Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Részsikerek még jutnak a magyar focinak

2007.05.16. 12:52
A most záruló labdarúgó-szezonban Juhász Roland belga, Fehér Csaba holland, Bodnár László osztrák bajnokságot nyert csapatával Farkas Balázs Ukrajnában lehet első. Ezen kívül akadt kupagyőzelem, BL-indulást biztosító helyezés, de a legtöbb magyar légiós a közepesen erős bajnokságokban is csak a középmezőnyben végzett.

Miközben a magyar labdarúgás talán soha nem volt még olyan mélyen, mint jelenleg, és a sportág mostani vezetői úgy fogalmaznak nem baj, ha nem jutunk ki egy-egy világversenyre, akadnak sikeres magyar játékosok Európa-szerte. Annak ellenére, hogy még zajlanak a bajnokságok, kupaküzdelmek, van, ahol már eldőlt a bajnoki cím sorsa és a kupagyőztes személye és már magyar sikerekről is be lehet számolni.

Bajnokcsapat, kupagyőztes magyarral

Ausztriában a Giovanni Trapattoni és Lothar Matthäus által edzett Red Bull Salzburg már öt fordulóval a bajnokság vége előtt ünnepelhetett. A csapat húszpontos előnnyel állt a tabella élén és az idei sikerben jelentős szerepet vállalt Bodnár László, aki az utolsó fordulókban sérülés miatt nem tudott az olasz-német edzőpáros rendelkezésére állni. Mellette a támadó Orosz Péter is a csapat tagja, ő azonban inkább ősszel játszott, a tavaszi szezonban nem igazán számoltak vele. Az Ausztriában zsinórban másodszor győztes Red Bull-csapat Európában nem tudott maradandót alkotni, a BL harmadik selejtezőkörében a Valencia búcsúztatta, az UEFA-kupában a Blackburn ütötte ki az első körben.


Austria-Mattersburg kupadöntő

Az osztrákoknál a kupagyőztes csapatban is van magyar érdekeltsége: az Austria Wien triplázásában döntő szerep jutott a kapus Sáfár Szabolcsnak. Ha élcelődni akarnánk, mondhatnánk, hogy a legpechesebb csapat is tud magyart felmutatni, hiszen a bajnokságban és a kupában is csak a második helyen végzett Mattersburgnál is szerepel honfitársunk, Csizmadia Csaba személyében. Az ő bemutatkozása egyébként is meglepőre sikeredett, hiszen első találkozóján kiállították, igaz a játékvezetőn kívül senki nem értette, mire kapta második sárga lapját. Azonban ez sem vette el a Fehérvárról télen Burgenlandba igazolt védőtől a lehetőséget és stabil csapattag lett.

Juhász címvédő lett

Belgiumban egy fordulóval a vége előtt biztossá vált, hogy az Anderlecht megvédi bajnoki címét és Juhász Rolanddal a soraiban ismét BL-résztvevő lesz. A magyar játékos kisebb sérülései miatt ugyan hagyott ki meccseket, de a bajnokság végére így is a csapat egyik meghatározó játékosának számít. Tekintélyét alaposan növelte a Milan elleni, BL-ben szerzett gólja.


Milan-Anderlecht meccs összefoglalója

A holland bajnokság is fel tud mutatni magyar aranyérmest, a PSV-vel ismétlő Fehér Csabát. A volt pécsi és újpesti játékos érdekes szezont tudhat maga mögött, hiszen a BL-ben többször kapott szerepet, mint a bajnokságban. Ugyanakkor az Eredivise többi magyarja csak a középmezőnyben végzett, még UEFA-kupás helyezést sem sikerült elérniük.

Angliában csak a másodosztály

Szintén bajnoki címet szerzett Angliában - igaz csak a másodosztályban - Fülöp Márton a Sunderland tagjaként, míg a Gera Zoltánnal felálló West Bromwich Albion osztályozót játszik. A télen a Tottenhamtől érkezett magyar kapust hiába biztosította bizalmáról edzője, Roy Keane, mindössze öt találkozón szerepelt a bajnokcsapatban. A volt ferencvárosi kedvenc - akit korábban a fél első osztály akart megszerezni - mostanra szintén nem számít csapata meghatározó játékosai közé, többnyire csak csereként számolnak vele. A WBA még feljuthat a Premier League-be, az osztályozó első körében idegenben verte legfőbb riválisát, a Wolverhampton Wandererst.


Gera a WBA-Barnsley meccsen

Az angol első osztályban szereplők közül a readingi Máté Péter szinte az egész szezont kihagyta sérülése miatt, míg a Priskin Tamással felálló Watford a bajnokságban hamar eljátszotta az esélyét és elsőként, a bajnokság vége előtt hetekkel búcsúzott az élvonaltól, végül az utolsó, 20. lett. Az FA-kupában viszont az elődöntőig menetelt, ahol a bajnok Manchester United elleni találkozó jelentette a végállomást.

Szabics kétes bravúrja

Bár még nem ért véget a Bundesliga idei szezonja, Németországban valamennyi magyar érdekeltségű együttes a középmezőnyben végzett, az egyetlen kivétel a Mainz, amely Szabics Imrével búcsúzik az élvonaltól. (A magyar támadó egyébként is kétes értékű sikert tudhat magáénak, két év alatt a második együttesével esett ki, az előző idényben az 1. FC Köln távozott a Bundesliga 2-be.)

A bajnokság során még BL-t érő helyen is álló berlini Hertha végül a bennmaradásnak örülhet. a középpályás Dárdai Pál pedig a szerződéshosszabbításnak, míg a legjobban Huszti Szabolcs és a Hannover szerepelt, holott sokan féltették és az egyik biztos kiesőnek vélték őket a rajt előtt. A klubjával az utolsó forduló előtt nyolcadik helyen álló Huszti ugyanakkor csapata egyik legjobbja volt az egész szezon során játékával és fontos góljaival - többek között győztes találat a Bayern München ellen - a szurkolók szimpátiáját is kivívta.

Második helyek délről

A legnépesebb magyar delegáció Cipruson szerepel, de a tizenhárom játékosból csak Vezér Ádám tud felmutatni "eredményt",csapatával, az Omoniával a második helyen zárhat. Egy kicsivel arrébb a görög élvonalban három magyar labdarúgó is futballozik, közülük Tőzsér Dániel zárt a legeredményesebben, hiszen az AEK Athén együttesével a második lett. Tőzsér így a következő szezonban ismét a BL-részvételért játszhat selejtezőt, miként a Horvátországban a Hajduk Split együttesében szereplő és szintén ezüstérmes Gaál Miklós.

Ukrajna is tud magyar bajnokot felmutatni

A Farkas Balázst is soraiban tudó Dinamo Kijev négy fordulóval az ukrán bajnokság vége előtt négy ponttal vezeti a tabellát, így a nagyválogatottban is bemutatkozott játékos valószínűleg hamarosan ukrán bajnoknak is vallhatja magát.


Farkas Balázs a HSV-nek lövi a gólokat