Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kézzel is lehet gólt szerezni

2007.05.24. 14:25
A szerdai Bajnokok Ligája-döntő első gólja szerencsés volt, de korántsem szabálytalan. A Milan csatára, Filippo Inzaghi nem állt lesen, és ha felkarral is ért a labdához - bár ezt sem lehet egyértelműen kijelenteni -, akkor is szabályos gólt szerzett, mert nem szándékosan változtatta meg az irányát.

Sem a Liverpool játékosai nem tették szóvá a meccs után, sem a csalódott angol szurkolók nem reklamáltak amiatt, hogy a Milan első gólja szabálytalan lett volna a szerdai Bajnokok Ligája döntőjében. Andrea Pirlo szabadrúgása után Filippo Inzaghi tizenegy méterre a kaputól vállal, netán felkarral beleért a labdába, ez csapta be Pepe Reinát, aki nem tudott hárítani. Reina ugyan emelte a kezét, de ő is inkább a lest reklamálta, bár a lesen születettnek titulált csatár teljesen szabályos gólt szerzett.

A testhez szorításról szó sincs a szabálykönyvben

Maximum néhány elvakult és elborult Inter-drukkernek, vagy Berlusconi-gyűlölőnek fordult meg a fejében, hogy szabálytalanul szerzett vezetést a később 2-1-re győztes olasz csapat.

Ám ha már felmerült a kérdés, akkor tisztázzuk, a szabálykönyv így fogalmaz: csak a szándékos kezezést kell büntetni, ennek eldöntése pedig a játékvezető kizárólagos joga. A szabály a testhez szorításról nem rendelkezik, ez inkább csak egy szokás alapján alakult ki, és ivódott be a köztudatba.

Elrántani sem tudta volna a karját

A tíz évvel ezelőtti BL-döntő tartalék játékvezetője, Juhos Attila az Indexnek úgy fogalmazott, kézzel is lehet gólt szerezni, ha az nem szándékos, hanem vétlen, ha rárúgják a labdát a játékosra, és még csak elrántani sem tudja a karját. A kezezést akkor is le kell fújni, ha a kezező játékos nem mozdulata nem szándékos, de csapattársa szándékosan lőtte rá a labdát a kezére.

Inzaghit sok mindennel lehet vádolni, de azzal nem, hogy szándékosan ért bele a labdába, bár ő ezt állítja. A mozgása kétségkívül szándékos volt, a keresztmozgásával zavarni akart. És Pirlo mozdulata sem arról árulkodott, hogy éppen Inzaghi kezét célozta volna.

Les volt-e a harmadik gól?

Játékvezetői körökben amúgy is a harmadik gól szabályossága a vitatéma, mert többen esküsznek rá, hogy Dirk Kuyt lesen volt, amikor Daniel Agger Paolo Maldini szorításában megcsúsztatta a labdát a 89. percben.