Szilárda
-4 °C
3 °C

Blattert beválasztották a WADA vezérkarába

2007.05.15. 16:01
Sepp Blattert, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökét is beválasztották a a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) irányító testületébe.

Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke is tagja lett a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség irányító testületének, a Boardnak. A világfutball első emberének beválasztásáról a hétvégi, montreali WADA-ülésen döntöttek - mondta el a Board magyar tagja, Aján Tamás hazaérkezése után az MTI-nek.

Korábban bírálták egymást

Blatter bekerülése a szervezet vezérkarába azért is érdekes, mert korábban éppen a FIFA és a WADA közt dúlt kisebbfajta szóháború alapvetően a doppingbüntetések egységes kezelésének ügyében. Jóllehet a FIFA a maga részéről ugyancsak elfogadta a WADA kódexét, a fele részben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, fele részben az aláíró országok kormányai által fenntartott, évi mintegy 24 millió dolláros költségvetésből gazdálkodó világügynökség elnöke, Dick Pound rendre felhánytorgatta, hogy a FIFA nem működik igazán együtt, s az egységes 2 éves eltiltás helyett mérlegel a doppingesetek között, olykor eltérő mércét alkalmazva.

A WADA elnöke a Sportdöntőbíróságba vágyik

A WADA vezetője amúgy novemberig marad a posztján, s hírek szerint a CAS, a svájci nemzetközi Sportdöntőbíróság elnöke akar lenni. Poundnak már megvan a kiszemelt utóda: a WADA új elnöke novembertől várhatóan Jean-Francois Lamour, a vegyész végzettségű francia sportminiszter, a korábbi olimpiai bajnok vívó, jelenlegi alelnök lesz.

A montreali ülésen döntés született arról, hogy a nem olimpiai sportágak - például fallabda, karate, bowling - nemzetközi szövetségeinek a jövőben nem kell befizetniük a WADA-nak az eddigi kötelező 5 ezer dolláros, és doppingvizsgálatokra fordított éves összeget, ami főleg a kisebb, anyagiakkal szerényebben ellátott szövetségeknek jelent komolyabb segítséget. A WADA az így kieső pénzeket más forrásokból biztosítja.

Külön stratégia és együttműködés az Interpoollal

A tanácskozáson szó volt a nemzetközi szövetségek bürokratizmusáról, a túlburjánzott adminisztrációról, és a változtatás lehetőségét konkrétan is megvitatják majd a novemberi, harmadik antidopping-világkonferencián, Madridban. A WADA - a doppingolást megelőzendő - külön stratégiát dolgoz ki az ifjúsági olimpiára és együttműködik az Interpoollal a doppingszerekkel való kereskedelem visszaszorítása végett.

Továbbá vizsgálat folyik az ügyben, honnan származik a francia L'Equipe sportlapnak az a márciusi, melbourne-i vb idején közzétett információja, hogy tavaly májusban pozitív mintát szolgáltatott a novemberben visszavonulását bejelentő ausztrál úszóklasszis, a sokszoros olimpiai és világbajnok Ian Thorpe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!