Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Miért bojkottálja a magyar sajtó a futballválogatottat?

2007.06.07. 16:21
A magyar labdarúgó-válogatott vergõdését már a sportlap és a távirati iroda sem követi nyomon, a média érezhetõen ellene fordult a jelenlegi több sebbõl vérzõ koncepciónak. Elfogyott a türelem, így lesz igazán embert próbáló feladat csapatot építeni. A magyar futball a helyére kerülhet, hiszen így is jóval a hírértékén felül foglalkozott vele eddig a sajtó.

A tavalyi, Málta elleni megalázó 2-1-es vereség már elõrejelezte a sajtó érdektelenségét a magyar válogatottal szemben, hiszen a riporter Léderer Ákos mellett a Nemzeti Sport munkatársa, a korábbi MLSZ-sajtófõnök, Szöllõsi György volt mindössze a helyszínen. Ezt persze lehetett azzal magyarázni, hogy Máltára egy tuti gyõzelem miatt nem kell kiutazni, nem kell pénzt áldozni egy nem fontos meccsre az újságoknak.

Elõre kódolt a vereség

Norvégiában más volt a helyzet, még a sportnapilap sem küldött ki munkatársat. (Az Index jelenlétét is inkább szerencsés véletlenek okozták, mintsem a tényleges érdeklõdés.) Nagyban befolyásolta ezt a görögök ellen mutatott szombati kiábrándító, a kapitány szerint mégis biztató játék; a sajtó addig szervilisen hallgató - sõt néha hurráhangulatot is teremtõ - jelentõs része elveszítette a türelmét. Nyilván hozzájárult ehhez, hogy a tizenkilenc éves, egyes remények szerint megváltást hozható csapat is befürdött az Eb-selejtezõben. Illetve mert a csapat már nem is igazán fiatalokra épült, mint Várhidi is emlékeztetett rá, ez már csak viszonylag fiatal csapat.

Pár éve még lelkesen kísérte a magyar csapatot, sokszor a játékosoknál is lelkesebb újságírócsapat, mert volt remény, esély arra, hogy esetleg egy nagy eredményrõl, egy bravúrral számolhat be elsõ kézbõl, szinte még a partvonal mellett megszólítva a jól küzdõ játékosokat. Ez a remény tovaszállt, elõre kódolt a kudarc, egy fájó, egyszersmind arcpirító vereség.

Hogy lehet így kirakatcsapatot építeni?

Norvégia Európa legdrágább országa, valóban nem egyszerû a szállásfoglalás Oslóban, de már a sportlap sem érezte presztízskérdésnek, hogy elsõként számoljon be a megfiatalított csapat játékosairól, azoknak felkészülésérõl, hétköznapjairól. Vélhetõen nem tartják hitelesnek a koncepciót, így hát kifaroltak.

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) így egyik legfontosabb "hangulatfelelõs" bástyáját veszítette el, az újságok a kapitány, a válogatott ellen fordultak, így igazán embert próbáló feladat kirakatcsapatot építeni. A média már inkább szembemegy a csapattal, így nehéz elhitetni a már így is kiábrándult, százszor becsapott szurkolóval, hogy ez a csapat tényleg viheti valamire. A drukkereket már amúgy is igen nehéz becsapni, nem hisz ugyanis a bebeszélt biztató jeleknek, csak a szemének, a magyar labdarúgás mindig tud mélyebbre süllyedni.

Csak nevetnek a szurkolók

A magyar labdarúgás elveszítette hírértékét, egyre inkább csak nevetnek rajta szurkolók - kivéve, akik kijárnak még a meccsekre -, igaz, ha nagy az égés, akkor azért sokan beleolvasnak egy-egy cikkbe, de semmi meglepõt nem tapasztalnak. Nyert a jobb. A Vaduz, a Szkopje, vagy Málta.