Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Vége a 2000 méter feletti selejtezõknek

2007.05.28. 10:40
Veszélyessége és sportszerûtlensége miatt tiltotta meg a FIFA, hogy nemzetközi mérkõzéseket a tengerszint felett 2000 méternél magasabban játszanak. A döntés vesztesei Bolívia, Ecuador és Peru.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) megtiltotta, hogy a jövõben a tengerszint felett 2000 méternél magasabban rendezzenek nemzetközi mérkõzéseket.

A FIFA az orvosi bizottság útmutatására döntött így, ugyanis a testület szerint nem csak sportszerûtlen a vendégcsapattal szemben ilyen magasan játszani egy találkozót, hanem a sportolók egészségét is veszélyezteti.

Nem kaptak levegõt

Ez a probléma legtöbbször Dél-Amerikában vetõdött fel, ugyanis például Bolívia rendszeresen a 3600 méter magasan fekvõ fõvárosában, La Pazban játszotta le világbajnoki selejtezõit, de Peruban is van pálya 3000 méter, Ecuadorban 2800 méter magasságban.

A riválisok játékosai ott rendre oxigénhiánnyal küszködtek, így a hazaiak a körülményeket tekintve jelentõs elõnnyel várhatták az összecsapásokat. Perunak szintén több 3000 méter magasan fekvõ arénája van.