Szilárda
-4 °C
3 °C

Mi csak a szervizt adtuk a bajnoksághoz

2007.05.17. 11:02
A cseh válogatott egykori másodedzője, Miroslav Beranek nem óvatoskodott, bátran érkezett Debrecenbe, a magyar futball állapotáról szólva viszont diplomatikus volt. Szeretné azonban, ha a zsinórban harmadszor is bajnok Lokin keresztül lendületet kapna a hazai foci is. A cseh futball a kilencvenes években szakadt el a magyartól, arra nem tudott választ adni, hogy utóbbi mekkora késésben van pillanatnyilag. Cseh játékos nem várható Debrecenbe, mert egy tehetségesért hárommillió eurót kellene adni, ami több mint az aranyérmes klub költségvetése.

A magyar labdarúgó-bajnokságban külföldi edzők általában nem szoktak sikeresek lenni, a hazai futballt övező közeg többnyire felemészti őket és elképzeléseiket. A cseh Miroslav Beraneket nem érdekelte, hová érkezik, bátran elvállalta a Debrecen irányítását augusztusban, és a cseh válogatott korábbi másodedzőjének ugyan volt egy nehéz periódusa, végül biztosan szerezte meg csapatával az újabb bajnoki címet. A siker utáni ünneplésben nehezen oldódott fel Beranek, sokáig benne volt a feszültség, hiszen nagy rizikót vállalt, megítélésének alighanem ártott volna, ha nem sikerül az aranyérem kiharcolása.

Csehország 2003-ban elkezdte a programot

Beranek érkezésekor nem ismerte a magyar futballt, nyolchónapos ittléte alatt azonban volt ideje a feltérképezésre. "Lesújtó az infrastruktúra, a gyerekek nem tudnak megfelelő körülmények közt edzeni. Egy cseh kisvárosban kilenc műfüves pálya van, itt Debrecenben kevesebb. Csehországban 2003-ban, az UEFA elveinek megfelelően elkezdődött egy pályaépítési program, ez a hullám akkor nem érintette meg Magyarországot."


Miroslav Beranek (fotók: Huszti István)

Hogy a játékosok felkészültsége meglepte-e, nem mondott véleményt - néhányan cseh csapatoknál is megállnák a helyüket szerinte, néhányan viszont nem -, inkább arra tért ki, hogy újra eljutott Európába a Loki.

Nem tudja, hány év a késés

A Loki edzője szerint a csehszlovák és a magyar futball sokáig ugyanazon az úton járt, előtérbe helyezték az edzők a tökéletes technikai felkészítést. a debereceni egyetemen tartott előadásában is azt fejtegette, a két ország a kilencvenes évek elején tért el egymástól, amikor dinamikusabbá vált a játék. Arra azonban nem tudott választ adni, hogy a magyar foci mekkora késésben van a jelenlegi csehvel szemben. "Nem udvariasságból nem mondom, mekkora a lemaradás, hanem mert tényleg nem tudom, és szerencsére nem is az én dolgom ezt megítélni."

Felhívta a figyelmet arra, hogy a '90-es olaszországi világbajnokságra kijutó csehszlovák válogatott tagjai valamennyien külföldre mentek, ők gazdag tapasztalatokkal tértek vissza hazájukba, és azt át is adták a fiataloknak. A huszonkét fős keret nyolcvan százaléka a futball körül ténykedik. (A '86-os magyar vb-csapat tagjai inkább nagy lelkesedéssel kerülik a futballt, mintsem résztvevői lennének.)

A magyar futball érzése szerint bajban van, de ennek alapos részletezésére nem vállalkozott, mondván neki csak az a dolga, hogy a Debrecent fellendítse, annak csak örül, ha a Lokin keresztül az egész magyar futball lendületet kapna. "El kell fogadni az új trendeket, a gyorsaságot, a modern futballt, ahogyan Európában játszanak, értelmetlen ezzel szembemenni."

Örül a megváltozott bírói felfogásnak

A csapat őszi válságáról megjegyezte, hogy valamennyi játékosban megvolt az akarat, hogy a hullámvölgyből kikerüljenek. "A segítőmmel, Péterrel, mi csak a szervizt adtuk nekik ehhez, egyúttal a bajnoki címhez is. Hittek magukban, fegyelmezettek lettek, magukba fordultak, és így sikerült újra, zsinórban harmadszorra nyerni."

Hrabal, politika, kémtörténet

Az edző személyesen ismerte Bohumil Hrabalt, hiszen Prágában az U Tigru nevű kocsmában többször találkoztak. A novelláit, regényeit ismeri, de a kémtörténeteket jobban kedveli. Politikai témájú könyveket is szívesen olvas, de talán a jellegzetesen cseh humorú komédiákat kedveli legjobban. "A viccet én sem rontom el." A filmrendezők közül Jiri Menzel a kedvence.

Nem értett egyet azzal a felvetésünkkel, hogy a kevés kapott gól ellenére védelem lenne a csapat leggyengébb része. "Ezt a nézetet meghagyom magának, nem akarok vitatkozni" - mosolyodott el.

Kifejezetten örült annak, hogy a bírók a szezon második felében már engedték az agresszívabb, keményebb játékot, nem fújtak minden apróságért.

Cech is gratulált a bajnoki címhez

A bajnoki győzelme Csehországban is pozitív visszhangot váltott ki, és szerinte nem degradáló, ha valaki Magyarországon ér el sikereket.

Korábbi kollégájával, a jelenlegi kapitánnyal, Karel Brücknerrel nem tartja a kapcsolatot, a játékosokkal viszont igen, sms-ben, telefonon sokan gratuláltak neki Barosék közül. A Chelsea kapusát, Petr Cechet kétéves kora óta ismeri, mivel közel laktak egymáshoz és bensőséges a viszonyuk, hozzá is eljutott a Debrecen bajnoki címének híre.


Fieber Péter

Azt nem tartja valószínűnek, hogy Csehországból erősítsen a Loki, már csak azért sem, mert egy fiatal tehetséges cseh játékos ára hárommillió euró - 750 millió forint - a piacon, ami több mint az egész klub költségvetése. (Gera Zoltánért 2004-ben másfélmillió eurót kapott a Ferencváros.)

"Bízom azonban abban, hogy érkezik hozzánk olyan külföldi, aki segítséget nyújthat nekünk a nemzetközi meccseken. De erről egyelőre még korai beszélni, mint ahogy az is csak hipotetikus felvetés, meddig juthatunk el, mert a BL-selejtező sorsolásától nagyon sok minden függ. Rajtam nem fog múlni a siker."

Tekintélyt jelent külföldön dolgozni

"Életemben először vagyok másodedző, eddig mindig én irányítottam a rám bízott csapatot. Mivel azonban a játékról vallott filozófiánk tökéletesen egyezik Miróval, egy percig sem gondolkodtam, hogy elfogadom az ajánlatot. Egy edzőnek szerintem mindig rangot és tekintélyt jelent, ha külföldről keresik. Így volt ezúttal is. A magyar focit mindig figyeltem, hiszen Pozsonyban lakom, Dunaszerdahelyen pedig általában megfordultak magyar csapatok. Sokat tanultam Mirótól, szeretek vele együtt dolgozni" - magyarázta a Belgiumban és Németországban is profiskodó, tizenkétszeres csehszlovák válogatott Fieber Péter.

"Úgy gondolom, jól sikerült a tavaszi alapozás, és ennek fontos szerepe volt a későbbi sikerben, mert megfelelő volt a hajrára az erőnlétünk. Továbbra sem lehet más a feladatunk, minthogy gyorsítsuk a játékot, csökkentsük a reakcióidejét a játékosoknak."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!