Eleonóra
-1 °C
2 °C
Jégkorong
Percről Percre

Román focivád: meccset vettek a bolgárok

2007.06.04. 16:20
Megvesztegették a fehérorosz labdarúgó szövetséget, ezért hagyták magukat Minszkben a hazaiak. A bolgárok három pontot söpörhettek be a román vádak szerint azért, mert közbenjárt érdekükben Michael Chorny, egy gyanús ügyleteiről ismert üzletember.

Egy román lap, a Prosport súlyos vádjai szerint megbeszélt meccs volt az a minszki Európa-bajnoki selejtező, amelyen Bulgária Berbatov két góljával legyőzte Fehéroroszország csapatát. A szombati találkozó után Bulgáriának 12 pontja van az Eb-selejtezők G csoportjában, amelyet Románia és Hollandia vezet 14-14 ponttal. (Mindhárom csapat hat mérkőzést játszott egyébként.)

Idegenben nyertek a bolgárok

A román vádak szerint a mérkőzést könnyedén nyerő balkáni csapat feltűnően nyugodt játszott. A Prosportot idéző bolgár dnes.bg szerint ezt a nyugodtságot az a Bulgária-szerte ismert pletyka magyarázza, hogy megbeszélt meccs volt a fehéroroszországi.

A román lap szerint a jelenleg Izraelben élő Michael Chorny, az Ukrajnában született, az üzbegisztáni Taskentben tanult, de tevékenységét sokáig Oroszországban kifejtő vállalkozó fizette le a belarusz labdarúgó szövetséget, hogy a három pontot biztosítsa a bolgár csapatnak.

A Chorny család gyanús üzletei

Michael Chorny komoly érdekeltségekkel rendelkezik Bulgáriában: övé a Levszki futballklub, de tulajdonos a MobilTel távközlési cégben, a Neftinvestbankban és a Petrol nevű olajipari vállalatban. Két testvére is van. Közülük Lev Chornyt korábban a Bank of New York pénzmosási ügyleteivel hozták összefüggésbe. Magát Michaelt is vizsgálták az amerikai hatóságok egy másik pénzmosási ügyben.

A Chorny-fivérek ellen - korábbi hírek szerint - vizsgálódtak már a svájci, az amerikai, a francia, az osztrák és az orosz hatóságok is, és nemcsak pénzmosás miatt. Oroszországi alumíniumipari vállalkozásaiknál ugyanis igen sok rejtélyes haláleset történt.