Móric
14 °C
17 °C

Az Újpest legyőzte a címvédő Debrecent

2007.05.04. 21:34
Az Újpest FC hazai pályán két góllal legyőzte a címvédő, listavezető DVSC-TEVA együttesét a labdarúgó Borsodi Liga 27. fordulójának nyitómérkőzésén.
Az első félidő első percében sokkolta az Újpest a címvédőt: Kovács balról érkező beadásakor röviden fejelték ki a labdát a vendégek, Sándor György lekezelte azt, majd 22 méterről a kapu bal oldalába bombázott (1-0).

Ezzel az újpestiek saját szurkolóikat is megnyugtatták, a hazai ultrák ugyanis a meccs előtt egy óriási transzparenssel fejezték ki nemtetszésüket a múlt heti, Vác elleni sima vereség kapcsán: "Szerezzétek vissza a bizalmunkat!".

A folytatásban is inkább a hazaiak akarata érvényesült, a vendégek csak egy-egy pontrúgással veszélyeztettek.

A 19. percben következett egy újabb újpesti helyzet: Füzi emelt az ötösön érkező Sándor elé, a középpályás mellel levette a labdát, de négy méterről a kirepülő Baloghba lőtt.

Tizenegyest ront a Debrecen, növeli az előnyt az Újpest

Az MTI ezután már csak a meccs második félidejéből tud említésre méltó eseményt felsorolni. A szünet után a debreceniek hasonló esélyt kaptak, mint az első félidőben az Újpest: gyors gólt szerezhettek volna. A 47-48. percben ugyanis Kiss próbált betörni a büntetőterületen belülre, Vaskó a tizenhatos vonalánál visszarántotta, a játékvezető tizenegyest ítélt. A debreceni büntetőt Aco Stojkov középre lőtte, az elvetődő Balajcza lábbal hárított.

Az 53. percben az újpesti Kovács Zoltán kapott jó labdát a bal oldalon, betört a 16-oson belülre, majd 12 méterről kilőtte a bal alsó sarkot (2-0). Ez volt Kovács karrierjének tizennyolcadik gólja, amelyet a Debrecen ellen szerzett.

Komlósi ütötte meg Kovácsot a vendégek térfelének közepén, amiért megkapta második sárga lapját a 73. percben, kiállításával gyakorlatilag eldöntötte a meccset is. Tíz emberrel a Debrecennek nem volt már sem ereje, sem esélye az egyenlítésre.

A szurkolókról...

A rangadót beárnyékolta a két szurkolótábor minősíthetetlen magatartása: a lila-fehér drukkerek végig rasszista rigmusokkal zavarták a játékot, ebben a találkozó elején a debreceniek is partnernek bizonyultak, a vendégek később visszafogottabban viselkedtek.

Az MTI emlékeztet arra, hogy a FIFA előírja: rasszista rigmusoknál a játékvezetőnek először meg kell állítania a játékot, majd, ha a sportszerűtlenség folytatódik, félbe kell szakítania a meccset. Ez Újpesten nem történt meg.

A mérkőzés játékvezető-ellenőre, Huták Antal szerint a bíró helyesen járt el, mivel a meccset csak folyamatos rasszista izgatás esetén kellett volna megszakítania a bírónak. Jelentése szerint azonban "mindkét együttes drukkerei akkor kezdtek el huhogni és cigányozni, amikor valamelyik színes bőrű futballistánál volt a labda, azonban rögtön elhallgattak, amikor más került játékba", azaz szerinte nem volt folyamatos a rasszista megnyilvánulás.

Jegyzőkönyv

Eredmény: Újpest FC - DVSC-TEVA 2-0 (1-0)
Szusza Ferenc Stadion, 4000 néző, v.: Fábián
gólszerzők: Sándor (1.), Kovács Z. (53.)
sárga lap: Vaskó (47.), Kovács Z. (53.), Sándor (56.), Habi (62.), Füzi (89.), illetve Komlósi (14., 73.), Sidibe (29.), Kiss I. Z. (72.), Bernáth (80.)
kiállítva: Komlósi (73.)
Összeállítások:
Újpest FC: Balajcza - Zaleh (Tóth B., 63.), Vaskó, Vermes, Füzi - Habi (Kiss II. Z., 89.), Erős K., Korcsmár - Sándor - Tisza (Kőhalmi, 83.), Kovács Z.
DVSC-TEVA: Balogh J. - Bernáth (Tchana, 81.), Komlósi, Mészáros, Leandro - Dombi (Tulio, a szünetben), Kiss I Z., Thierry, Dzsudzsák - Sidibe, Stojkov (Zsolnai, 52.)