán–engyel pályázat nyolc, az olasz négy szavaztot kapott, a magyar–horvátot nem támogatta egy végrehajtó bizottsági tag sem, vagyis egy kör döntött Cardiffban. Ezt Imre Mátyás, a magyar–horvát pályázat médiamenedzsere a 2012-es labdarúgó-Eb-pályázat győztesének kihirdetése után UEFA-forrásra hivatkozva közölte a Cardiffban jelenlévő magyar újságírókkal, jelezve, hogy a sorrend egyetlen szavazáson dőlt el. Ezt az információt adta közre - ugyancsak nem hivatalos forrásból értesülve - az UEFA-ra hivatkozva a Reuters hírügynökség, illetve a BBC is. Korábban tudósítunk úgy értesült, az első körben még nem dőlt el a szavazás és három vb-tag a magyar–horvát pályázatra adta szavazatát.
 • 70 és 75 ezres lesz a két fő stadionAz ukránoknak eddig egyetlen stadionja sem felel meg az UEFA előírásainak, hiszen a kijevi, amelyikben a válogatott szokta a nemzetközi meccseit játszani, az nem fedett. Igaz jelenlegi állapotában 75 ezres, de még kell rá költeni. Donyeckben a Sahtar-stadion helyett újat építenek, ötvenezreset. Lvovban és Dnyepropetrovszkban is új épül, előbbi negyven, utóbbi harmincötezres. A lengyeleknek két új stadionra lesz szükségük, a varsói hetvenezres lesz, a gdanski 44 ezres. Emellett poznani (46.000), a wroclawi (45.000), a krakkói (33.000) és a chorzówi (60.000) csak átalakításra szorul.
 • Gyárfás: A pályázatért enyém a felelősségElsírta magát és kiment a teremből a cardiffi Eb-döntés kihirdetésekor Gyárfás Tamás. A magyar szervezőbizottság elnöke úgy véli, ha a pályázat miatt buktunk, övé a felelősség, ha más okok miatt, akkor megoszlik.
 • SZDSZ: 2016-ot is elveszítettük"Nagy meglepetés az egész európai közvélemény számára, hogy Lengyelország és Ukrajna rendezheti a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságot" - mondta Világosi Gábor szabad demokrata ügyvivő. A politikus szerint az észérvek az olasz vagy pedig a magyar–horvát pályázat mellett szóltak, az UEFA döntése sem a sportág jelenlegi fejlettségével, múltjával, az infrastruktúrával vagy az általános politikai stabilitással nem indokolható Lengyelországot és Ukrajnát tekintve. Valószínűleg erősebb volt a lobbitevékenységük, mint a miénk. Világos szerint ezzel a döntéssel nemcsak a 2012-es rendezés jogát vesztettük el, hanem a 2016-os Eb-t is, mivel kizárt, hogy kétszer egymás után ugyanannak a régiónak ítélnék ezt a lehetőséget. (MTI)
 • Juscsenko felejthetetlen élményben bízikViktor Juscsenko ukrán államfő közleményében kifejtette, hogy a döntés mindkét ország számára óriási lehetőséget jelent. "A 2012-es Európa-bajnoksággal Ukrajna és Lengyelország is csodálatos esélyt kapott arra, hogy különleges sporteseményt rendezzen és vendégül láthassa a kontinens futballelitjét. Mindkét ország képes arra, hogy felnőjön egy ilyen nagy torna magas színvonalához, emellett szurkolók millióival oszthatja meg városai felejthetetlen atmoszféráját, történelmét és ízelítőt adhat a szláv kultúrából és vendéglátásból." (MTI)
 • Platini szerint nincs vesztesMichel Platini, az UEFA elnöke úgy véli: Lengyelország és Ukrajna győzelmével jó helyre került a 2012-es Európa-bajnokság. "Ebben a versenyben nincs vesztes, csak olyan pályázatok, amelyek ezúttal nem nyertek. Csak a legnagyobb elismeréssel tudok a három kandidáló erőfeszítéseiről és lelkesedéséről beszélni. Mind az öt résztvevő szövetségnek köszönjük a munkát, de köszönet illeti a politikusokat és a futballszurkolókat is, akik támogatták a pályázatokat." (MTI)
 • Blohin szerint Szurkisznak szobrot kéne állítani"Hrihorij Szurkisznak életében emlékművet kellene állítani" - nyilatkozta az ukrán győzelem után Oleg Blohin. Az egykori aranylabdás, a válogatott szövetségi kapitánya különösen azért dicsérte a nemzeti labdarúgó-szövetség elnökét - és az UEFA végrehajtó bizottságának tagját -, mert a semmiből készített csodálatos pályázatot és aratott fényes győzelmet. Az országban zajló botrányok közepette ez rettenetesen kemény és bonyolult feladat volt, mondta Blohin.
 • Pofon az olasz labdarúgásnak”Nagyon sajnálom, csalódott vagyok” – mondta az eredményhirdetés után az olasz sportminiszter, Giovanna Melandri majd a corriere.it tudósítása szerint sírva hagyta el a termet. Később azt nyilatkozta: ”Nem maradt más, a pályán kell megnyernünk ezt az Eb-t”.

  Antonio Matarrese ligaelnök szerint a döntés nem a napokban született meg. ”Szerintem az UEFA már jó ideje elhatározta, kinek adja ezt az Eb-t. Pofon az olasz futballnak. Az UEFA politikája megváltozott, új horizontokra akar nyitni” – magyarázta a lastampa.it-nek.

  Ugyanez a véleménye a pályázatot vezető Luca Pancallinak: ”Politikai megfontolások vannak az UEFA döntése mögött, keletet is be akarják vonni a futballba, és ehhez nagy labdarúgó eseményeket kell odavinni. A bundabotrányunk és a cataniai zavargások nem számítottak, nem hiszem, hogy emiatt büntettek volna minket.”

  A la Stampa honlapja szavaztatja olvasóit: kinek a hibája, hogy elbukták a 2012-es rendezést? A voksok 48 százaléka szerint az olasz futballvezetők szúrták el, 24 százalék állítja, az UEFA nem akarta, hogy Olaszország rendezzen. Húsz százalék úgy gondolja, a tavalyi bundabotrány vetette vissza őket, hat magyarázza a kudarcot a februári, cataniai zavargásokkal.
 • Az UEFA történelmi döntést hozott"Tizenöt éve született meg a független Ukrajna, ami lehetőséget adott arra, hogy megmutassuk, kik vagyunk. Most kaptunk erre egy újabb esélyt" - nyilatkozta Hrihorij Szurkisz. Az ukrán labdarúgó-szövetség elnöke szerint ez történelmi döntés volt, és az Eb-rendező országok be fogják bizonyítani, hogy az UEFA döntéshozói helyesen döntöttek.
 • Schmitt Pál meg is lepődött, meg nem isSchmitt Pált, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökét meg is lepte a cardiffi döntés a 2012-es Eb-rendezésről, meg nem is. A már Amszterdamban tartózkodó sportdiplomata szerint szoros lehetett az eredmény, mert kedd este Walesben még olyan hírek terjedtek el, hogy a horvát-magyar anyag áll nyerésre. "Nagyon sajnálom, mert nagyon sok erőfeszítés volt a pályázatunkban." Schmitt szerint a döntést befolyásolhatta, hogy a két győztes ország összesen 100 milliós piacot is jelent, míg Magyarországon és Horvátországban összesen alig 15 millió ember él. "Nem szabad feladni, most megalapoztuk egy következő kandidálás lehetőségét. Ne ítélkezzünk gyorsan, egyelőre elemezni kell, hogy mit tettünk rosszul. Jó kezekbe kerül az Európa-bajnokság, de óriásit lendített volna a magyar sportéleten egy sikeres pályázat." A MOB elnöke emlékeztetett arra, hogy a lengyelek és különösen az ukránok óriási erőkkel vonultak fel Cardiffban, ahol nemcsak a két államfő volt jelen, hanem olyan világhírű sportolók is, mint Szergej Bubka rúdugró, Andrij Sevcsenko, a Chelsea labdarúgója, Oleg Blohin korábbi futballsztár és az ökölvívó Klicsko fivérek. (MTI)
 • A fórumozók nem lepődtek meg a döntésenAz Index fórumain a szurkolók nem éppen szomorúságuknak adtak hangot, ugyanakkor meg sem lepődtek a döntésen. Két külön topikban, a ferencvárosi és az újpesti oldalon kerestünk a döntés utáni hozzászólásokból pár érdekesebbet, de a fórumozók a Kampány a foci-Eb ellen! topikban is fejtegetik véleményüket.

  Szmeagol szerint Puskásra, fűzős labdára, fekete-fehér gólokra nem lehet építeni 2007-ben. Olyan ország nem kap Eb-t, ahol nincs labdarúgás. Ehhez kapcsolódott Greenie, aki szerint a vereség oka, hogy 15 év alatt egy nyomorult stadion nem épült, csak egy kicsit kipofozták a barbit, mondjuk ott több okból sem lehetnek meccset rendezni, ergo felesleges volt költeni rá.

  A lila-fehér oldal sem fogta vissza magát. Az egyik hozzászóló úgy véli, ahelyett, hogy kifizették volna a csapatoknak a tavalyi helyezéspénzeket most több tízmilliót kidobtak az ablakon! Egy másik vélemény ennél is durvábban fogalmaz: Gyárfás, Kisteleki: elkúrtátok ezt is! Viszlát!
 • Legendás szláv vendégszeretet"A 2012-es Európa-bajnokságnak köszönhetően Ukrajna és Lengyelország a futballszurkolók millióval ismertetheti meg gyönyörű városait, kivételes kultúráját és a szláv vendégszeretetet" - örvendezett a döntés után Viktor Juscsenko ukrán államfő.


 • Szavazzon, ki szúrta el!

  Miért buktunk?

  A másik vesztes, Olaszország egyik vezető napilapjának weboldalán az olvasók szavazhatnak, miért bukott el 2012-es Eb-pályázatuk.

  A közös magyar–horvát pályázat nulla szavatazattal esett ki az UEFA-vezetők döntésekor, a győztes ukrán–lengyel nyolcat, az olasz négyet kapott.

  Az olasz válaszolok úgy vélték, a futballvezetők tehetőek azért felelőssé, mert a nagyesélyesnek tartott pályázat elbukott Cardiffban.

  Kattintson ön is a keretesünk kilenc pontjának valamelyikére, és voksoljon: ki a felelős a mi kudarcunkért?

 • Szavazzon! Kivel pályázzuk meg a 2016-os Eb-t?Nem lőttük még ki az összes szomszéd országot, akár még válogathatunk is, hogy kivel próbálkozzunk a következő Eb-re. Ha egyáltalán.
 • Klicsko és Bubka is boldogÉrthető boldogsággal nyilatkozott a cardiffi eredményhirdetés után az ukrán küldöttséggel tartó két sportlegenda, Vitalij Klicsko és Szergej Bubka. "Az egész ország ünnepel, az emberek örömmámorban úsznak és tripla szaltókat ugrálnak. Az UEFA döntése elősegíti Ukrajna fejlődését és európai integrációját" - jelentette ki a nehézsúlyú a volt profi ökölvívó világbajnok Klicsko. A rúdugrásban számtalan világcsúcsot elért Bubka, aki jelenleg az ukrán olimpiai bizottságot vezeti, tömören összegzett: "Nagyszerű győzelmet arattunk, amely sokat jelent országunk jövőjének. Büszke vagyok." (MTI)
 • Este már magyarázhatják a bizonyítványtA Cardiffban járt magyar delegáció gépe várhatóan ma 20.30-20.40 között száll le a Ferihegy I-es repülőtéren. A magyar delegáció vezetői megérkezésüket követően a Ferihegyi repülőtéren tájékoztatást adnak a sajtó munkatársai részére a Cardiffban történtekről.
 • A semlegesek szerint csodálatos döntés születettA cardiffi városháza sajtóközpontjában dolgozó külföldi újságírók szerint csodálatos döntést hozott az UEFA. "Platini betartotta megválasztása előtti ígéretét, és valóban segíteni igyekszik az eddig háttérbe szorult nemzeteket - mondta az ARD német televízió kommentátora. - Van egy kis kockázat a döntésben, hiszen nem tudhatjuk, hogy milyen körülmények várnak majd ránk, de ez az egyetlen járható út, így lehet csökkenteni a különbséget a gazdagabb és szegényebb országok között. Örülök a helyszín kiválasztásának és nagyon kiváncsian várom a 2012-es Eb-t."

  Az ARD riportere szerint a magyar-horvát pályázat úgy szerepelt, ahogy az várható volt. "Németországban az elmúlt napokban természetesen mi is próbáltuk megtippelni, hogy ki nyerhet és minden szakértő úgy vélte, hogy Olaszország és Lengyelország, illetve Ukrajna között dől el a verseny. Magyarország fantasztikus futballmúlttal rendelkezik, de lassan 30 éve nincs nemzetközi szinten is jegyzett csapata."

  A BBC munkatársa is elégedett volt a döntéssel. "Horvátország gyönyörű, majdnem minden évben ott nyaralok a családommal, de ez kevés az Eb megrendezéséhez. Az ukrán-lengyel piac hatalmas lehetőségeket kínál, nem hittem volna, hogy az UEFA ilyen bátor lesz és Olaszországgal szemben a kelet-európai térségnek adja az Eb-t, de nagyon örülök neki. A magyar-horvát pályázatról alig rendelkezem információval, ezért az ő szereplésük számomra nem jelent meglepetést." (MTI)
 • A horvát államfő szerint a két kis ország veszítettStjepan Mesic horvát köztársasági elnök csalódottan vette tudomásul, hogy nem a magyar-horvát, hanem a lengyel-ukrán pályázat nyerte el a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogát. "A nagy számok győzelme volt ez. Mi kis ország vagyunk, míg a győztesek a nagy európai államok közé tartoznak. A politika is szerepet játszott a döntésben, mivel Lengyelország EU-tagállam, a rendezés pedig segíti Ukrajna euroatlanti integrációját."
 • Nincs mit sajnálnunkMiután a költségvetés a gazdaság leggyengébb láncszeme, elemzők szerint érdemi kockázatokat kerültünk el az Európa-bajnokság rendezési jogának elvesztésével. Ambrus Gábor a 4CAST-tól a Portfolio.hu-nak elmondta, véleménye szerint a kormányzatnak fel kellett volna erősítenie a megszorításokat a büdzsé tartásához. Claire Dissaux, a Calyon elemzője hozzátette, hogy a gazdaságra gyakorolt hatás marginális lett volna. Ráadásul miután a költségvetés kiadási oldala átalakításra szorul, az is elképzelhető lett volna, hogy hazánk negatív egyenleggel kerül ki a rendezésből. Kovács György szerint a kormányzatnak most is, ahogy abban az esetben is, ha megnyertük volna a jogot, a reformokra kell koncentrálnia. A Budapest Economics kutatója szerint egy ilyen megaprojekt más beruházásokat szorított volna ki. (Portfolio.hu)
 • A magyarokon bukott el a közös pályázatA dpa német hírügynökség elemzésében kiemeli, hogy a magyar–horvát pályázat a magyarok miatt nem számított esélyesnek. Az országban ugyanis nagyfokú az érdektelenség a futball iránt, a válogatott pedig húsz éve nem szerepelt nagy nemzetközi eseményen.
 • Zéró toleranciaGyárfás éjjel-nappal a szavazatszerzésen agyalt: egy sem jött össze. Pedig tökéletes makettjeink voltak, tett helyett viszont még tender sincs. Jegyzet.
 • Az oroszok üdvözlik a győzteseketGratulált az ukrán–lengyel duó győzelméhez Vitalij Mutko. Az orosz labdarúgó-szövetség elnöke azt mondta: "Nehéz bármit is mondani, nyertek, üdvözölni kell őket." Mutko szerint korai arról beszélni, mikor rendezhet Európa- vagy világbajnokságot Oroszország. Az ukrán és az orosz sajtóban korábban hírek jelentek meg arról, hogy Platini pályázásra biztatja az oroszokat, ezért sincs esélye az ukrán–lengyel pályázatnak.
 • Fidelitas: Elkúrtad, Feri!"Magyarország számára hatalmas lehetőséget jelentett volna a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésének lehetősége. A mai döntést nagyon sajnáljuk, szomorúak vagyunk amiatt, hogy ismét elszalasztottunk egy jövőnk szempontjából fontos lehetőséget" - kezdődik a Fidelitas közleménye, aztán felteszik a kérdést: miért vesztettünk. - Hetek, hónapok óta csak arról hallottunk ugyanis, hogy a magyar-horvát pályázat messze a legjobb, és rendkívül sikeres prezentációkon van túl a szervezőbizottság."

  "Magyarország már sokszor prezentált szép dolgokat Európának. De a tartalomról rendre kiderült, hogy az nem több egyszerű hazugságnál. Gyurcsány Ferenc neve Európában összeforrott a hazugság, a hiteltelenség és átverés politikájával. Mert ha valaki »trükkök százait« veti be egész Európa átverésére, akkor vajon mit várhat tőle a kontinens egy focipályázat kapcsán? Gyurcsány Ferenc jövőnk egy újabb nagy lehetőségét vette el tőlünk. Nem először. Minden jólneveltségünk és udvariasságunk mellett is csak a »klasszikust« tudjuk idézni: Elkúrtad, Feri!" - zárul a közlemény.
 • Kósa: Európában ismerik Gyurcsány garanciáitDebrecen, Győr és Székesfehérvár az elbukott Eb-pályázat után is szeretné véghezvinni a tervezett fejlesztéseket.
 • Összefoglaló: Rémálom lett az Eb-pályázatMindenkit, talán még a végül győztes jelentkezőket is meglepte Michel Platini UEFA-elnök szerdai bejelentése, miszerint Lengyelország és Ukrajna rendezi meg a 2012-es futball-Európa-bajnokságot. A most Horvátországgal próbálkozó magyaroknak ez volt a harmadik kísérlete és ez lett a legkínosabb: a döntéshozó végrehajtó bizottság egyetlen tagja sem szavazott ránk. A pályázati főnök Gyárfás elsírta magát, Gyurcsány szerint nem szabad csüggedni, mert elkezdődött valami, Kósa debreceni polgármester szerint a kormányfő garanciavállalásait jól ismerik Európában. Az olasóink szerint a rossz focink miatt nem kaptuk meg ezt az Eb-t sem és el kellene felejteni a 2016-os jelentkezést.
 • A lengyelek gazdasági fellendülésben reménykednek

  A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság megrendezése tovább élénkítheti és elnyújthatja Lengyelország gazdasági növekedését - jelentette ki Zyta Gilowska pénzügyminiszter a cardiffi döntés után. A miniszter szerint "még egyetlen egy ország sem veszített egy ilyen rendezvényen". Gilowska arra számít, hogy rengeteg tőke fog beáramlani az országba, s öt év erőteljes gazdasági növekedés vár Lengyelországra, sőt a rendezvénynek köszönhetően talán még ennél is több.

  A BNP Paribas elemzői szerint az Eb megrendezéséből származó haszon nagyobb lesz, mint a költségek, illetve a kockázatok. Becslések szerint 15 milliárd zloty, hozzávetőleg 4 milliárd euróba kerül majd az Eb Lengyelországnak. Az elemzők szerint élénkülni fog a gazdaság, erősödik a nemzeti valuta, növekszik a foglalkoztatottság és nőnek az idegenforgalmi bevételek. A kockázatok között azt említik az elemzők, hogy növekedhetnek a költségvetési kiadások, s ez késleltetheti az euró bevezetését.

  A hírre jelentősen emelkedtek a részvényárfolyamok a varsói tőzsdén, sőt még a bécsi börzére is kihatással volt az UEFA-döntés: a több varsói szállodában is érdekelt osztrák Warimpex ingatlanfejlesztő cég részvényeinek árfolyama megduplázódott délután.

 • Kóka is sajnálja

  Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, őszintén sajnálja, hogy nem Magyarország és Horvátország rendezheti a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságot, annak ellenére, hogy a pályázata igényes, célratörő és prezentálása során is professzionális volt.

  A pályázat fővédnöke szerint mindenképpen megilleti a dicséret és az elismerés azokat, akik az előkészítésben dolgoztak, a pályázatot összeállították, illetve az ilyenkor szükséges és nagyon munkaigényes, bár nem látványos háttérfeladatokat elvégezték.

  Kóka János az MTI-hez eljuttatott közleményében azt a meggyőződését is megfogalmazta, hogy nem a pályázatot készítő, valódi csapatmunkát végzőkön múlt a siker.

 • Elmarad a sajtótájékoztatóA 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságra kandidáló magyar-horvát pályázati bizottság értesíti az újságírókat, hogy az eredetileg csütörtök tizenegy órára a budapesti Hilton Szállóba meghirdetett sajtótájékoztató elmarad. Az eseményre igény szerint, szerényebb körülmények között egy későbbi időpontban kerülhet sor. (MTI)
 • Mészöly: Átvertek minket!A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság helyszinéről döntő UEFA-vb-ülésről hazatérő magyar delegáció tagjai közül Lamperth Mónika magyarázkodott, Kistelekit kifütyülték, míg Gyárfás szerint a sportdiplomácia terén hiányzott a szükséges plusz. Mészöly Kálmán előbb kiborult, majd kiabálni kezdett, végül elsírta magát.
 • A nagy cégek nem nagyon bánják, hogy buktunkA nagyobb tőzsdei cégek közül csak a Danubius Hotels készült komolyan arra, hogy hazánk rendezheti a 2012-es foci-Eb-t. Az UEFA ugyanis a csapatok, a szponzorok, a sajtó és a szurkolók számára már igen komoly szobakapacitást kötött le hazánkban. A magyar cégek közül az OTP akár még nyerhet is, köszönhetően ukrán leánybankjának.
 • Gyárfás: Meg lettünk etetve horvát barátunk révénA csúfosan elbukott horvát-magyar Európa-bajnoki pályázat leköszönő magyarországi vezetője, Gyárfás Tamás állítása szerint nem ismeri Hrihorij Szurkiszt, aki a legmeghatározóbb szerepet játszotta az ukránok és a lengyelek sikerében. Bűnbaknak állította viszont be a horvát Vlatko Markovicot, aki 9-3-as szavazati arányt ígért, és aki szerinte egy másik esetben is megetette a magyarokat. Kisteleki István MLSZ-elnök otromba győzelemről beszélt a csütörtök reggeli Nap-keltében.
 • A horvátok Markovic futballelnök fejét követelikÚgy tűnik, Horvátországban sokkal komolyabb következményei lehetnek a magyarokkal közösen elbukott Eb-pályázatnak. A szurkolók és a labdarúgó-szövetség korábbi vezetői is Vlatko Markovic elnök távozását akarják. Ő azonban kitart pozíciója mellett, és nem érti, miért nem nyertünk. Ugyanakkor fél, mert a infrastrukturális fejlesztéseket az Eb-rendezés nélkül nehéz lesz elvégezni
 • A győztesnek mindig igaza van, igen, megcsináltukMára teljesen eltűntek az ukrán internetes lapok vezető hírei közül a 2012-es futball Európa-bajnokság rendezésével kapcsolatos fejlemények. Örülnek, örülgetnek ugyan, de csak az egyre jobban kiteljesedő alkotmányos krízis árnyékában. A lengyelek lelkesek, oroszok pedig most jöttek rá, hogy milyen ostobák.
 • Welt: Sötét alakok nyerték el az Eb-tA német konzervatív lap, a Die Welt szerint a 2012-es Európa-bajnokságot elnyerő Lengyelország és Ukrajna futballvezetői kapcsán a korrupciót emleget és azt feltételezi, hogy a közös Eb nem az egyszerű embereknek, hanem a nagyvállalatokat irányító oligarcháknak lesz majd jó.
 • Cardiffi édes éjszaka okozta az olaszok vesztét?Az olasz szervezőbizottság önkritikus, az ország sajtója viszont külső okokra is fogja Eb-pályázatuk bukását. Nyilvánvaló hibák, Platini, Blatter, Szurkisz és a cardiffi édes éjszakák miatt veszítettek.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat! • Eladnék
 • Biztosítás