Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Szánalmas hibákkal nyeretett meccset a görögökkel a futballválogatott

2007.06.02. 22:39
Óriási védelmi hibák miatt kapott ki 2-0-ra a magyar labdarúgó-válogatott Krétán Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen a címvédő Görögországtól. A mérkőzés gyenge volt, Várhidi Péter fiatalításai koncepciója egyelőre csak látványosan lélektelen futballra volt jó. A szövetségi kapitány szerint a mutatott játékra lehet építkezni.

Második idei Európa-bajnoki-selejtezőmeccsét játszotta szombaton a magyar válogatott, az ellenfél az Eb-címvédő Görögország volt. Gera Zoltánék számára már csak matematikai esély volt a mérkőzés előtt is arra, hogy kijussanak a 2008-as kontinenstornára.

Jó kezdés, összezuhanás

A Krétán játszó és a kijutási esélyeik életben tartásáért játszó hazaiak lagymatagon kezdték a meccset, Tőzsér Dánielék voltak az aktívabbak. Sőt Gera előtt még nagy lehetőség is adódott egy védelmi hiba után, de előbb Halkiasz kapusba lőtte a ajándékba kapott labdát, majd ismételhetett és azt mellé tette.


fotó: MTI

Eddig tartott a magyarok villogása, mert a védelem gyötrelmes és szánalmas pillanatai következtek. A jobb oldalon játszó Amantidiszt már addig sem sikerült tartani, később a bal oldalunk is összeomlott.

Két perccel Gera nagy helyzete után Amanatidisz meglódult, középre adott, Gekasz pedig megalázta a hátvédjeinket. A Bundesliga gólkirályát addig kísérgette előbb Bodor Boldizsár, majd Vadósz Krisztián és figyelte nagy odaadással Tőzsér, amíg a bochumi ráfordult és tíz méterről a tehetetlen Végh Zoltán mellett a kapu bal oldalába lőtt, 1-0.

Körülbelül negyedóra kellett az újabb gólhoz, ekkor a félpályán meglóduló védő, Szeitaridisz gyalogolt be a tizenhatosunkra, Hajnal Tamás előbb lepattant róla, majd esélytelenül futott utána, ezt megint a tétlen Tőzsér nézte végig, és Bodor is asszisztált, 2-0.

A bal oldal összeomlott

Lehet, hogy Huszti Szabolcs hagyta ott a válogatott keretet, de Várhidi Péternek lesz miért magyarázkodnia. A hannoveri kihagyásával a kapitány kinyírta a válogatott bal oldalát: Bodor és Tőzsér teljesítménye szánalmas volt. Be is látta tévedését Várhidi azzal, hogy Bodort már a 40. percben lecserélte.

A második félidőre úgy jöhetett ki a magyar válogatott, hogy az addig mutatottak alapján teljesen esélytelen volt az esetleges egyenlítésre. Esélytelen is volt és nem is tett sokat a javításért.


fotó:MTI

Ez nem is jöhetett össze, hiszen a görögök, ha nem is szakadtak meg, de ismét sokszor hozta zavarba a széleken a mieinket. Alakították is ki a helyzeteiket, a leglátványosabb Gekasz kiugratása volt, de lőtt Karagunisz kapásból eltalálta a felső lécet is.

Innentől már rendkívül lapos volt az Eb-selejtező, mer a görögök érzékelték, ez a magyar csapat többet nem tud, ők meg inkább elkezdek pihenni a szerdai, Moldova elleni mérkőzésre. A hajrában azért kellettek Végh hibái ahhoz, hogy ne legyen nagyobb a különbség a két csapat között.

Egy kicsit azért élénkebbek lettek Geráék a lazító görögök mellett, de ez mindössze két lövésben és egy szabadrúgásban ütközött ki.

Várhidi szerint van tartás a csapatban

A vége maradt a kétgólos görög győzelem. Szerencsére Várhidi kapitány úgy dolgozhat, hogy nem kell eredményeket szállítania - Kisteleki István MLSZ-elnöknek ez nem elsődleges -, saját várakozása szerint pedig 25 meccs kell válogatottjának arra, hogy összeálljon. Ezek szerint fogunk még látni a szombatihoz hasonlóan gyenge, szánalmas hibákat hozó mérkőzéseket.

Nincs gól, ha mindenki hibátlanul játszik. Bosszantó egyéni hibákból kaptuk a gólokat. Egyszerűen viccesek voltak gólok. De azért szégyent nem vallottunk. Építkezni azért lehet erre, ahogyan ma játszottunk. Minőségi ellenfelek voltak azon az oldalon, ahol kaptuk a gólokat. kiélezett mérkőzés volt jó ellenfél ellen, jó közönség előtt. Ebben a csapatban van tartás, van játék, bebizonyította ma este ez a csapat" - értékelt Várhidi a lefújás után.

Jegyzőkönyv

Görögország-Magyarország 2-0 (2-0)
Iraklió, 20 ezer néző, v: Bo Larsen (dán)
Görögország: Kosztasz Halkiasz - Jurkasz Szeitaridisz, Szotirisz Kirjakosz, Jorgosz Anatolakisz (Dimitrisz Papadopulosz, 53.), Vaszilisz Toroszidisz - Kosztasz Kacuranisz, Angelosz Baszinasz, Jorgosz Karagunisz, Joannisz Amanatidisz (Nikosz Liberopulosz , 87.) - Fanisz Gekasz, Angelosz Hariszteasz (Szteliosz Jannakopulosz, 80.)
Magyarország: Végh Zoltán - Csizmadia Csaba, Balogh Béla, Juhász Roland, Bodor Boldizsár (Vanczák Vilmos, 40.) - Vadócz Krisztián (Szélesi Zoltán, 74.), Tóth Balázs, Tőzsér Dániel - Hajnal Tamás - Gera Zoltán, Priskin Tamás (Dzsudzsák Balázs, 81.)
Gól: Gekasz (17.), Szeitaridisz (30.)
Sárga lap: Bodor (34.)