Szilárda
-4 °C
3 °C

Tizenegyesekkel kupagyőztes a felvásárolt Honvéd

2007.05.09. 22:10
A bajnoki címre erősen aspiráló Debrecennek nem sikerült begyűjtenie történetének második Magyar Kupa-sikerét, mert a tizenegyeseket nem tanulták pontosan lőni a Loki játékosai. A honvédosok jobban összpontosítottak, övék lett a trófea, Supka edző bosszút állt korábbi csapatán. De remélhetőleg ezt ő maga sem értékeli világraszóló sikernek, mint az szokás a hazai futballban.

Kevéssel hat óra előtt már felejthetetlen kupahangulat - a kisgyerekek nem igazán értették, mi történik - volt Újpesten, amikor a nem érdekelt újpesti drukkerek mintegy kétszázan várták a Honvéd fanatikusait a metró végállomásánál. Miután azonban kiderült, hogy a "csakakispestikek" eggyel a végállomás előtt leszálltak, az összeverődött tömeg megindult a Városkapu felé.

Az újpestiek harcra vágytak

A rendőrök ellenben tájékoztatást kaptak erről, így a mellékutcákból nagy erőkkel, több mikrobusszal kerültek elő, így a körülbelül kétszáz fős tömeget könnyen visszaszorították, atrocitás nélkül.


Sorban a falnál

A szurkolók nem próbáltak ellenállni, valahogy úgy éreztük, megadták magukat a túlerőnek, és ami ennél fontosabb, az előrelátásnak, hiszen a rendőrök az elmúlt évek gyakorlatának köszönhetően megedződtek, és az énekélő kispesti kórust gyalog kísérték a stadionba. Aztán persze az Árpád sörözőben már kemények voltak, a honvédosokra váró újpestieket a fal mellé állították. Az igazoltatás közben az egyik újpesti mobiljával lefényképezte az intézkedő rendőröket, mire egyikük némi fizikai ráhatással elvette tőle telefonját és törölte a képet. (A BRFK-tól az Index azt az információt kapta, hogy garázdaság miatt öt embert allítottak elő.)

Supka mester bosszúja

Eközben a két csapat - Honvéd és Debrecen - a Szusza-stadionban becsülettel gyűrkőzött egymásnak, a kispesti kispadon az a Supka Attila ült, aki a Debrecen legutóbbi bajnoki címét előkészítette, de rá a siker után megorrolt a tulajdonos, miután a jó nevű macedón bajnok kipörgette a Lokit sima 4-1-gyel a Bajnokok Ligájából.

Supka aztán úgy gondolta, hogy most kispesti trénerként méltó bosszút állhat korábbi munkásadóján, annál is inkább, mert tavaszra a Kispest megerősödött, és a Debrecen mögött a második helyen állt a magyar bajnokság tavaszi tabelláján.

Miután sokáig nem történt semmi az előzmények után az első félidőben, Szabó Tibor megjátszotta Ivancsicsot - őt egy pofonnal feddte meg Selymes Tibor, mert szerinte nem teljesített maximálisan Sopronban -, aki tizenegy méterről a hálóba emelte a labdát.

Feltámadt a Debrecen

Remek hangulat volt
Supka Attila, a Budapest Honvéd vezetőedzője: Nagyon színvonalas meccs volt, mindkét gárda megérdemelte volna a győzelmet. Úgy érzem, mi jobban akartuk a sikert, Magyarország legjobb csapatát múltuk felül. Ha több ilyen találkozót rendeznének, talán a bajnoki mérkőzések iránt is nagyobb lenne az érdeklődés".

Miroslav Beranek, a DVSC-TEVA vezetőedzője: Mindkét csapat jól játszott, a szurkolóknak köszönhetően végig remek volt a hangulat. Az első félidőben a Honvéd irányított, a másodikban mi voltunk a jobbak. Hiába szereztünk vezetést a hosszabbításban, előnyünket nem tudtuk megőrizni. A 11-es párbajt ellenfelünk jobban bírta idegekkel. Sajnos, mi a bajnokságban is rengeteg büntetőt kihagyunk".

A második félidőben a csereként beálló Sándor Tamás nagy passzt adott Sidibének, aki Zsolnait játszotta meg, neki pedig nem volt nehéz dolga, hogy közelről az üres kapuba passzoljon.

A rendes játékidő nem hozott újabb gólt, a hosszabbítás viszont igen, mindjárt kettőt is. A tizenöt perces ráadás hatodik percében Zsolnait visszahúzta Pomper, a jogosan megítélt büntetőt Sidibe végezte el, és ugyan a kispesti tábor huhogott egy jót és észrevehetőt, és nem rövidet, a szenegáli játékos a kapuba lőtt.

Bede: egyet ide, egyet oda

A játékvezetőnek, Bedének lehet, hogy nem fordult meg a fejében, hogy a FIFA szabályoknak megfelelően lefújja a meccset, végül nem így döntött.

Bede játékvezető úgy gondolta, ha már rúgat egy "tizit" az egyik oldalon, akkor egyet rúgat a másikon is. Koós "buktája" után Szabó Tibor a bal sarokba lőtte a büntetőt, ám a játékvezető ezt újra rúgatta. Szabó másodszorra is magabiztos volt, így egyenlített a Honvéd.

Két perccel a hosszabbítás vége előtt a Debrecen a szezon helyzetét bakizta el, így jöhettek a tizenegyesek, a Debrecenből pedig egyedül Sidibe találta el a kaput. A Kispest 3-1-re nyert, így úgy látszik Hemingway legalább pár százmilliós befektetése megérte a kockázatot, hiszen ha a nemzetközi kupában nyújt valami közepeset a Honvéd, már akkor komoly pénzre tehet szert a tulajdonos.

Jegyzőkönyv:
Budapest Honvéd - DVSC-TEVA 2-2 (1-0, 1-1), 11-esekkel: 3-1
Szusza Ferenc Stadion, 6880 néző, v: Bede
gól: Ivancsics (28.), Szabó (102., 11-esből), illetve Zsolnai (70.), Sidibe (96., 11-esből)
kiállítva: Pomper (96.), illetve Bíró (114.)
sárga lap: Benjamin (21.), Szabó (30.), Ivancsics (60.), Pomper (64., 96.), illetve Vukmir (36.), Bíró (77., 114.), Komlósi (112.), Sidibe (120.)
Budapest Honvéd: Tóth - Schindler, Pomper, Vincze - Benjamin, Smiljanic - Dobos (Bila, 90.), Szabó, Ivancsics - Abraham (Ndjodo, 57.), Hercegfalvi (Koós, 80.)
DVSC-TEVA: Balogh - Bernáth (Bíró, a szünetben), Komlósi, Mészáros, Leandro - Vukmir - Kiss, Tchana (Zsolnai, 62.), Tulio (Sándor, a szünetben), Dzsudzsák - Sidibe

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!