Huba
17 °C
33 °C

750 ezres a kár a kupadöntő után az Újpest stadionjában

2007.05.11. 16:05
A szerdai Magyar Kupa-döntő után mindenki a nagyszerű szurkolásról beszélt, a meccsnek helyt adó újpestiek viszont másként emlékeznek a Honvéd-Debrecen találkozórang. Stadionjukban a meccs allatt és után 750 ezer forintos kárt okoztak a két csapat szurkolói. A lila-fehérek szerint ez megelőzhető lett volna, ha az MLSZ elfogadja a nézők elhelyezésére tett javaslatukat. Még választ se kaptak rá.

Szerdán az Újpest Megyeri úti stadionjában rendezték a labdarúgó Magyar Kupa döntőjét. A Honvéd és a Debrecen összecsapásából a hosszabbítás utáni 2-2-t követően és a büntetőrúgások után végül a fővárosiak kerültek ki győztesen. A Loki szurkolói a büntetőpárbaj után elvonultak, míg a győztes fél szurkolói még hosszasan ünnepelték csapatukat. Miután végeztek, elvonultak Kispestre, hogy saját stadionjukban, majd egy sörözőben folytassák az ünneplést.

Összetört székek, szétvert illemhely

Előtte azonban jelentős kárt okoztak a lila-fehérek stadionjában. Az Újpest vezetősége már korábban kérte az MLSZ vezetését, hogy ha már Újpesten rendezik a döntőt, legalább az újpesti tábor állandó helyére ne engedjenek szurkolókat, hiszen mindkét döntőbe jutott együttes szurkolótáborával elég ellenséges viszonyban vannak a lilák.

Ezek után nem volt meglepő, hogy összetört székek, szétvert illemhely és a pirotechnikai eszközöknek köszönhetően a pályát övező kiégett műfű maradt a két együttes szurkolói után.

750 ezerbe került az MLSZ-nek a kupadöntő

Az Újpest sajtóosztályán délelőtti érdeklődésünkre még nem tudtak pontos kárfelméréssel szolgálni, annyit azonban elmondtak, csütörtök estig összeszámolták a megrongált székeket és még őket is meglepte, mekkora kár keletkezett a stadionban.

A találkozó egyébként a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) rendezvénye volt, ezért dr. Dányi Szilárd, az Újpest FC ügyvezető igazgatója szerint a 750 ezer forintos kárért az MLSZ-nek kell felelnie - derült ki a klub délutáni közleményéből, ami a honlapjukon jelentettek meg.

Egynapos kárfelmérés

"Sok minden megjelent a sajtóban a kupadöntő után, többek között az is, hogy rendkívül sportszerű légkörben zajlott a mérkőzés. Személyesen már a kupadöntő estéjén kaptam erre vonatkozó jelzéseket, ráadásul mindez - sajnálatos módon - olyannyira igaznak bizonyult, hogy több mint egy napot vett igénybe a teljes kárfelmérés, amelynek eredményét ezúton tesszük közzé."

Az ügyvezető véleménye szerint mindkét tábor kivette a részét a károkozásból. "Vagyis nehéz a történteket sportszerű szurkolásnak minősíteni" - véli Dányi.

Az MLSZ válaszra se méltatta őket

"Végül, de nem utolsósorban el kell mondanom, hogy a klubunk honlapján is megjelent megkeresésre - amely szerint kértük, hogy a Honvéd-tábor ne a D lelátón foglaljon helyet - választ sem kaptunk az MLSZ-től. Annak ellenére sem, hogy négy különböző beléptetési és ültetési felosztást készítettünk és küldtünk el az MLSZ-nek, azt bizonyítva, hogy a nézők elhelyezése a kérésünk akceptálása mellett is megoldható. Nem szoktam feltételes módban beszélni, de lehetségesnek tartom, hogy ha a kérésünk teljesül, kisebb lett volna a keletkezett kár" - zárta nyilatkozatát az újpesti ügyvezető.

Kárösszesítés az Újpest honlapja szerint

C LELÁTÓ (DEBRECEN-SZEKTOR):
33 db szék letörése vagy megrongálása
A női mellékhelységben az egyik wc-ülőkét letörték
A férfi mellékhelységben ismét megrongálták a wc-elválasztó paneleket (kitépték a rögzítést a falból és az egyik ajtón zsanérját)
A férfi mellékhelységben alkoholos filctollal összefirkálták a falat és az ajtókat
A lelátó előtti műfűborítás a pirotechnikai eszközök használata miatt részben megégett vagy megperzselődött

B TERASZ:
8 db szék letörése vagy megrongálása
A női mellékhelységben a csapelzáró szerelőajtót kiszakították a falból

D LELÁTÓ (HONVÉD-SZEKTOR):
67 db szék letörése vagy megrongálása
A lelátó 4. és 5. sorának széktartó szerkezetét megrongálták (eltört és eldeformálódott az ugrálás következtében)
A férfi mellékhelységben alkoholos filctollal összefirkálták a falat és az ajtókat
A férfi mellékhelységben 1 db wc-ülőkét letörtek