Sára, Márió
2 °C
6 °C

Liverpool-játékosok jöhetnek az MTK-ba

2007.06.12. 15:23
Nagy lehetőséget kapott az előző évadban ezüstérmes MTK, hiszen a jövőben a Liverpoollal közösen képezi az agárdi futballakadémiára felvételt nyert játékosokat. Jönnek angol edzők, jöhetnek játékosok is, míg a tehetséges magyar fiatalokat könnyebben próbálhatják ki a klubnál. A Liverpool egyetlen más akadémiával sincs kapcsolatban, az angolok többszöri látogatás után döntöttek arról, hogy érdemes a Sándor Károly Akadémián célba venni.

A jövőben az MTK és az FC Liverpool labdarúgóklub közösen működteti az agárdi Sándor Károly Akadémiát. Az aláírt megállapodás értelmében a Bajnokok Ligája-döntős angol egyesület vállalja a képzés ráeső részének terheit, de részleteket nem árultak el a létesítményben tartott keddi sajtótájékoztatón. Azt sem árulták el, hogy a két frissen igazolt magyar mennyibe került, így csak a Sun információira lehet hagyatkozni, miszerint ingyen igazolták le őket.

Edzők is érkeznek

Annyit azért tudni lehet, hogy például edzők érkeznek majd az agárdi futballakadémiára, ami csak előreviheti a munkát, mert sokak szerint a magyar edzői kar húsz éve egy helyben topog, és képtelen a megújulásra.

A liverpooliak igényt tartanak majd a legtehetségesebb játékosokra, azaz Németh Krisztián és Simon András után újabb magyar labdarúgók kerülhetnek majd a világhírű angol klubhoz, amelynek ez az első ilyen jellegű együttműködési szerződése, más akadémiával nem állnak kapcsolatban.

Eddig csak kamuk voltak az együttműködések

Az angolok már januárban felvették a kapcsolatot az MTK-val, miután Simon András egy hetet próbajátékon volt a városban. Ezek után az edzők személyesen is meglátogatták a létesítmény, és a környezet, a kastély, elnyerte a tetszésüket.

A magyar klubok eddig többnyire csak hitegettek ilyenfajta megállapodással, az Újpest és a Feyenoord együttműködéséből eddig keveset látni, a Vasast is hírbe hozták már a Fenerbahcéval, mások a Betisnél próbálkoztak. Komoly megállapodásig mégsem jutottak el, de arra jó volt egy esetleges kapcsolatfelvétel, hogy telekürtöljék a vezetők a sportlapokat a szenzációs hírekkel.

Az egész magyar foci jól járhat

"Túlzás nélkül nevezhető mérföldkőnek ez a megállapodás az MTK, de talán az egész magyar labdarúgás vonatkozásában is, hiszen olyan lehetőséghez jutnak a jövőben a fiatalok, amelyről eddig az agárdi körülmények között is csak álmodhattak" - nyilatkozta Domonyai László, a kék-fehérek igazgatója.

A szerződés első igazi "haszonélvezője" Gulácsi Péter, az MTK tehetséges kapusa lesz, aki július 4-től tíz napot tölt majd el a Vörösök melwoodi edzőközpontjában.

A közelmúltban számos európai elitcsapat próbálta meg hasonló együttműködésre bírni az MTK-t, amely legfőképpen Rafael Benitez, a Liverpool spanyol szakvezetője miatt tette le voksát az angolok mellett. A tréner korábban kilenc évig irányította a Real Madrid utánpótlásképzését, így óriási szaktekintélynek számít a fiatal tehetségek felkutatásában és kinevelésében.

Megtiszteltetés

"Elmondhatatlan megtiszteltetés számunkra, hogy Rafael Benitez és stábja méltónak talált bennünket az együttműködésre. Azt hiszem, mostantól minden itt tanuló fiatal még büszkébb lehet magára" - mondta Tamási Zsolt, az akadémia igazgatója.

Mivel teljesen komplex megállapodásról van szó, az is elképzelhető, hogy azok a futballisták, akik esetleg már megcsillantották tudásukat a Liverpool korosztályos együtteseiben, ám valamiért nem tudnak bekerülni az első csapatba, azok a magyar NB I-ben kapnak majd lehetőséget.

Az Arsenalnak a belga Beveren volt a fiókcsapata, a Manchester United pedig az Antwerpenhez adta kölcsön a játékosait.