Piroska
3 °C
4 °C

Kézzel is lehet gólt szerezni

2007.05.24. 14:25
A szerdai Bajnokok Ligája-döntő első gólja szerencsés volt, de korántsem szabálytalan. A Milan csatára, Filippo Inzaghi nem állt lesen, és ha felkarral is ért a labdához - bár ezt sem lehet egyértelműen kijelenteni -, akkor is szabályos gólt szerzett, mert nem szándékosan változtatta meg az irányát.

Sem a Liverpool játékosai nem tették szóvá a meccs után, sem a csalódott angol szurkolók nem reklamáltak amiatt, hogy a Milan első gólja szabálytalan lett volna a szerdai Bajnokok Ligája döntőjében. Andrea Pirlo szabadrúgása után Filippo Inzaghi tizenegy méterre a kaputól vállal, netán felkarral beleért a labdába, ez csapta be Pepe Reinát, aki nem tudott hárítani. Reina ugyan emelte a kezét, de ő is inkább a lest reklamálta, bár a lesen születettnek titulált csatár teljesen szabályos gólt szerzett.

A testhez szorításról szó sincs a szabálykönyvben

Maximum néhány elvakult és elborult Inter-drukkernek, vagy Berlusconi-gyűlölőnek fordult meg a fejében, hogy szabálytalanul szerzett vezetést a később 2-1-re győztes olasz csapat.

Ám ha már felmerült a kérdés, akkor tisztázzuk, a szabálykönyv így fogalmaz: csak a szándékos kezezést kell büntetni, ennek eldöntése pedig a játékvezető kizárólagos joga. A szabály a testhez szorításról nem rendelkezik, ez inkább csak egy szokás alapján alakult ki, és ivódott be a köztudatba.

Elrántani sem tudta volna a karját

A tíz évvel ezelőtti BL-döntő tartalék játékvezetője, Juhos Attila az Indexnek úgy fogalmazott, kézzel is lehet gólt szerezni, ha az nem szándékos, hanem vétlen, ha rárúgják a labdát a játékosra, és még csak elrántani sem tudja a karját. A kezezést akkor is le kell fújni, ha a kezező játékos nem mozdulata nem szándékos, de csapattársa szándékosan lőtte rá a labdát a kezére.

Inzaghit sok mindennel lehet vádolni, de azzal nem, hogy szándékosan ért bele a labdába, bár ő ezt állítja. A mozgása kétségkívül szándékos volt, a keresztmozgásával zavarni akart. És Pirlo mozdulata sem arról árulkodott, hogy éppen Inzaghi kezét célozta volna.

Les volt-e a harmadik gól?

Játékvezetői körökben amúgy is a harmadik gól szabályossága a vitatéma, mert többen esküsznek rá, hogy Dirk Kuyt lesen volt, amikor Daniel Agger Paolo Maldini szorításában megcsúsztatta a labdát a 89. percben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!