Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Platini szerint már januárban eldőlt az Eb-rendezés

2007.05.03. 16:56
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke, Michel Platini egy olasz sportnapilapban elmondta, nem is Cardiffban dőlt el a három Európa-bajnoki pályázat sorsa, hanem két és fél hónappal korábban. Elismerte, elődje valamennyi jelentkezőnek odaígérte az esemény rendezési jogát.

Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke szerint politikai döntés született két hete, a 2012-es Eb házigazdájának cardiffi kijelölésekor, melynek során a magyar-horvát pályázat egyetlen szavazatot sem kapott, és az ukrán-lengyel duó szerezte meg a győzelmet.

Nem Walesben döntöttek

"A pályázati anyagok közül az olaszoké volt a legjobb, de ebben az esetben politikai választásról volt szó. A határozat nem is Walesben jött létre, hanem már a düsseldorfi UEFA-elnökválasztáson. Elődöm és riválisom, Lennart Johansson felelőtlenül minden jelentkezőnek beígérte az Eb-rendezést" - mondta a francia sportdiplomata a La Gazzetta dello Sport című napilapnak.

Egyúttal alátámasztva, hogy Blatter márciusi látogatása nem volt véletlen a két országban. Kivált, mert Platini egyértelműen Blatter emberének tekinthető.

A januári elnökválasztás után az Index előrejelezte, Platini megválasztásával a magyar-horvát pályázat hátrányba került, hiszen a két ország Lennart Johanssont támogatta.

Miben hibáztak az olaszok?

Platini hozzátette, az olaszok sok hibát követtek el, például nem néztek körül a saját házuk táján, amikor pedig bundaügyek és erőszak jellemzik az ottani futballéletet. A magyar pályázatról, a 13448 oldalról szót sem ejtett.

"Cardiffnak az a tanulsága, hogy nem feltétlenül a nagy országok kapják meg az Eb-t. Akárhogy is van, az élet megy tovább" - nyilatkozta az ötvenegy éves Európa-bajnok.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!