Gusztáv
-4 °C
1 °C

Várhidi: Miért kellene lemondanom, miért lenne elegem?

2007.06.07. 11:22
"A norvégok pontosan azt játszották, amit ellenünk kell" - mondta a 4-0-ra elveszített Európa-bajnoki selejtező után a magyar labdarúgók szövetségi kapitánya, Várhidi Péter. Csapata igyekezett megakadályozni őket ebben, de nem tudta. A két gólnál is hibázó Végh Zoltánt nem marasztalta el, Buzsáky Ákos játéka pedig tetszett neki. A társulatot viszonylag fiatalnak nevezte, amelyik nincs eredménykényszerben, és a lényeg az, hogy az év végére kialakuljon a gerinc. Ő pedig nem hátrál meg.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya jelent meg először az oslói 4-0-s vereséget követően a nemzetközi szövetség által kötelezően előírt sajtótájékoztatón, amelyiken magyar részről mindössze az Index vett részt. Várhidi Péter ezúttal is messzebb tekintett, mint a vesztes Európa bajnoki selejtező.

Olyan az arca, mint az eredmény

"Bosszantó meccs volt, mert az első félidő végén, illetve a második elején uraltuk a játékot, fölénybe kerültünk, de két egyéni hiba után nem maradt esélyünk arra, hogy ez az átalakított, viszonylag fiatal csapat tisztes eredményt érjen el. A norvég válogatott erősebb a miénknél, sok mérkőzést kell még együtt játszanunk, hosszú távra építünk, és az átalakulás pofonokkal jár. A magyar futball mélyre zuhant, innen próbálunk most felemelkedni."

Emellett a vereség fő okaként említette, hogy a magyar védelem nem tudta semlegesíteni az erős felépítésű John Carew-t. Várhiditől egyetlen norvég sem kérdezett, elfogadták a véleményét. Ezek után fogtuk vallatóra, és őszintén elismerte, hogy a mostani volt a legkínosabb meccse, amióta átvette a csapat irányítását. Ezzel indokolta minimum viharvertnek minősített ábrázatát. "Olyan az arcom, mint az eredmény."

Nem törte a hátunkat a háló

Aztán belefogott a biztató jelek ismertetésébe, többet fedezett fel belőlük, mint a görögök ellen. "Három helyzetből legalább egyet be kellett volna lőnünk. Megvolt az esélye Priskinnek, Hajnalnak és Vanczáknak is, ám mivel kihagyták lehetőségeiket, nagy árat fizettünk érte. Három perc alatt eldőlt a meccs."

Elismerte, Carew semlegesítését a Balogh Béla-Juhász Roland középső védőpárnak kellett volna megoldania úgy, hogy az egyik előtte, a másik mögötte helyezkedik. A két védőben továbbra is bízik, mert szerinte mindketten képesek a fejlődésre, Baloghnak ehhez viszont hamarosan külföldön kellene folytatnia, mert a magyar bajnokságban ilyen típusú csatákban kevésszer edződhet. Várhidi úgy gondolja, fejben nem fáradt el egyik védője sem, illetve az egész csapat sem. "A háló nem törte fel a hátunkat, helyenként bátran játszottunk." Megjegyezte ugyanakkor, hogy Magyarországon nincs posztra képzés, ez is okozója, hogy ilyen ingatag lábakon áll a védelem.

Véghé a bizalom

"Azt kell mondjam, a norvégok pontosan azt játszották, amit a magyar válogatott ellen játszani kell" - ismerte el ezzel csapata gyengeségét.


A két gólnál is hibázó kapusról, Végh Zoltánról úgy vélekedett, hogy csak az egyiknél vétett, és most sem döntene másként, a 37 éves MTK-játékost jelölné a kezdőcsapatba. Az angol másodosztályú bajnokság második felében öt meccsen szereplő Fülöp Márton mellett szólhatott volna, hogy ő jobban hozzá van szokva a beívelésekhez, az ütközésekhez, ám a szakember szerint, mivel nem védett, nem számíthatott rá. Király Gábor esetleges hazahívása pedig fel sem merült benne. "Végh Zoli messze nem hibázott eddig annyit, mint a többi kapus."

És hogy miről beszélgetett az edzőtáborban Gera Zoltánnal? "Nincs szenzáció, ő a csapatkapitány helyettese, értelemszerűen külön is beszélgettem vele." És hogy mit mondott a tizenötödik percben a kissé akaratgyengének tűnő Priskin Tamásnak? "Fárassza, kényszerítse több mozgásra a hazai védelmet."

A gerinc kialakítása

Várhidi elégedett volt az előrejátékkal, Gera Zoltán és Hajnal Tamás szerinte jól játszott, Tőzsér Dániel is igyekezett, de neki tetszett Buzsáky Ákos teljesítménye is.

Az elmúlt két meccsen mutatott játék, a 0-6-os gólarány után, közben meg sem fordult a fejében a lemondás gondolata. "Miért kellene lemondanom? Miért lenne elegem? Elmondtuk, hogy idén az eredmény nem számít, építkezünk, hogy egy ütőképes csapat gerincét kialakítsuk."

Huszti-ügy hétfőn

A válogatott edzőtáborát még a Görögországba való elutazás előtt elhagyó Huszti Szabolcs ügyét ezúttal sem kommentálta, szerinte erre a jövő hétfői elnökségi ülés az alkalmas. A Hannoverben stabil játékossá váló ballábas középpályás elhagyta az edzőtábort, mert érzése szerint, ha nem lett volna kezdő, akkor csereként nem tudott volna lendíteni a csapat játékán. Várhidi azonban a Nap-keltében azt mondta, Huszti neki úgy érvelt, hogy kezdőként sem tudott volna segíteni a csapaton.