Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Ilyen gólt még nem láttunk soha

2007.05.12. 13:41
Szenzációs gólt rúgott az Örebro-IFK Göteborg svéd bajnoki meccsen Andrés Vasquez, a vendégek perui csatára: a labdát az Európában kevéssé ismert rabona nevű mozdulattal juttatta a kapuba mintegy húsz méterről. Nézze meg a videóját és más rabonás megmozdulásokat!

Szinte hihetetlen gól esett a svéd futballbajnokság legutóbbi fordulójában, amikor az IFK Göteborg 19 éves középpályása, Andres Vasquez egészen különleges mozdulattal rúgta a kapuba a labdát. A perui légiós leszerelt egy védőt a középpályán, elfutott a tizenhatosig, majd a jobbján lévő labdát ballal nyeste rá külsővel úgy, hogy a lábát a jobb mögött keresztbe tette. A labda hosszú felső sarokban kötött ki, mondhatni, védhetetlenül.

A mozdulatra magyarban nincs szó, a nemzetközi futballnyelv rabonának hívja. Feltalálója állítólag egy olasz játékos, Giovanni Roccotelli, a hetvenes évekből.

Régebbről nagyon kevés rabona-gólt ismerünk éles meccsről, de kutattunk, és találtunk egy majdnem ugyanilyet, csak a másik oldalról, jobbal, Chiléből. Az Universidad de Concepción játékosa, Mauricio Cataldo talán beadni akart, de a hálóba talált 2003 júniusában.

A holland Dave de Jong találata egy Német Kupa-meccsen született, ám kvázi lapos lövés volt. Európából Vasquez előtt csak tőle láttunk rabonás gólt.

Argentínában a Platense csatára, Uranga a kapus elfektetése után emelet így a kapuba az Atlanta elleni meccsen.

Szintén Argentínában a Racing Club támadója, Fleita a Velez Sarsfield kapusának, a legendás José Luis Chilavert-nek passzolt laposan, pusztán szórakozásból Rabonával a hálóba, miután kicselezte a kapust.

Edzésen rúgott ilyet Paolo di Canio még a West Ham United-ben, méghozzá kapásból, majd úgy örült, mintha legalább FA kupa-finálét döntött volna el vele.

A rabonát általában beadásoknál alkalmazzák a legtechnikásabb futballisták, amikor vagy passzióból trükköznek, vagy nagyon egylábasak, mint Vasquez, és így tudják megoldani leggyorsabban a helyzetet. Előfordulhat, hogy csak így képesek megmenteni a labdát az alapvonal előtt.

A technikai zseniknek nem is annyira nehéz mozdulat, láthattuk már Joe Cole-tól, Didier Drogbától, C. Ronaldótól, Ronaldinhótól, Diegótól, van der Meydé-től, Hernan Crespótól, Alberto Aquilanitól, Pablo Aimartól - ő a kapufát találta el - , és természetesen a külsővel rúgás legnagyobb mesterétől, Ricardo Quaresmától.

Viszonylag sok kísérletből viszont csak ritkán lesz gólpassz. Diego Maradonának persze argentin mezben és a Napoli színeiben is sikerült így gólt előkészítenie.

Előbb válogatottbeli társa, Ramon Diaz fejére tette a labdát még valamikor a nyolcvanas évek elején.

Néhány esztendővel később megismételte Nápolyban, olasz bajnokin.

Az ex-Colo Colo-csatár, jelenleg a Villarealban futballozó Matias Fernandez cselként is bevetette már a mozdulatot.

A rabona az alapja Cristiano Ronaldo egyik látványos trükkjének is, amikor ballal átlépi a labdát, majd jobbal a háta mögé teszi, és visszahúzza.