Judit
2 °C
7 °C

Hatszáz óra angol foci az Eurosporton

2007.05.16. 11:23
Augusztus tizenegyedikétől három évre az Eurosport2-höz kerültek az angol bajnokság közvetítési jogai. Valamennyi fordulóból hat meccset adnak élőben, és persze összefoglalót is. A közvetítők személye még titok, a csatorna meglepetésekkel készül, a Sport1-et nagy csapás érte.

Közel hárommilliárd nézőt vonzott tavaly az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, a Premier League. Talán ez a legnemzetközibb bajnokság, hiszen hatvanhét ország játékosai kapnak szerepet hétről hétre. A játékosok közül nyolcvanan szerepeltek a tavalyi labdarúgó-világbajnokságon, ami ugyancsak az első helyre emelte a Premiershipet.

Kiemelkedő gólátlag

A következő focivébé az MTV-é

A Magyar Televízió közvetíti 2010-ben a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseit - jelentette be szerdán Rudi Zoltán, az MTV elnöke. A vb közvetítési jogaival az európai rádiós és televíziós szervezet (EBU) rendelkezik, így az MTV, mint EBU-tag juthat hozzá a magyarországi közvetítési joghoz. A két fél közötti megállapodás véglegesítéséhez még szükséges a kuratórium elnökségének engedélye, a testület azonban már korábban jelezte: támogatja az erre vonatkozó tervet.

Ám ami még ennél is fontosabb, hogy meccsenként 2,41 a gólátlaga, ami kiemelkedő, egyetlen más nívós bajnokság sem büszkélkedhet ilyen magas mutatóval.

Az angol bajnokság közvetítési jogaira a 2000-ben induló Sport1 azonnal lecsapott, és az egyik legnépszerűbbé vált, hiszen két alsóházi csapat is képes nyílt és őszinte futballt bemutatni, és az utolsó percig hajtani.

Egy vonzó csatornára nem mondhatnak nemet

A csatorna a jogokat az idén elveszítette, augusztus tizenegyedikétől három éven keresztül az Eurosport közvetíthet. Annak is a kettes csatornája, ami pillanatnyilag nincs benne a kábelszolgáltatók választékában, csak igen kevesen láthatják. A legnagyobb szolgáltatók közül a UPC Direct és a Magyar Telekom T-Home szolgáltatásának családi csomagja sugározza a Eurosport2-t.


A csatorna magyar igazgatója, Szabó Gábor abban reménykedik, hogy az Eurosport2 az angol focival olyan vonzóvá válik, hogy nem mondhatnak nemet a csomagba vételére - a UPC kérdésünkre azt válaszolta, megvizsgálják a lehetőségeket - , vagyis egy újabb, ötödik sportcsatornát is nézhetünk.

Hat meccs egy héten

Az Eurosport2-n egy szezonban hatszáz óra angol foci lesz, egy fordulóból a tervek szerint hat meccset adnak élőben: hármat szombaton, kettőt vasárnap, egyet pedig hétfőn este. Természetesen lesznek összefoglalók is, ezeknek a várható ideje a hétfő esti meccs előtt lesz. Az angol másodosztályú meccsek sugárzását nem tervezik, ebben a ligában tizenegy magyar érdekelt. Ez a csatorna sugározza a kézilabda Bajnokok Ligáját is, vagyis a nézettsége vélhetően jelentősen megugrik.

Az angol foci itthon információnk szerint kétszázezer nézőt is vonzott meccsenként, ennyire alighanem az Eurosport is számíthat. Szabó az Indexnek azt is elmondta, hogy több meglepetéssel készülnek még, annyi viszont biztos, hogy Knézy Jenő és Varga Ákos közvetíteni fog, de rajtuk kívül még mások is, az ő nevüket azonban egyelőre nem árulta el.

Két és fél bajnokságot veszített a Sport1, de változtat

A Sport1-et nagy csapás érte, hiszen a német bajnokságot tavaly veszítette el, a spanyol bajnokság felét szintén a Sport Klub színre lépésével. Mostantól már csak az olasz van náluk.

"Érzékeny verszteség ért minket. Ebből adódon muszáj változtatnunk és ezt első lépésként magyar vonatkozású eseményekkel próbáljuk elérni" - reagált az Indexnek a Eurosport bejelentése után Máté Pál, Sport televízió főszerkesztője. Elsősorban a magyar futballra és a kézilabdára koncentrálnának e téren. Emellett a francia bajnokságból heti két mérkőzést közvetít majd a Sport1 és 2, de emellett megvásárolták az angol Ligakupa jogait. A skót bajnokság nagy rangadója, a Celtic-Rangers is náluk lesz látható, más meccsekkel együtt ebből a ligából.

"Az angol második vonal, a sok magyart felvonultató Championship meccseit nem valószínű, hogy közvetítjük, bár folyamatosanm tárgyalunk. De meg van kötve a kezünk, mert meccset nem választhatnánk."

Máté a nézettségi adatokkal kapcsolatban elárulta, hogy a labdarúgó Magyar Kupa döntőjét 180 ezren nézték, az utána következő Chelsea-Manchester Unitedet 130 ezren. (Bár utóbbi találkozót, épp a Honvéd-DVSC miatt csúsztatva adta a csatorna.) Összehasonlításként elárulta, hogy a hétfő esti magyar bajnoki több nézőt vonzott, mint az aznapi angol bajnoki, de ezek a számok természetesen nem vetekednek a legnagyobb rangadókéival.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?