Viola
-5 °C
-2 °C

Darab szar a Chelsea és a 'Pool

2007.05.09. 17:36
Két angol élcsapat, a bajnoki második Chelsea és a BL-döntős Liverpool edzőinek, José Mourinhónak és Rafa Beníteznek szólt be keményen Jorge Valdano, aki játékosként világbajnok, edzőként a Real Madriddal spanyol bajnok volt.

Leszólta José Mourinhót, Rafa Benítezt, illetve a két edző csapatait, a Chelsea-t, illetve a Liverpoolt Jorge Valdano, Argentínával 1986-ban világbajnok exfutballista, a Real Madriddal bajnok exedző.

A volt klasszis a két angol élcsapat BL-elődöntői miatt akadt ki, amelyeken 210 perc alatt mindössze két gól esett, és a két 1-0-ás mérkőzés után büntetőkkel dőlt el a továbbjutás. Állítja, azért történt, mert a trénerek nem engedik kibontakozni focistáik tehetségét.

"Lógass botról egy darab szart a kezdőkörben a szenvedélyes, elvakult, őrült drukkerek előtt, és sokan azt mondják majd, művészet. A fantasztikus atmoszférájú angliai stadionokban lehet, hogy annak látszik, de nem az, csupán egy bot, amiről szar lóg le" - idézte a brit The Sun című bulvárlap Valdanót.

"A Chelsea és a Liverpool a legjobb példák: elszántak, összetartóak, nagyon taktikus, kemény, céltudatos futballt játszanak. De hol egy rövid passz? Hol egy csel? Ritmusváltás? Kényszerítő? Sarkazás? Kötény? Ne áltassuk magunkat, náluk ezekből semmi nincs. A komolyság és a fegyelem kiöli a kreativitást és a technikát".

Valdano szerint azért játszatak unalmas futballt, mert játékosként tehetség hiányában nem bontakozhattak ki, emiatt nem hisznek futballistáik egyéni képességeiben. Benítez tizenkét évet játszott a spanyol másod-, harmad- és negyedosztályban, már tizenhárom évesen kölyökcsapat edzője volt. Mourinho is próbálkozott a gyepen, de hivatalos meccsen még a portugál alsóbb osztályokban sem szerepelt.

"Mourinho és Benítez játékosként nem érhetett el semmit, a sikeréhség megmaradt, mindenre kiterjedő felügyeleti kényszerrel párosulva. Minden hiúságukat edzői karrierjükbe ölik, mivel a pályán nem voltak elég tehetségesek, nem bíznak futballistáik tehetségében sem. Nem hisznek benne, hogy improvizációval meccset lehet nyerni."

Legnagyobb angliai riválisaik közül az Arsenal-tréner Arsene Wenger sem volt nagy futballista, de 1978-tól 1981-ig az első osztályó RC Strasbourg igazoltjaként 1979-ben megnyerte a francia első osztályt. A Chelsea-t két év után a Premier League éléről letaszító Manchester United edzője, Sir Alex Ferguson 1958 és 1974 között volt profi labdarúgó, többek között a Glasgow Rangersben. A ma 65 éves menedzser 1967-ben a skót liga legdrágább játékosa lett, a Rangers, ahol két szezont töltött, 65 ezer fontért vette meg a Dunfermline Athletictől. Csatárként klubjaiban 327 meccsen 167 gólt szerzett.

Valdano 1984 és 1988 között volt a Real Madrid támadója, 1986-ban a vb-n négy gólt szerzett Argentína mezében, a 3-2-re megnyert döntőn 2-0-ás vezetéshez jutatta csapatát. A Realnál edzőként az 1994-1995-ös idényben lett bajnok. Ő fedezte fel Raúlt, a világklasszis máig futballbéli apjának tekinti, elsőszülött fiát miatta nevezte el Jorgénak.

Visszavonulása után könyvei jelentek meg Futballálmok és Rövid futballtörténetek címmel, kivételes intelligenciája miatt már játékosként is úgy nevezték: A filozófus.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!