Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Néha szegényházban érzem magam

2007.05.18. 09:50
A magyar labdarúgásban a Debrecen etalonszerepbe került: biztos anyagi háttér, értékelhető szakmai munka, tudatos, nyereséget hozó üzletpolitika. Szima Gábor tulajdonos másnak is ajánlja a futballt, igaz idegekkel bírni kell. Egyszer tört meg, akkor gondolta úgy, hogy váltani kell, és külföldi edzőre van szüksége. Szerinte álmodozni kell, a realitás viszont lesújtó.

Amikor először lépett be a debreceni elnöki szobába, mi fogadta?

Nem volt nagy rendetlenség, nem álltak halomban a kiegyenlítetlen számlák, bár volt némi mínuszunk. Csak azt az apróságot nem lehetett tudni, hogy a csapat az első vagy a másodosztályban szerepel 2001-ben. Aztán az első osztályra készülhettünk, és azóta azt hiszem, eléggé sikeresek vagyunk.

Vagyonos magyar üzletembernek ajánlaná a magyar futballt?

Ha kötődik hozzá, és ha megteheti, van rá pénze, kockázati tőkéje, amit nem vesz el máshonnan, akkor igen. Persze emellett szeretni kell a kiélezett helyzeteket, az állandó tétet. Engem például nagyon feldob, ha van kockázat. Igaz, én még egy bulimeccsen sem szeretek veszíteni.

És hogy bírja idegileg a futballt? A szkopjei BL-selejtező után nagyon megtörtnek tűnt.

A látszat nem csalt, szörnyű érzések fogtak el. Ott, a Rabotnicski elleni háromgólos vereség alatt megtörtem. Az volt a legfeketébb nap elnöki pályafutásom alatt. Egyszerűen nem hittem el, amit látok.

Akkor fogant meg a gondolat, hogy magyar edzővel nem megy és külföldi szakvezetőt hoz?

Leegyszerűsítve: igen. Akkor azt éreztem, hogy ennél képesek vagyunk gyorsabban, dinamikusabban futballozni, ha jól felkészített a csapat. Az a csapat viszont abszolút nem volt felkészítve, a nyári felkészülés nem sikerült. Így került képbe egy külföldi edző.

Kik voltak a tanácsadói?

Ez a szó nem helyes, sok ember véleményét kikértem. Jómagam is láttam már jó néhány meccset, van némi tapasztalatom. Szóval a sok véleményt átrostálom, aztán döntök.

Futballértőnek nevezné magát?

Nem. Inkább csak futballszeretőnek.

És ha mások futballértőnek nevezik?

Az jólesik.

Debrecenben tartja magát a pletyka: akár ötmilliárd forintot is áldozna, hogy új stadion épülhessen.

Ennyi pénzem azért nincs. Ha lenne, biztosan befektetném, mert jó befektetésnek tartom.

Lesz új stadion?

Kósa Lajos polgármesterrel egyeztetve mondhatom - folyamatosan tárgyalunk -, most vagyunk ehhez a legközelebb. Hamarosan pont kerülhet az ügy végére.

Hány férőhelyes lenne?

Tizenötezres stadiont tervezgetünk. Emellett egy utánpótláscentrumot, vagy ahogy mostanában nevezik, futballakadémiát. Így meglenne a garancia arra, hogy ne csak átmenetiek legyenek a debreceni sikerek. Itt rendezett körülmények közt, képzett edzők foglalkoznának a gyerekekkel. Eddig sem az átmenetiségre törekedtünk, és talán büszke is lehetek arra, hogy a bajnoki cím után nem mentünk tönkre, mint ahogy arra itthon már láttunk jó néhány példát, elég csak a Vácot említenem.

A tudatos üzletpolitikája vitathatatlan, az eddigi játékoseladások komoly pénzt hoztak, de lesz-e pénze további erősítésre, hogy legalább az UEFA-kupában sikeres legyen a csapata?

Tervezünk erősítést, a továbblépés enélkül elképzelhetetlen. De azért azt hozzáteszem, hogy néha úgy érzem magam, mintha szegényházban lennénk, ha külföldre megyek.

Pedig itthon a Debrecen az etalon, rendezett viszonyok, nem csúszó fizetések, satöbbi.

Ezért is fájó a kontraszt. A Bajnokok Ligája második körében mi vagyunk a legszegényebbek, így pedig azért nehéz versenyezni. Ennek ellenére nem tesszük fel a kezünket, nekem is vannak álmaim. Sajnos egyelőre álom, hogy a Bajnokok Ligájába jussunk. De álmodozni lehet róla, talán kell is. Szeretnék egy olyan képet látni magam előtt, amikor valamelyik topligás csapatot legyőzzük, és felállva tapsolok fülig érő szájjal. A realitás azonban az, hogy az UEFA-kupában jól szerepelünk, csoportkörbe jutunk szerencsés sorsolás után, amennyiben bombaformában játszik a csapat.

Cseh játékosokkal nagyobb esély lenne erre.

Ezt én is tudom. Jól képzett cseh játékos azonban megfizethetetlen számunkra. Beranek mester pedig azt egyelőre nem szorgalmazta, hogy második kategóriás cseh játékosokat igazoljunk le, mert nem biztos, hogy segíthetne rajtunk.

Milyen a kapcsolata a játékosaival? Tudja például, ha valamelyiküknek gyereke születik, vagy válságba sodródott a házassága?

Megvan a kölcsönös tisztelet, de a viszony nem lehet baráti. Az örömökről, gondokról persze tudomást szerzek, de barátság legfeljebb akkor alakulhat ki, ha már visszavonulnak, addig szerintem káros lenne.

És hogy alkudozik velük?

A szakmai stábbal egyeztetve teszek ajánlatot. Lehet nálam jól keresni, de azért teljesíteni is kell. Lehet milliókat zsebre tenni, de csak siker esetén. A havi alapfizetés nem lehet hét számjegyű.

Furcsa helyzetben lehet, hiszen a szurkolókkal a harmadik bajnoki cím megszerzése közben mérgesedett el a viszonya.

Elmérgesedett volna? Nem hiszem. Néhány száz szurkolót - valamennyi klubnak - nehéz kezelni. Konkrétan azonban nem fogalmazták még meg, mi a gondjuk. Ha viszont jól szerepelünk továbbra is, és erre szerintem most van a legnagyobb esély, csak nem lesznek felháborodott levelek, hanem felhőtlenül együtt örülünk.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!