Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Németh Krisztián sem tudta, hogy magyar társat kap a Liverpoolnál

2007.05.28. 12:52
Társak, ám egyben riválisok is lesznek az ötszörös BEK-, illetve BL-győztes angol Liverpoolnál az MTK fiatal csatárai: Németh Krisztián és Simon András. A két tehetséges játékost pénteken igazolta le a klub, az árukról még tájékoztattak, de hamarosan nyilvánosságra hozhatják. Mindketten az agárdi akadémián nevelkedtek, amelyik Juhász Roland eladása után újabb játékosokra lehet büszke. A spanyol szakvezető, Rafa Benitez egyelőre a tartalékcsapatban számít mindkét magyarra, vagyis a messzeföldön híresen éneklő szurkolók még nem foglalhatják egyikük nevét sem dalba az Anfield Roadon.

A magyar futball jelenlegi állapotában minden apró sikerre szükség van. Már februárban ilyen volt, hogy a Liverpoolhoz utazhatott próbajátékra az MTK fiatal tehetsége, Simon András. A Liverpool ezek után nemcsak felvette a kapcsolatot az MTK-val, meglátogatták az agárdi utánpótlás-akadémiát, a klub képviselői egy hétig ott laktak. A kapcsolat most még tovább mélyült, hiszen az angol sztárcsapat az elveszített Bajnokok Ligája-döntő után két magyar játékost igazolt le - egyelőre még csak a tartalékcsapatba.

Titkolózás

A tizenhét éves Simon András és az egy évvel idősebb Németh Krisztián egyaránt ötéves profi szerződést kapott. "Fontos kiemelni, hogy nem korosztályost, hanem rendes profi szerződést" - tudatta a két játékost képviselő Careers Management Group (CMG) egyik vezetője, Kövesdi Viktor.

Kövesdi arról is beszélt, hogy közel féléves tárgyalássorozat zárult le pénteken a szerződések aláírásával. "Az MTK Németh esetében nem járult ahhoz hozzá, hogy próbajátékon szerepeljen, ezt az angolok maximálisan akceptálták, hiszen korosztályos válogatott meccseken már többször látták. A két játékos semmit sem tudott arról, hogy a másikkal is tárgyalások folynak, ezt titokban kellett tartanunk, csak csütörtökön, amikor együtt szálltak fel a repülőre, akkor tudták meg, hogy mindketten a Liverpoolhoz kerülnek, feltéve, ha megfelelnek az orvosi vizsgálaton. Mivel ez megtörtént, újra csapattársak maradnak" - mondta Kövesdi, hozzátette, hogy Simon esetében biztosak voltak abban, hogy előbb vagy utóbb a csapat játékosa lesz.

Kozmának nem sikerült, nekik összejöhet

A Liverpool egyelőre nem hozta nyilvánosságra sem azt, hogy mennyit fizetnek a játékosokért, sem azt, hogy mennyi lesz a heti fizetésük, a jogot azonban fenntartották maguknak, hogy erről tájékoztassanak. Kövesdi szerint ez hamarosan megtörténhet, ők viszont nem mondhatnak semmit.

A heti bérük vélhetően háromezer font (1,1 millió ft) körül lesz, de mindkét játékost sokkal inkább izgatta, hogy rendszeres játéklehetőséghez jussanak, mert nem akarnak arra a sorsra jutni, mint már sokan mások, akik előbb-utóbb váltásra kényszerülnek. Egyikükben sincs félsz, bíznak magukban, és abban, hogy megállják a helyüket, és abban is reménykednek, hogy kölcsönadásra nem kerül sor. A klub legutóbbi magyar játékosa Kozma István volt, de ő sem tudott gyökeret ereszteni, így Skóciába, a Dunfermline-hoz szegődött, ahol az elmúlt évek legjobb játékosának választották.

András, te nőttél

Miután amerikai tulajdonosok vásárolták meg a patinás klubot, a spanyol Rafa Benitez hatáskörébe tartozik a tartalékcsapat állandó figyelemmel követése, mert a szakvezető ezt a jogot magának kérte. Benitez nemcsak megismerte Simont, hanem még azt is mondta neki, hogy mióta nem látta, nőtt pár centit.

A felkészülés június huszonnyolcadikán kezdődik, a két magyar játékosnak három vagy négy nappal korábban kell jelentkeznie az Anfield Roadon. Ezek után előfordulhat, hogy együtt edzhetnek a nagy csapattal, erről megintcsak a fiatalítást szorgalmazó spanyol tréner dönthet. "Benitez azt mondta, hogy itthon játszhatnak az MTK még hátralévő meccsein, de vigyázzanak magukra, nehogy megsérüljenek" - ismertette Kövesdi.

Gerrard a példakép Németh előtt

A két magyar csatár nem érezte, hogy csalódottak lennének a játékosok az elveszített BL-döntő miatt - Simon elárulta, nekik szurkolt -, igaz sokukkal nem találkozhattak, mert a pénteki volt az utolsó munkanap, és mindenki már a vakációra készült.

Németh és Simon a csatlakozásig tanulhat angolul, mert ugyan mindketten beszélnek egy keveset, nem árt fejleszteniük meglévő tudásukat. Németh úgy gondolja, mivel Steven Gerrard a klub szimbóluma -a város szülötte a kiváló középpályás -, előtte is ő lehet a példakép. "Bízunk abban, hogy a klubnál a nyári változások után nekünk is esély nyílik arra, hogy akár már a következő szezonban is játszhassunk a legjobbak közt" - fejezték ki reményeiket. Mezük már van, számuk ellenben még nincs, azt akkor kapnak, amikor hivatalosan is bemutatkoznak a városban.