Emőke
-4 °C
9 °C

Mi voltunk a jobbak, a norvégok a szerencsésebbek

2007.06.06. 21:13
Rájöttünk, hibásak vagyunk! Nemcsak mi, az egész magyar sportújságírás. Ezért megpróbáltuk Várhidi Péter szövetségi kapitány kívánalmai szerint tudósítani a norvég-magyar EB-selejtezőt. Valószínűleg a fiúk is megérezték: régen nem látott jó játékot produkáltak. Hisszük, ez a hozzáállás a jövőre nézve bizakodásra ad okot, még akkor is, ha a szerencsés hazaiak az ügyetlen Carew vezetésével ezúttal 4-0-ra nyertek.

A magyar labdarúgó-válogatott önbizalommal telve várhatta a norvégok elleni Európa-bajnoki selejtezőt. Valószínűleg Geráék is hallották az örömteli hírt, hogy az U21-es együttes szintén Eb-selejtezőn legyőzte Lettországot. Így a fiatalok példája ott lehetett a nagyok előtt, hogy a magyar válogatott igenis él, létezik, és mindenkire veszélyes lehet.

A dátum jó volt

Ezen kívül az is önbizalmat adhatott a fiúknak, hogy három éve szintén június hatodikán vertük meg idegenben a németeket, Torghelle duplájával, és ők ugye két évvel később vb-bronzérmesek lettek.

Nem is voltak megilletődöttek a magyar játékosok, hiszen rögtön a találkozó elején mi jutottunk először szöglethez, aztán remekül állították lesre Carew-t, aki így hiába lőtt a kapuba. Sőt, a védőink még azt is eljátszották, hogy megpróbálják lerántani, ezt többször is megismétlődött a meccs folyamán, de alig kellett fújni, mert a mieink valójában nem akarták bántani a nagydarab csatárt, aki bántatlanul játszhatott, lehetett abban bízni, hogy a sok futástól egyszer elfárad. A folytatásban is partiban volt a magyar együttes, bátran játszottak, főként remekül védekeztek a mieink, akik csapatként egymásért játszottak, alkalmanként tetszetősen passzolgattak.

Szerencsés gól

A 22. percben aztán egy szabálytalannak tűnő góllal mégis előnybe kerültek a hazaiak. Végh hatalmas védése után egy szögletet követően Iversen alig-alig ugrott magasabbra Szélesinél és a kapuba fejelte a labdát. Végh nem tudott kimozdulni, mert többen (csak norvégok) zavarták. A gól azonban szerencsére nem zavarta meg a magyar együttest, ott folytatták a fiúk, ahol a gólt előtt, rutinosan átadták a teret a norvégoknak, hogy gyors kontrákkal zavarják az egyébként darabos hazai védelmet.

Ennek köszönhetően az első félidőben nem is tudtak a hazaiak komolyabb helyzetet kidolgozni, a tudásuk kimerült az ívelgetésben és Carew birkózásában. A második játékrész elején több szép akciót is vezetett Várhidi Péter együttese, de ezek sajnos sorra kimaradtak, Tőzsér mellé lőtt, míg Hajnal kísérletét hatalmas bravúrral védte a norvég kapus. Ne feledjük, fárasztó idjén után vannak a mieink.

Carew-nak minden bejött

Az 58. percben aztán az egyik, rendkívül ritka védelmi megingást követően - Juhász és Végh nem értette meg egymást egyetlen pillanatra - Carew passzolt vissza, és a szünetben beállt Braaten az üres kapuba gurított. Újabb két perc múlva pedig Carew ismét lesgyanús szituációból lépett ki, a bíró - csak ő tudja miért - továbbot intett, a norvégnak pedig így könnyű dolga volt, hogy az egyébként parádésan kimozduló Végh mellett a kapuba gurítsa a labdát.

A mieink azonban nem adták fel. Tovább próbálkoztak, de ezúttal nem volt szerencséjük. Azonban ez a küzdőszellem, ez a hozzáállás a hátralévő meccseken még sokat érhet. A norvégoknak azonban továbbra is hatalmas szerencséjük volt, Carew egy újabb lesgyanús szituáció végén ismét betalált. Juhász, nehogy sérülést okozzon, nem bántotta őt. Jegyezzük meg, Carew beleült a magyar fiú ölébe.

Majd 2012-ben

A magyar csapat így hetedik meccsén elszenvedte ötödik vereségét. Itthon 1-4-et játszott az akkor még szeniorokkal teletűzdelt magyar válogatott a norvégokkal, odakint a fiatalok 0-4-et harcoltak ki, de ez nyilván a hazai pályát éreztető bírónak köszönhető. Sebaj, tovább kell menni, hiszen a labdarúgás hazai vezetői már korábban megmondták, ezt a sorozatot "feláldozzuk", hogy 2012-re ütőképes erős együttesünk legyen. Az alap már megvan, csak egy kis szerencse kell most már, aztán: Reszkess Európa!

A kapitány értékelt

Nem véletlen, a kapitány is hasonlóan látta a meccset, mint mi. "Jobban futballoztunk, mint Görögország ellen, de sajnos gólt nem tudtunk szerezni" - nyilatkozta a mérkőzés után az mlsz-hu-nak Várhidi Péter. Ą"A hazaiak első gólja után voltak helyzeteink, de Carew-t nem tudtuk kikapcsolni, és ez döntőnek bizonyult. Az első félidő végén és a második elején több lehetőségünk is volt, mégis mi kaptunk gólt. Ez a találat sorsdöntőnek is bizonyult, mert villámgyorsan jött a harmadik norvég gól, holott addig úgy tűnt, fel tudjuk venni a versenyt a házigazdákkal" - mondta a válogatott élén három év türelmi időt kérő szakember.

"Igyekeztünk ellenfelünk jobboldalára játszani, mert ott éreztem megfoghatóbbnak a csapatot, és ennek eredményeként sikerült is időnként létszámfölénybe kerülnünk a középpályán, de sajnos a tizenhatoshoz érve már semmi sem jött össze nekünk. Az eredmény ellenére ebből a meccsből is sokat tanulhatunk, a mai magyar válogatott fiatal csapat, a játékosok még sokat fejlődhetnek. Ma nem tudtunk a kellő határozottsággal védekezni, Pedersennel, Iversennel és Carew-val fizikálisan nem tudtuk felvenni a harcot, és ez döntőnek bizonyult" - mondta Várhidi.

Eb-selejtező, C csoport:Norvégia-Magyarország 4-0 (1-0)
Oslo, Ullevaal Stadion, 16 000 néző, v.: Eduardo Iturralde Gonzalez (spanyol)

Norvégia: Haakon Opdal - Jarl Andre Storbaek, Erik Hagen, Brede Hangeland, John Arne Riise - Bjoern Helge Riise, Martin Andresen, Christian Grindheim (Kristofer Haestad, a szünetben) - Morten Gamst Pedersen (Thorstein Helstad, 83.), John Carew, Steffen Iversen (Daniel Braaten, a szünetben)

Magyarország: Végh Zoltán - Szélesi Zoltán, Juhász Roland, Balogh Béla, Vanczák Vilmos - Buzsáky Ákos (Vadócz Krisztián, 85.), Tóth Balázs, Tőzsér Dániel - Hajnal Tamás - Priskin Tamás (Tisza Tibor, 73.), Gera Zoltán

gólszerzők: Iversen (22.), Braaten (58.), Carew (60., 79.)
sárga lap: Hagen (28.), illetve Hajnal (28.)