Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Németh Krisztián sem tudta, hogy magyar társat kap a Liverpoolnál

2007.05.28. 12:52
Társak, ám egyben riválisok is lesznek az ötszörös BEK-, illetve BL-győztes angol Liverpoolnál az MTK fiatal csatárai: Németh Krisztián és Simon András. A két tehetséges játékost pénteken igazolta le a klub, az árukról még tájékoztattak, de hamarosan nyilvánosságra hozhatják. Mindketten az agárdi akadémián nevelkedtek, amelyik Juhász Roland eladása után újabb játékosokra lehet büszke. A spanyol szakvezető, Rafa Benitez egyelőre a tartalékcsapatban számít mindkét magyarra, vagyis a messzeföldön híresen éneklő szurkolók még nem foglalhatják egyikük nevét sem dalba az Anfield Roadon.

A magyar futball jelenlegi állapotában minden apró sikerre szükség van. Már februárban ilyen volt, hogy a Liverpoolhoz utazhatott próbajátékra az MTK fiatal tehetsége, Simon András. A Liverpool ezek után nemcsak felvette a kapcsolatot az MTK-val, meglátogatták az agárdi utánpótlás-akadémiát, a klub képviselői egy hétig ott laktak. A kapcsolat most még tovább mélyült, hiszen az angol sztárcsapat az elveszített Bajnokok Ligája-döntő után két magyar játékost igazolt le - egyelőre még csak a tartalékcsapatba.

Titkolózás

A tizenhét éves Simon András és az egy évvel idősebb Németh Krisztián egyaránt ötéves profi szerződést kapott. "Fontos kiemelni, hogy nem korosztályost, hanem rendes profi szerződést" - tudatta a két játékost képviselő Careers Management Group (CMG) egyik vezetője, Kövesdi Viktor.

Kövesdi arról is beszélt, hogy közel féléves tárgyalássorozat zárult le pénteken a szerződések aláírásával. "Az MTK Németh esetében nem járult ahhoz hozzá, hogy próbajátékon szerepeljen, ezt az angolok maximálisan akceptálták, hiszen korosztályos válogatott meccseken már többször látták. A két játékos semmit sem tudott arról, hogy a másikkal is tárgyalások folynak, ezt titokban kellett tartanunk, csak csütörtökön, amikor együtt szálltak fel a repülőre, akkor tudták meg, hogy mindketten a Liverpoolhoz kerülnek, feltéve, ha megfelelnek az orvosi vizsgálaton. Mivel ez megtörtént, újra csapattársak maradnak" - mondta Kövesdi, hozzátette, hogy Simon esetében biztosak voltak abban, hogy előbb vagy utóbb a csapat játékosa lesz.

Kozmának nem sikerült, nekik összejöhet

A Liverpool egyelőre nem hozta nyilvánosságra sem azt, hogy mennyit fizetnek a játékosokért, sem azt, hogy mennyi lesz a heti fizetésük, a jogot azonban fenntartották maguknak, hogy erről tájékoztassanak. Kövesdi szerint ez hamarosan megtörténhet, ők viszont nem mondhatnak semmit.

A heti bérük vélhetően háromezer font (1,1 millió ft) körül lesz, de mindkét játékost sokkal inkább izgatta, hogy rendszeres játéklehetőséghez jussanak, mert nem akarnak arra a sorsra jutni, mint már sokan mások, akik előbb-utóbb váltásra kényszerülnek. Egyikükben sincs félsz, bíznak magukban, és abban, hogy megállják a helyüket, és abban is reménykednek, hogy kölcsönadásra nem kerül sor. A klub legutóbbi magyar játékosa Kozma István volt, de ő sem tudott gyökeret ereszteni, így Skóciába, a Dunfermline-hoz szegődött, ahol az elmúlt évek legjobb játékosának választották.

András, te nőttél

Miután amerikai tulajdonosok vásárolták meg a patinás klubot, a spanyol Rafa Benitez hatáskörébe tartozik a tartalékcsapat állandó figyelemmel követése, mert a szakvezető ezt a jogot magának kérte. Benitez nemcsak megismerte Simont, hanem még azt is mondta neki, hogy mióta nem látta, nőtt pár centit.

A felkészülés június huszonnyolcadikán kezdődik, a két magyar játékosnak három vagy négy nappal korábban kell jelentkeznie az Anfield Roadon. Ezek után előfordulhat, hogy együtt edzhetnek a nagy csapattal, erről megintcsak a fiatalítást szorgalmazó spanyol tréner dönthet. "Benitez azt mondta, hogy itthon játszhatnak az MTK még hátralévő meccsein, de vigyázzanak magukra, nehogy megsérüljenek" - ismertette Kövesdi.

Gerrard a példakép Németh előtt

A két magyar csatár nem érezte, hogy csalódottak lennének a játékosok az elveszített BL-döntő miatt - Simon elárulta, nekik szurkolt -, igaz sokukkal nem találkozhattak, mert a pénteki volt az utolsó munkanap, és mindenki már a vakációra készült.

Németh és Simon a csatlakozásig tanulhat angolul, mert ugyan mindketten beszélnek egy keveset, nem árt fejleszteniük meglévő tudásukat. Németh úgy gondolja, mivel Steven Gerrard a klub szimbóluma -a város szülötte a kiváló középpályás -, előtte is ő lehet a példakép. "Bízunk abban, hogy a klubnál a nyári változások után nekünk is esély nyílik arra, hogy akár már a következő szezonban is játszhassunk a legjobbak közt" - fejezték ki reményeiket. Mezük már van, számuk ellenben még nincs, azt akkor kapnak, amikor hivatalosan is bemutatkoznak a városban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!